Skip to main content
|

Κώστας Μουτζούρης : «Τα νησιά αναζητούν salvation (σωτηρία), όχι Salvini»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'
Λέξεις Κλειδιά :
Κώστας Μουτζούρης

Τη θέση του ότι οι κάτοικοι των νησιών χρειάζονται άμεσα μέτρα και όχι άλλα «“αποτρεπτικά” πλωτά δίχτυα» εκφράζει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, καθηγητής Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος εμφανίζεται βέβαιος ότι το «υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι σε θέση να τους εκφράσει και να επιλύσει το πρόβλημά τους, αρκεί να ασχοληθεί με σοβαρότητα και αγάπη», το οποίο όμως διευκρινίζει ότι «μέχρι τώρα δεν το έχει δει». Ο κ. Μουτζούρης διαβεβαιώνει ότι οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου ταυτίζονται με τις σκέψεις του και δηλώνει ότι έχει βάσιμες ελπίδες ότι ο υπουργός Μηταράκης μπορεί να έχει αποτελέσματα, τα οποία θέλουν οι πολίτες, καθώς, όπως υπενθυμίζει, «πέντε έτη υπάρχει το πρόβλημα». Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ασύλου, ο κ. Μουτζούρης, ο οποίος έχει διατελέσει πρύτανης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, λέει ότι «το άσυλο του πανεπιστημίου είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμο».

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, αμέσως μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις στα νησιά, βρεθήκατε στόχος πολλαπλών επικρίσεων για την αναφορά σας σε μελέτη του ΟΗΕ για τη μεταφορά 250 εκατομμυρίων ανθρώπων από άλλες ηπείρους στην Ευρώπη. Σας ζήτησε κανείς να του δώσετε τη μελέτη;

Είναι γνωστό ότι η Ευρώπη έχει ήδη έλλειμμα σε κατοίκους, δεδομένης της υπογεννητικότητάς της. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε περίπου 50.000 λιγότερες γεννήσεις από θανάτους, αριθμός στον οποίο προστίθεται η έξοδος νέων ανθρώπων μας στο εξωτερικό. Η Ευρώπη χρειάζεται κατοίκους για τις ανάγκες της και την ευστάθεια του ασφαλιστικού συστήματός της. Πέραν αυτών, η διαφορά επιπέδου ποιότητας ζωής στην Ευρώπη σε σχέση με πολλές άλλες χώρες οδηγεί ανθρώπους σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών στην Ευρώπη. Οι εκτιμήσεις για 230 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη στο μέσο της τρέχουσας χιλιετίας βασίζονται σε εκτιμήσεις ειδικών. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει τα στοιχεία αυτά.

 

Πάντως, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η κυβέρνηση έδειξαν να συμμερίζονται την καταγγελία σας ότι κάποιοι «θέλουν να μας επιβάλουν άλλον τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία». Πήρε αποστάσεις και η «Ανοιχτή Κοινωνία», που σας είχε καλέσει ως ομιλητή. Αισθάνεστε ότι μείνατε μόνος πολιτικά ή αντλείτε πολιτική δύναμη από τις ίδιες τις συγκεντρώσεις;

Οι διαπιστώσεις και καταγγελίες μου βασίζονται στις επιτόπιες εμπειρίες μου τους τελευταίους πέντε μήνες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στις συζητήσεις με τους κατοίκους της. Δεν είναι διαπιστώσεις θεωρητικές, γραφείου ή «καναπέ». Σας διαβεβαιώνω ότι ούτε η παρούσα κυβέρνηση ούτε οι οργανωτές των δύο εκδηλώσεων στην Αθήνα, στις 28 και 29/01/2020, που με κάλεσαν ως ομιλητή πήραν αποστάσεις, όπως λέτε. Αντιθέτως. Αποστάσεις μπορεί να πήραν ή να παίρνουν κάποιοι μεμονωμένοι δημοσιογράφοι ή ομάδες πολιτών με συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει συμφωνία μαζί τους. Οι δεκάδες χιλιάδες πολιτών του Βορείου Αιγαίου στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τους στις 22/01/2020 στη Μυτιλήνη, στη Χίο και στο Βαθύ Σάμου, οι οποίοι ζουν την κατάσταση, ταυτίζονται με τις σκέψεις μου.

 

Δηλώσατε ότι στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών έχετε κόψει την κυβέρνηση και στην εξεταστική του Ιουνίου (άρα τον ΣΥΡΙΖΑ) και στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου (δηλαδή τη ΝΔ). Μήπως στην εξεταστική του Ιανουαρίου είχε καλύτερα αποτελέσματα; Δεν πρέπει ο κ. Μηταράκης, ως νεοεισαχθείς, να έχει χρόνο πριν εξεταστεί;

Όντως και οι δύο κυβερνήσεις, στις οποίες αναφέρεστε, είχαν κακή επίδοση, επίδοση κάτω από τη βάση στο υπ’ όψιν θέμα. Όμως η εξεταστική του Ιανουαρίου στα πανεπιστήμια ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο. Αναμένω, συνεπώς, να διαπιστώσω την επίδοση της κυβέρνησης σε εύλογο χρόνο από σήμερα. Εύχομαι και ελπίζω να είναι βελτιωμένη. Σημαντικά βελτιωμένη. Ο υπουργός Μηταράκης συμμετέχει στην τρέχουσα εξεταστική περίοδο και, ελπίζω, να αριστεύσει. Είναι καλός «φοιτητής». Έχω βάσιμες ελπίδες. Ο χρόνος πιέζει, οι ανάγκες πιέζουν. Οι πολίτες αναμένουν άμεσα αποτελέσματα. Πέντε έτη υπάρχει το πρόβλημα!

 

Άλλωστε πόσο παραπάνω θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει οι δράσεις που εξαγγέλθηκαν τον Οκτώβριο;

Δράσεις εξαγγέλθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση ήδη από την προεκλογική περίοδο. Οι εξαγγελίες του Οκτωβρίου έγιναν τρεις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης. Κάθε ημέρα μετρά. Και επί του παρόντος μετρά αρνητικά. Άμεση δράση, άμεσα μέτρα. Όχι άλλα «αποτρεπτικά» πλωτά δίχτυα!

 

Λέτε ότι παλιότερα γινόταν περισσότερη «αποτροπή». Πότε είναι το παλιότερα και τι γινόταν που δεν γίνεται τώρα;

Αναφέρομαι στο πρώτο ήμισυ της προηγούμενης δεκαετίας. Δεν θα ήθελα να γίνω αναλυτικότερος. Οι διοικούντες γνωρίζουν.

 

Η φράση «δεν πάει άλλο» ακούγεται διαρκώς εδώ και χρόνια στα νησιά, αλλά τελικά φαίνεται ότι πάει κι άλλο. Μήπως η υπερβολή υπονόμευσε αρχικά την αγανάκτηση και τώρα η αγανάκτηση υπονομεύει διά της υπερβολής –όπως με την επίθεση κατά του κ. Μηταράκη– κάθε προσπάθεια για λύση; Ακούγεται η κριτική ότι οι αντιδράσεις γέρνουν πολύ δεξιά και θυμίζουν Σαλβίνι…

Όντως, κάθε υπερβολή υπομονεύει την όποια διεκδίκηση. Σε κάθε πτυχή της ζωής. Σας διαβεβαιώνω ότι οι νησιώτες, άνθρωποι ήρεμοι και υπομονετικοί, έχουν φτάσει στα όριά τους. Η αγανάκτησή τους ξεχειλίζει, όπως φάνηκε στις συγκεντρώσεις της 22ας Ιανουαρίου 2020. Η επίθεση στον κ. Μηταράκη, όπως και κάθε επίθεση σε οποιονδήποτε πολίτη, είναι καταδικαστέα και δεν οδηγεί πουθενά. Την καταδίκασα ευθύς αμέσως και είμαι βέβαιος ότι δεν θα επαναληφθεί. Είναι όμως ενδεικτική της οριακότητας της κατάστασης. Οι αντιδράσεις των πολιτών του Βορείου Αιγαίου είναι αντιδράσεις για τη ζωή τους. Δεν γέρνουν ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Έπρεπε να βλέπατε τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση της 22ας Ιανουαρίου – προέρχονταν από πολύ μεγάλο φάσμα ιδεολογικό. Ήταν συμμετοχή για salvation (σωτηρία), όχι Salvini.

 

Από τη στιγμή που οι κάτοικοι της περιφέρειας απορρίπτουν στο μεταναστευτικό τη διαχείριση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, (ωθούνται ή τους ωθούν να) αναζητούν πολιτική έκφραση με κορμό τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών;

Δεν έχω στοιχεία για το Βόρειο Αιγαίο να συνηγορούν ότι αναπτύσσεται αναζήτηση μιας νέας πολιτικής έκφρασης με κορμό τις μεταναστευτικές ροές. Μακράν εμού οποιαδήποτε τέτοια σκέψη ή επιδίωξη. Οι πολίτες ενδιαφέρονται για τη ζωή τους, τις νήσους τους, τη χώρα τους. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι σε θέση να τους εκφράσει και να επιλύσει το πρόβλημά τους, αρκεί να ασχοληθεί με σοβαρότητα και αγάπη. Μέχρι τώρα, όμως, δεν το έχω δει.

 

Τελικά, ποιο άσυλο είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο; Το άσυλο στο πανεπιστήμιο ή το άσυλο στα νησιά;

Χαίρομαι για τον παραλληλισμό. Κι εγώ έχω διαπιστώσει ότι το «άσυλο» με… κυνηγά! Είμαι ένθερμος θιασώτης του ασύλου τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στη ζωή, για όσους κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας και το δικαιούνται. Θα σας θυμίσω πόσο στήριξα το ακαδημαϊκό άσυλο στη διάρκεια της θητείας μου ως πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ανατρέξτε, παρακαλώ, στα δημοσιεύματα της εποχής. Όμως δεν δίστασα τον Φεβρουάριο του 2010 να προβώ σε άρση του ασύλου του ΕΜΠ, όταν διαπίστωσα ότι κινδύνευαν ζωές και δημόσια περιουσία. Το ίδιο και σήμερα. Τάσσομαι υπέρ της χορήγησης ασύλου σε όσους καταφεύγουν στην Ευρώπη και το δικαιούνται, στο πλαίσιο της νομιμότητας. Όμως τάσσομαι και υπέρ του δικαιώματος των νησιών μας να συνεχίσουν τη φιλήσυχη και δημιουργική ζωή τους. Πάντως, το άσυλο του πανεπιστημίου είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμο!

 

πηγη: https://freesunday.gr/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις