Skip to main content
|

Πως να προστατευθείτε στο διαδίκτυο το 2025

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Κυβερνοασφάλεια 101: Βασικές Συμβουλές για την Προστασία των Δεδομένων σας

Το διαδίκτυο είναι πλέον βασικό κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας και αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε επειδή δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς το κινητό μας και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα αν δεν δουλεύει το internet στο σπίτι.

Τα πάντα γίνονται πλέον μέσω διαδικτύου, ακόμα και τα τυχερά παιχνίδια σε ιστοτόπους όπως το Verde Casino. Με αυτή την μεγάλη άνοδο, ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί και αρκετά προβλήματα που προέρχονται από το  διαδίκτυο. Ένα από τα βασικότερα είναι το θέμα της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας των δεδομένων σας. Δεν είναι λίγες οι φορές που διάφορες εταιρείες έχουν κατηγορηθεί για κλοπή και πώληση δεδομένων σε διαφημιστικές εταιρείες, άλλωστε.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναλύσουμε το θέμα της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων στο διαδίκτυο. Θα μιλήσουμε για τεχνικές και θα σας δώσουμε αρκετές συμβουλές. Ας ξεκινήσουμε…

Οι πιο συχνές απειλές για το 2025

Για αρχή, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τις πιο βασικές απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσετε στο διαδίκτυο το 2025. Και μετά θα μιλήσουμε για τρόπους αντιμετώπισης. Μερικοί από αυτούς:

  • Επιθέσεις phishing.
  • Ransomware.
  • Zero-day επιθέσεις. 


Επιθέσεις phishing. Οι επιθέσεις με phishing αποτελούν την πιο συνηθισμένη μέθοδο με την οποία θα προσπαθήσουν να σας πάρουν τα δεδομένα αλλά και τα χρήματα. Μπορεί να σας στείλουν ψεύτικα email, sms ζητώντας χρήματα για κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο ή να υποδυθούν κάποιο τεχνικό και να σας πουν πως η συσκευή σας έχει πρόβλημα. Οι τρόποι που έχουν βρει οι συγκεκριμένοι χάκερς για να εξαπατούν τον κόσμο, είναι πραγματικά αμέτρητοι.Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα καθώς πλέον μπορούν να προσποιηθούν ακόμα και την φωνή ενός συγγενικού σας προσώπου έτσι ώστε να σας πάρουν χρήματα.

Ransomware. Το ransomware είναι ιός, δηλαδή κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μπαίνει στην συσκευή σας, κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας και ζητά λύτρα για να τα αποκαταστήσει. Για κάποιον που δουλεύει από το διαδίκτυο ή για κάποιον που έχει όλα τα τραπεζικά του στοιχεία αποθηκευμένα στην συσκευή του, το ransomware αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα.

Zero-day επιθέσεις. Οι zero-day επιθέσεις αναφέρονται στις επιθέσεις που κάνουν διάφοροι χάκερς όταν ψάχνουν και βρίσκουν κενά ασφαλείας είτε σε μια τράπεζα είτε σε μια εταιρεία είτε σε ένα λογισμικό. Μπορεί να μην είναι κάτι που σας ενδιαφέρει άμεσα, καθώς δεν στοχεύουν μεμονωμένα άτομα τις περισσότερες φορές, αλλά αν επιτεθούν σε μια τράπεζα που εσείς χρησιμοποιείτε, τότε και εσείς μπορεί να χάσετε τα χρήματά σας.

Τρόποι αντιμετώπισης και διασφάλισης στο διαδίκτυο  το 2025

Τώρα που αναφέραμε 3 από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους και τύπους επίθεσης, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το πως μπορείτε να προστατευτείτε.

Χρήση ισχυρών κωδικών

Μπορεί να φαίνεται σαν κάτι γελοίο ή ασήμαντο αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να δημιουργήσετε ένα κωδικό πρόσβασης ο οποίος είναι ισχυρός και δεν μπορεί να προβλεφθεί από τους κακόβουλους χρήστες του διαδικτύου. Ένας καλός κωδικός πρέπει να έχει πάνω από 12 χαρακτήρες και να περιέχει γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες.
Επίσης, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό σε όλες τις πλατφόρμες σας καθώς έτσι βάζετε όλα τα δεδομένα σας σε κίνδυνο, αν διαρρεύσει ένας κωδικός. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι η επαλήθευση 2 βημάτων. Σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως τράπεζες, καλό θα ήταν εκτός από κωδικό πρόσβασης να βάλετε και επαλήθευση, είτε με sms στο κινητό σας είτε με email. Έτσι, γίνεται εξαιρετικά δύσκολο για έναν χάκερ να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Πολλές πλατφόρμες θα σας παροτρύνουν και μόνες τους να ενεργοποιήσετε το 2FA - επαλήθευση 2 βημάτων.

Τακτικές ενημερώσεις

Αυτό το μέτρο προστασίας αφορά τις zero-day επιθέσεις, οι οποίες συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά. Όταν η συσκευή σας δεν έχει κάνει την κατάλληλη ενημέρωση λογισμικού, καθίσταται ευάλωτοι σε τέτοιους είδους επιθέσεις. Καλό θα ήταν να ενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις στην συσκευή σας έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο στον οποίο ο υπολογιστής σας είναι ευάλωτος. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα σύγχρονα λογισμικά τα οποία παίρνουν ενημερώσεις και τα οποία διαχειρίζονται από καλές εταιρείες. Παλιά λογισμικά που δεν ενημερώνονται καν είναι πολύ εύκολο να παραβιαστούν.

Προστασία από phishing

Η προστασία από το phishing είναι η πιο εύκολη σε σχέση με όλες τις άλλες. Το μόνο που έχετε να κάνετε ουσιαστικά είναι να είστε υποψιασμένοι και να καταλάβετε πότε κάποιος προσπαθεί να σας εξαπατήσει. Αν δεν είστε σίγουροι για την αυθεντικότητα κάποιου που επικοινωνεί μαζί σας, θα πρέπει να ζητήσετε στοιχεία και διαπιστευτήρια.

Θα πρέπει να είμαι στο διαδίκτυο;

Το γεγονός ότι συμβαίνουν πολλές κυβερνοεπιθέσεις καθημερινά δεν σημαίνει πως πρέπει να αποφεύγετε το διαδίκτυο. Αντιθέτως, η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι πλέον απαραίτητη για την εργασία, την επικοινωνία, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας ώστε να προστατεύετε τα προσωπικά σας δεδομένα και τη συσκευή σας από κακόβουλες επιθέσεις.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία