Παναγιώτης Πολυχρόνης: ο φωτογράφος (και αγιογράφος) της Λέσβου
Συνεχίζουμε το ταξίδι στη Λέσβο του χθες με το πέμπτο μέρος τους αφιερώματος στους παλιούς φωτογράφους της Μυτιλήνης. Ο Μάκης Μπεκιάρης – δημιουργός της ιστοσελίδας lesvosoldies.gr - μας παρουσιάζει μέσω της τέχνης των φωτογράφων αυτών μοναδικές εικόνες μιας άλλης εποχής που αξίζει να γνωρίσουμε καθώς αποτελούν κομμάτι από την ιστορία του τόπου μας. Το πέμπτο μέρος είναι αφιερωμένο στον Παναγιώτη Πολυχρόνη.
Παναγιώτης Πολυχρόνης
Πρώιμος φωτογράφος και ζωγράφος στην Μυτιλήνη.
Γεννήθηκε στον Ασώματο το 1854.
Σε νεαρή ηλικία επισκέφτηκε το Αγιο Ορος και διδάχτηκε στη Μονή Καρυών την τέχνη της αγιογραφίας. Το 1876 εγγράφηκε στο ¨Σχολείο των Τεχνών¨ στην Αθήνα .
Με την φωτογραφία φαίνεται ότι ασχολήθηκε ενώ ήταν ακόμα φοιτητής. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 1878 έκθεσε φωτογραφίες του με διάφορα ελληνικά κουστούμια, στην παγκόσμια έκθεση του Παρισιού.
Το 1881 ηταν ο χαράκτης και εικονογράφος του περιοδικού ¨Η Διάπλασις των παίδων ¨ πριν από την ανάμιξη σ αυτό του Γρηγορίου Ξενόπουλου.
Διάδοχος του Πολυχρόνη στο περιοδικό ήταν ο γνωστός χαράκτης Ελευθέριος Καζάνης. Ο Πολυχρόνης αποφοίτησε από το σχολείο το 1882 και έλαβε το Θωμαίδειον βραβείο.
Επέστρεψε κατόπιν στην Μυτιλήνη όπου και εργάστηκε σαν φωτογράφος και αγιογράφος. Κατά τον Θεμ. Καραβασίλη σε δέκα πόλεις και χωριά της Λέσβου διασώζονται εικόνες ή τοιχογραφίες του Πολυχρόνη στις εκκλησίες τους.
Τα πρώτα χαρτόνια των φωτογραφιών του ήταν μαύρα , λιθογραφημένα με χρυσό μελάνι. Τα μεταγενέστερα ήταν μαύρα ή βαθυκόκκινα. Όλα τα προμηθεύονταν από τον οίκο Turkel & Steiner στην Βιέννη. Αργότερα είχε λευκά χαρτόνια με ίδια γράμματα όπως τα προηγούμενα μόνο που τα προμηθεύονταν από τους Proger & Lojda από το Βερολίνο.
Τελευταία αναφορά γι αυτόν σαν φωτογράφο γίνεται στον εμπορικό οδηγό 1915 – 1916 του Ι. Ιγγλέση. Πέθανε στη Χαλκίδα στο σπίτι της κόρης του το 1941.
Δείτε όλες τις φωτογραφίες σε gallery (κλικ για μεγέθυνση και λεζάντες) επιλέξτε τη λέξη κλειδί "Οι_φωτογράφοι_της_Λέσβου" για να δείτε όλα τα μέρη τους αφιερώμάτος