Συνεντεύξεις

21/05/2024 - 08:31

«Επικρατεί ηρεμία στις δομές. Δεν δεχόμαστε τη δημιουργία νέων. Αρκετά πληρώσαμε το τίμημα»

Ο Κώστας Μουτζούρης στo GovNews: «Επικρατεί ηρεμία στις δομές. Δεν δεχόμαστε τη δημιουργία νέων. Αρκετά πληρώσαμε το τίμημα»

Ο Κώστας Μουτζούρηςπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, εξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στην πολύπαθη περιοχή. Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο αντικείμενο της Θαλάσσιας Υδραυλικής στη Γαλλία και μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πολυτεχνείο Delft της Ολλανδίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε αρχικά στο δυναμικό της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Εκλέχθηκε καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο αντικείμενο της Ακτομηχανικής και των Λιμενικών Έργων. Το 2006 εκλέχτηκε Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το 2011 επιβραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με το παράσημο του Ιππότη της Τάξεως των Γραμμάτων. Το 2012 ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και το 2014 Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων. Το 2018 ορίστηκε Προέδρος της Διοικούσας Επιτροπής του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Μιλάει στο GovNews για τις μεταναστευτικές ροές και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, για τις επαναλαμβανόμενες κατά καιρούς απειλές από την ηγεσία της Τουρκίας, για το μέτρο της χορήγησης visa express και για το έργο της κυβέρνησης.

Έχετε εκλεγεί για δεύτερη συνεχόμενη θητεία περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την τρέχουσα θητεία και ποιες οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στο παρελθόν;

Θα ήθελα και από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω τους Βορειοπελαγίτες για την εμπιστοσύνη τους, με την οποία μας ανέδειξαν εκ νέου Περιφερειακή Αρχή.
Η πρώτη προτεραιότητά μας στη δεύτερη θητεία είναι η επωφελής για τον τόπο απορρόφηση των αυξημένων κατά 45% οικονομικών πόρων, που μας χορήγησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κυβέρνηση για την αρχόμενη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ. Αποτελεί μία επιβράβευση για τη υψηλή απορροφητικότητα, που είχαμε στην λήξασα περίοδο, και αναγνώριση των δυσκολιών, που περάσαμε με την μεταναστευτική κρίση των προηγουμένων ετών.

Η μεγαλύτερη δυσκολία, που αντιμετωπίσαμε στην πρώτη μας θητεία, ήταν σαφώς οι τεράστιες μεταναστευτικές ροές στο Βόρειο Αιγαίο από τα Τουρκικά παράλια. Κορύφωσή τους ήταν τα έτη 2019, 2020, με την αρχή της τότε θητείας μας.

Η Περιφέρεια διοργάνωσε εκδήλωση στο Λονδίνο με σκοπό την προβολή των καλοκαιρινών Πολιτιστικών Δρώμενων, του «Φεστιβάλ Χίου» και του Φεστιβάλ Σαπφούς στη Λέσβο. Πείτε μας δυο λόγια για τη σημασία αυτών των εκδηλώσεων.

Όντως φέτος η Περιφέρειά μας διοργανώνει για τρίτη χρονιά τον Σεπτέμβριο το Φεστιβάλ Χίου (Μεσαιωνικό Φεστιβάλ) και για πρώτη φορά στη Λέσβο τον Ιούνιο το Φεστιβάλ με το όνομα της μεγάλης Λεσβίας ποιήτριας Σαπφούς. Πρόκειται για δύο πνευματικά φεστιβάλ υψηλού επιπέδου με διακεκριμένους πνευματικούς ανθρώπους ως ομιλητές και με δρώμενα πρωτότυπα.
Για την προώθηση αυτών των φεστιβάλ αλλά και των νήσων και προϊόντων του Βορείου Αιγαίου διοργανώσαμε τον Απρίλιο μία εκδήλωση με πολύ διακεκριμένους ομιλητές (την διάσημη συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ, την πολυβραβευμένη σκηνοθέτη Εύα Νάθενα και τον Λάκη Λαζόπουλο κ.α.) στο Λονδίνο με παρουσία περίπου 350 ακροατών, Άγγλων και Ελλήνων. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση με παρόντες τον Αρχιεπίσκοπο Αγγλίας, τους Πρέσβεις, Λόρδων κ.α. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδώσει.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου περιλαμβάνει 10 νησιά και εκτός από τις απειλές, που όπως έχετε δηλώσει, δέχεται από τους ηγέτες της εξ ανατολών γείτονος της, έχει κληθεί στο παρελθόν να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών με σοβαρά προβλήματα ειδικά σε κάποια νησιά. Ποιες ήταν οι επιπτώσεις και ποια κατάσταση επικρατεί τώρα σε σχέση με τις δομές;

Πράγματι οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου, όπως και όλη η Ελλάδα, δέχεται επαναλαμβανόμενες κατά καιρούς απειλές από την ηγεσία της γείτονος εξ Ανατολών χώρας Τουρκίας. Είμαστε νήσοι με ακραιφνή Ελληνικό πληθυσμό, ορθόδοξο, υπερήφανο για την ελλαδικότητά του και δεν πτοούμεθα από τις απειλές.

Από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας εντατικοποιήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές αρχικώς προσφύγων, κυρίως από Συρία και Αφγανιστάν, και εν συνεχεία οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι εγκλωβίζοντο στις νήσους. Συνέπεια ήταν το 2020 να υπάρχουν εγκλωβισμένοι μόνο στη Λέσβο περίπου 27.000 μετανάστες! Παρομοίως στη Χίο και Σάμο, με μικρότερους αριθμούς. Οι επιπτώσεις ήταν να δημιουργηθούν κοινωνικά προβλήματα στους γηγενείς, θέματα ασφαλείας και κάποιες συγκρούσεις. Από το 2020 με ορθότερη μεταναστευτική πολιτική η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητώς με αποτέλεσμα να έχουμε τώρα στη Λέσβο περίπου 3.000. Επικρατεί ηρεμία στις δομές φιλοξενίας τους και έχει επανέλθει η κοινωνική ηρεμία. Ελπίζουμε να συνεχιστεί.
Δεν δεχόμαστε όμως την δημιουργία ή λειτουργία νέων δομών σε καμία νήσο μας. Αρκετά πληρώσαμε το τίμημα.

Και κατά τη διάρκεια του Απριλίου δυστυχώς τρία ανήλικα κορίτσια βρέθηκαν νεκρά στη Χίο, ενώ απροθυμία και καθυστερήσεις διεπίστωσε η Επίτροπος Γιόχανσον στις έρευνες των ελληνικών αρχών για το ναυάγιο της Πύλου με τους εκατοντάδες νεκρούς. Πώς μπορούν να αποφευχθούν τέτοιες τραγωδίες και τι γίνεται τελικά με τις καταγγελίες για τα pushbacks; Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί;

Δυστυχώς είχαμε αυτές τις απώλειες ανθρωπίνων ψυχών και πολλές άλλες μεμονωμένες. Και θα συμβαίνουν δυστυχώς και άλλες, λόγω των ροών που παρατηρούνται και σήμερα και λόγω των συνθηκών μεταφοράς από τους διακινητές. Οι ροές έχουν εξασθενίσει ορατά και αισθητά.
Το λυπηρότατο ναυάγιο της Πύλου ήταν σε διεθνή ύδατα με παρέμβαση Ελληνικών Αρχών. Δεν γνωρίζω και δεν πιστεύω ότι υπήρξαν ευθύνες της Ελλάδας σε κανένα επίπεδο.
Όσον αφορά τα pushbacks δεν διαθέτω στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Η Ελλάδα δρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές ανθρωπισμού.

Τι προβλέπετε για την ερχόμενη τουριστική περίοδο σε συνδυασμό και με το μέτρο της κυβέρνησης για διευκόλυνση της χορηγήσεως Visa Express; Έχετε μιλήσει για ανεπάρκεια προσωπικού και ελλιπή κατάρτιση.

Η αρχομένη τουριστική περίοδος προμηνύεται και αναγγέλλεται συναρπαστική από άποψη αριθμού επισκεπτών στη χώρα μας και εσόδων. Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν σε αυτή την πρόβλεψη. Ήδη οι αριθμοί καταρρίπτουν τα περσινά εξαιρετικά ρεκόρ.
Αίτημά μας προς την Κυβέρνηση ήταν πέρσι να χορηγηθεί η visa express στους extra Schengen επισκέπτες μας από την γείτονα και πολυπληθή Τουρκία. Τον παρελθόντα Μάϊο το θέσαμε με επίταση στον Πρωθυπουργό. Ικανοποιήθηκε φέτος και από τον Απρίλιο έχουν αρχίσει οι μαζικές επισκέψεις εξ Ανατολών.
Το κρατικό προσωπικό αποδείχθηκε τελικώς επαρκές και επαρκώς καταρτισμένο. Ευχαριστούμε.

Πείτε μας δυο λόγια για τη διεκδίκηση και την αναγκαιότητα της διασύνδεσης του Βορείου Αιγαίου με την Αλεξανδρούπολη.

Η αναγκαιότητα της διεκδικούμενης διασυνδέσεως, ακτοπλοϊκής και αεροπορικής, του Βορείου Αιγαίου με την Θράκη δια της Αλεξανδρουπόλεως τεκμηριώνεται από τις παρακάτω διαπιστώσεις: μεγάλος αριθμός επιθυμούντων να επισκεφθούν από την μια περιοχή την άλλη, μεγάλος αριθμός φοιτητικών κοινοτήτων στην Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο από την άλλη περιοχή, υψηλά φορτία διακινουμένων εμπορευμάτων και ζωοτροφών προς Βόρειο Αιγαίο και κυρίως προς Λέσβο, πολλές Βαλκανικές χώρες με αρκετό πληθυσμό πλησίον της Αλεξανδρουπόλεως. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει εκδηλώσει θερμό ενδιαφέρον.

Πώς βλέπετε την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό και πώς κρίνετε τον Στέφανο Κασσελάκη στη μέχρι τώρα πορεία του ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Η Κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, αρκετές φορές με επιτυχία, να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα της χώρας μας. Ελπίζω θα συνεχίσει την επιτυχή προσπάθειά της στην υπόλοιπη θητεία της.
Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη δημοκρατικά και πειστικά από το κόμμα του στη αρχηγία του. Επιβεβαιώθηκε η αρχηγεία του στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματός του. Θα κριθεί από την ικανότητά του να χτίσει ένα αξιόπιστο κόμμα και από τα αποτελέσματα στις προσεχείς δύο εκλογικές διαδικασίες.

Μοιράσου το άρθρο!