«Αποδεδειγμένα το Άγιο Φως ανάβει από ανθρώπινο χέρι» - Απόφαση δικαστηρίου στην Ελλάδα
Πλέον, και με απόφαση δικαστηρίου στην Ελλάδα, δεν αμφισβητείται το περιεχόμενο του βιβλίου του δημοσιογράφου - ερευνητή Δημήτρη Αλικάκου, στο οποίο παρουσιάζονται στοιχεία και μαρτυρίες ότι το Άγιο Φως στον Πανάγιο Τάφο δεν ανάβει από θαύμα αλλά από ανθρώπινο χέρι με αναπτήρα ή με σπίρτα.
Οι αναφορές στο βιβλίο του κ. Αλικάκου προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγηθεί στα ελληνικά δικαστήρια, με πρόσωπα τα οποία αναφέρονταν στο βιβλίο να καταθέτουν μήνυση κατά του συγγραφέα. Στις 29 Μαρτίου 2024 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ολοκλήρωσε την εκδίκαση των μηνύσεων εναντίον του Δημήτρη Αλικάκου αθωώνοντάς τον από τις κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση στις μηνύσεις που κατέθεσαν ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως Ισίδωρος.
Στο βιβλίο του ερευνητή - δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου με τίτλο «Λύτρωση - Περί του Αγίου Φωτός», το οποίο κυκλοφόρησε το 2019, μεταξύ άλλων, δημοσιεύεται η μαρτυρία ενός σκευοφύλακα του Πανάγιου Τάφου ο οποίος αποκαλύπτει ότι ανάβει ο ίδιος το Άγιο Φως με αναπτήρα. «Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως, όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο… Εγώ το ανάβω… Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;», είναι τα λόγια του, τα οποία ανατρέπουν τη θεωρία του θαύματος που λαμβάνει χώρα με απόλυτη μυστικότητα μέσα στον Πανάγιο Τάφο.
Ο Δημήτρης Αλικάκος σε συνέντευξή του στον «ΠΟΛΙΤΗ» αναφέρεται στην ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας και στη δικαίωσή του, στους λόγους που τον οδήγησαν στο να κάνει την έρευνα για το Άγιο Φως, στους προβληματισμούς που είχε εφόσον εξασφάλισε στοιχεία που μαρτυρούσαν την αλήθεια και καταθέτει την άποψή του για το πώς η Εκκλησία πρέπει να χειριστεί τους πιστούς με τα όσα συμβαίνουν.
Τι σημαίνει για σένα η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την αθώωσή σου σε μηνύσεις σχετικά με το βιβλίο σου «Λύτρωση - Περί του Αγίου Φωτός»;
Η αθώωσή μου σημαίνει ότι η έρευνά μου για τον τρόπο αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα δεν συκοφάντησε κανέναν και, κατά συνέπεια, δεν υπήρξε κανένα ψεύδος σε αυτήν. Σημαίνει, κοντολογίς, ότι το Άγιο Φως ανάβει, αποδεδειγμένα πια, με τον ίδιο τρόπο που ανάβει σε κάθε εκκλησάκι της ορθόδοξης οικουμένης, δηλαδή από ανθρώπινο χέρι. Είναι μια συμβολική τελετή.
Η διαδικασία - τελετή με το Άγιο Φως αμφισβητείτο κατά καιρούς. Τι σε ώθησε στο να κάνεις τη δική σου έρευνα για ένα θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο;
Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι είχαν την πεποίθηση ότι η Γη είναι επίπεδη και κέντρο του Σύμπαντος. Για περίπου 15 αιώνες όποιος τολμούσε να αμφισβητήσει την ακινησία του πλανήτη μας εθεωρείτο αιρετικός και αντιμετώπιζε το ανάθεμα της Εκκλησίας. Κάποτε λοιπόν ήταν και αυτό, το αυτονόητο σήμερα, «θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο». Δεν πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχουν θέματα εξαιρετικά ευαίσθητα, όταν αυτά μπορούν να αναμετρηθούν με την αλήθεια της έρευνας και του εργαστηρίου.
Σου πέρασε από το μυαλό σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας στο χρονικό διάστημα από την έναρξη της έρευνας μέχρι τη συγγραφή του βιβλίου να μην δημοσιοποιηθούν τα όσα ανακάλυψες;
Ούτε μία στιγμή.
Μετά τη συλλογή όλων των στοιχείων, και αφού είχες ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη έρευνα για το τελετουργικό το οποίο ακολουθείται το Μεγάλο Σάββατο, προβληματίστηκες κατά πόσον ή με ποιον τρόπο θα αξιοποιούσες δημοσιογραφικά την έρευνά σου; Δεδομένων πάντοτε των αντιδράσεων που θα ακολουθούσαν είτε από πιστούς είτε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων;
Ναι, αυτός ήταν ένας προβληματισμός. Σε πρώτη φάση το βιβλίο ήταν μονόδρομος. Ωστόσο, επειδή γνώριζα ότι θα αμφισβητηθεί η ύπαρξη των μαρτυριών -κυρίως του σκευοφύλακα- έδωσα στη δημοσιότητα και το οπτικοακουστικό υλικό. Έτσι βέβαια «έκαψα» εμπορικά το βιβλίο, αλλά ταυτόχρονα τεκμηρίωσα απόλυτα την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σε αυτό.
Τελικά, γίνονται θαύματα; Στην Κύπρο τον τελευταίο μήνα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πράματα και θάματα για τη Μονή του Οσίου Αββακούμ και τον τρόπο που εξαπατήθηκαν χιλιάδες πιστοί. Κλονίζεται η πίστη με τέτοιες αποκαλύψεις, είτε πρόκειται για το Άγιο Φως είτε για παρασκευασμένα θαύματα;
Εξαρτάται τι εννοούμε όταν λέμε πίστη. Αν πιστεύεις ότι ένας σταυρός σε μια γωνιά της Κύπρου βγάζει μύρο, αυτό δεν είναι πίστη, είναι θρησκοληψία. Και έχουμε χρέος όχι μόνο να κλονίσουμε τη θρησκοληψία, αλλά και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την περιορίσουμε. Κατανοώ απόλυτα την ανάγκη κάποιων ανθρώπων να πιστεύουν ότι κάποιο υπέρτατο ον δύναται να παρεμβαίνει στη ζωή τους, είτε να κάνει να δακρύζουν ή να μυροβλύζουν διάφορα ιερά, γι’ αυτούς, αντικείμενα. Ωστόσο, αν ζούσε ο Αριστοτέλης, για παράδειγμα, θα χαιρόταν αν οι άνθρωποι είχαν περισσότερο ανάγκη τη λογική. Ότι δηλαδή ένας γάιδαρος δεν δύναται να πετάξει ποτέ - όσες προσευχές και να κάνουμε.
Ποιο μήνυμα θεωρείς ότι πρέπει να στείλει η Ορθόδοξη Εκκλησία σε όλους τους πιστούς, οι οποίοι με όσα συμβαίνουν πιθανόν να αισθάνονται μετέωροι ή ακόμα και προδομένοι;
Αν θέλει να τους χάσει, να κάνει αυτό που κάνει τώρα. Δηλαδή ή να σωπαίνει ή να ψεύδεται. Θα μείνουν κάμποσοι, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι η Εκκλησία θα είναι υπερήφανη για την ποιότητα του ποιμνίου της. Αν θέλει να κερδίσει καλά και έντιμα μυαλά, σε βάθος χρόνου, δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τίποτα άλλο πέραν της αλήθειας. Βέβαια, το να πορεύεσαι στη ζωή σου με βάση την αλήθεια είναι σταυρός, και μάλιστα βαρύς. Ωστόσο, για την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μονόδρομος να τον σηκώσει. Όσο για τους πιστούς, συνιστά προσωπική κατάκτηση.
Πηγη: