Πώς θα κάνεις την αλλαγή που θέλεις στη ζωή σου!
Κάθε φορά που θέλεις να κάνεις μια αλλαγή στη ζωή σου, είναι σα να μπαίνεις σε μια νέα μήτρα. Θέλεις να βγεις από εκεί ως ο νέος σου εαυτός αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ότι κάθε γέννα έχει ωδίνες και ψυχικό άλγος.
Είναι πραγματικά δύσκολη η αλλαγή γιατί κάθε μέρα στο νου σου υπάρχει η ίδια φλυαρία ξανά και ξανά. Καθημερινά κάνεις περίπου εξήντα χιλιάδες σκέψεις και συνήθως είναι οι ίδιες που έκανες χθες και μάλλον θα τις κάνεις και αύριο. Κάθε μέρα ο νους κατακλύζεται από τα οικονομικά προβλήματα. τα οικογενειακά θέματα, τα εργασιακά σχέδια και τις σεξουαλικές σου φαντασιώσεις. Είναι σαν τα αλογάκια του λούνα παρκ, ανεβοκατεβαίνουν σε μια ατέρμονη κυκλική πορεία περνώντας συνέχεια από μπροστά σου.
Μπορείς να αποδεσμευτείς από αυτό το παιχνίδι του νου παρακολουθώντας την αναπνοή για λίγη ώρα, κάθε εισπνοή σου και κάθε εκπνοή σου. Απαιτείται σιωπή ώστε να υπάρξει επικοινωνία με τον εσώτερο εαυτό. Μόνο αυτός μπορεί να ανασύρει όλα τα ψυχικά τραύματα που έχεις υποστεί αλλά έχεις ξεχάσει. Δώσε μεγάλη σημασία στα αρνητικά συναισθήματα που αναδύονται. Όπως μια κράμπα σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξεις στάση έτσι κι αυτοί οι ψυχικοί πόνοι σου δείχνουν ότι διατρέχεις έναν κίνδυνο και πρέπει να αλλάξεις πορεία στη ζωή.
Αν αγνοήσεις μια απογοήτευση, ένα θυμό, μια απόρριψη, λόγια πικρά και προσβλητικές συμπεριφορές, το σώμα θα τα φέρει ξανά στην επιφάνεια, με όνειρα ή ασθένειες. Η εσωτερική σου ένταση θα φέρει ρωγμή στο πιο αδύνατο σημείο του σώματός σου. Αν προσπαθήσεις να καταχωνιάσεις έναν πόνο, να τον κάνεις να σωπάσει αρνούμενος την ύπαρξή του ή κοιμίζοντάς τον με αγχολυτικά, δε θα τον εμποδίσεις να δρα ύπουλα σε βάρος της υγείας σου. Πρέπει να αντιμετωπίσεις αυτό που δεν μπορείς να υποφέρεις, να βρεις τις αιτίες που το προκαλούν αλλιώς θα γίνεσαι όλο και περισσότερο δυστυχισμένος, το σώμα σου θα αρρωσταίνει. Πρέπει να γνωρίσεις τον εαυτό σου, να θυμηθείς τις υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν, την αδικία που σου έκαναν, τα ψέματα που σου είπαν, την προδοσία που δέχτηκες, την ταπείνωση που βίωσες και κυρίως να θυμηθείς πότε ένιωσες ανύπαρκτος.
Θα αντιληφθείς ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου ο ίδιος παλιός πόνος εμφανίζεται διαρκώς. Όταν μπορέσεις να τον εξιχνιάσεις, θα καταφέρεις να του αφαιρέσεις την καταστροφική του δύναμη και να πάψεις να είσαι αδύναμος θεατής της επαναλαμβανόμενης θλίψης σου.
Κάθε κρίση που αντιμετωπίζεις στη ζωή σου είναι μια ευκαιρία να δώσεις προσοχή στον εαυτό σου και στις σχέσεις σου με τους άλλους. Μην υιοθετείς το ρόλο του θύματος, του ατόμου που στη ζωή του κυριαρχεί η απόγνωση και η δυστυχία, μη βουτάς στην αυτολύπηση. Σε κάθε πτώση σου μπορείς να βρεις τη δύναμη να κάνεις την αλλαγή που θέλεις και να ανυψωθείς σε υψηλά επίπεδα.
* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα