Η επίδραση των σκέψεων στο σώμα
Μια κινέζικη παροιμία λέει πως «Το θαύμα δεν είναι να πετάξεις στον ουρανό ή να βαδίσεις πάνω στο νερό αλλά να περπατήσεις στη γη». Πράγματι, η ζωή μας είναι εξίσου σκληρή με αυτή που βλέπουμε στα ντοκιμαντέρ για το ζωικό βασίλειο, δηλαδή επιβιώνει ο πιο ισχυρός, ο πιο ικανός και ο πιο ευπροσάρμοστος. Τα αδύναμα ζώα περιθωριοποιούνται ή θανατώνονται από τα δυνατότερα.
Στην ανθρώπινη κοινωνία μπορεί να μη δίνουμε μάχες σώμα με σώμα όπως συμβαίνει στα ζώα αλλά όλοι κουβαλάμε ανοιχτές πληγές από προσβολές, απορρίψεις, απογοητεύσεις, αποτυχίες, απώλειες, χαμένες ευκαιρίες, άγχη, ανησυχίες, ψυχικό πόνο και οδυνηρές αναμνήσεις. Θα θέλαμε να απαλλαγούμε από αυτό το βαρύ φορτίο και να νιώσουμε καλύτερα, όμως στην πράξη καταλαβαίνουμε ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο. Η παρούσα κατάσταση που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διεργασίας προηγούμενων ετών οπότε απαιτείται ένα εξίσου μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να γίνουν οι επιθυμητές αλλαγές στη ζωή μας.
Ο καθένας από μας ασπάζεται μια φιλοσοφία, η οποία καθορίζει τη στάση μας στη ζωή, τις σκέψεις που κάνουμε και τις συναισθηματικές αντιδράσεις μας στα διάφορα γεγονότα. Σύμφωνα με τους στωικούς εμείς χρωματίζουμε τα γεγονότα ως ευχάριστα ή δυσάρεστα και τότε ο νους παράγει τις αντίστοιχες θετικές ή αρνητικές σκέψεις.
Όπως αποδεικνύει η σύγχρονη επιστήμη, οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να βλάψουν το σώμα μας και οι θετικές να το ωφελήσουν. Θα το εξηγήσω με πολύ απλό τρόπο: όταν σκεφτούμε κάτι, π.χ. «όλα μου πάνε στραβά, νιώθω χάλια», δημιουργείται μια ηλεκτρική ώση στα νευρικά κύτταρα με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται ένας νευροδιαβιβαστής, δηλαδή μια χημική ουσία που μεταβιβάζει στα υπόλοιπα νευρικά κύτταρα την πληροφορία της σκέψης που κάναμε. Στη συνέχεια με άλλες χημικές ουσίες μεταφέρεται το μήνυμα αυτό και στα υπόλοιπα συστήματα, όπως το γαστρεντερικό, το ενδοκρινικό κλπ ώστε όλο το σώμα να ανταποκριθεί στη σκέψη-εντολή «νιώθω χάλια» και να μειωθούν η δραστηριότητα, τα επίπεδα ενέργειας, η εξωστρέφεια κλπ.
Στον εγκέφαλο εδράζεται ο υποθάλαμος και η υπόφυση που στην ουσία είναι ένα σύστημα ελέγχου παραγωγής της ποσότητας κάθε ορμόνης του σώματός μας. Οι ενδοκρινείς αδένες, όπως είναι ο θυρεοειδής, ο παραθυρεοειδής, τα επινεφρίδια, οι ωοθήκες ή οι όρχεις συντονίζουν τη λειτουργία τους σύμφωνα με τη δράση του υποθαλάμου και της υπόφυσης, των οποίων η δράση συντονίζεται απόλυτα με τα συναισθήματά μας, τα οποία γεννιούνται από τις σκέψεις μας. Με βάση τα παραπάνω, υπάρχει μια αμφίδρομη αντίδραση ανάμεσα στον εγκέφαλο και το σώμα. Αυτό το κατανοούμε εύκολα, διότι αν σκεφτούμε κάτι που μας τρομάζει, νιώθουμε την καρδιά να χτυπά γρήγορα. Αν σκεφτούμε κάτι που μας θυμώνει, η πίεσή μας ανεβαίνει και αν πούμε σε κάποιον τη λέξη κιμωλία μπορεί να ανατριχιάσει, σκεπτόμενος τον ήχο της στον μαυροπίνακα.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι σκέψεις επηρεάζουν την αναπαραγωγή όλων των κυττάρων μας, αφού αποτυπώνονται σε βιοδραστικές ουσίες που μεταφέρουν το μήνυμα σε όλα τα όργανα. Κάθε ιστός του σώματός μας επιτελεί λειτουργίες που οδηγούν στη φθορά του. Έτσι, τα κύτταρά του ανανεώνονται για να συνεχίσει την αποτελεσματική λειτουργία του. Για παράδειγμα, το δέρμα που επουλώνει τις πληγές του, τα ερυθρά αιμοσφαίρια που υπάρχουν στο αίμα ως τέσσερις μήνες και μετά αντικαθίστανται από νέα, το συκώτι που ανανεώνεται κάθε 150 μέρες (αυτό δεν ισχύει για τους αλκοολικούς), τα επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου του στομάχου που αντικαθίστανται ανά 15 μέρες κλπ. Ο ρυθμός ανανέωσης διαφέρει ανάλογα με το όργανο, την ηλικία και τη φυσική κατάσταση.
Συνεπώς οι σκέψεις είναι πολύ ισχυρές, καθορίζουν την ίαση ή την ασθένεια, την επιτυχία ή την αποτυχία, την επίτευξη ή μη ενός στόχου, τη δραστηριοποίηση ή την αδράνειά μας. Μάλιστα, η επίδραση της σκέψης στην υγεία έχει αποδειχτεί επιστημονικά με τη χρήση ψευδοφαρμάκων (placebo), δηλαδή ουσιών που ο ασθενής πιστεύει ότι είναι αληθινό φάρμακο και μπορεί να τον ωφελήσει και θεραπεύεται. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το φαινόμενο nocebo effect, κατά το οποίο ο ασθενής αρρωσταίνει, χειροτερεύει ή πεθαίνει επειδή έχει την πεποίθηση ότι θα γίνει έτσι.
Στο σώμα μας υπάρχουν 30-37 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Ας στείλουμε σε αυτά και στα όργανά μας μηνύματα χαράς και αγάπης για να έχουμε μακροημέρευση και ευζωία.
* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"