Ο καταλύτης της σαγήνης!
Κάθε έκφραση που χρησιμοποιούμε εμπεριέχει μια αλήθεια. Λέμε ότι η «η γυναίκα σέρνει τον άντρα από τη μύτη» και πράγματι έχει βρεθεί ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σαγηνεύσει μια γυναίκα το άτομο που την ενδιαφέρει είναι το φυσικό της άρωμα. Από πειράματα που έγιναν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης των αντρών αυξάνουν ανταποκρινόμενα στην οσμή της γυναίκας, όταν αυτή βρίσκεται στην πιο γόνιμη περίοδό της.
Οι ποιητές για τις παρθένες έγραψαν ότι ευωδιάζουν σα λουλούδια. Αντίθετα για τις πόρνες χρησιμοποιούνται λέξεις όπως puta στην ισπανική γλώσσα και putain στη γαλλική γλώσσα, που προέρχονται από τη λατινική για το σάπιο και δύσοσμο. Βέβαια οι οσμές του ίδιου ανθρώπου μεταβάλλονται ανάλογα με τη διατροφή, τη λήψη φαρμάκων καθώς και με το πέρασμα του χρόνου. Όλοι ξέρουμε ότι οι ηλικιωμένοι μυρίζουν ιδιαίτερα και αυτό αποτελεί ένα βιοχημικό σήμα για την έλλειψη αναπαραγωγικής ικανότητας ή για την αποφυγή σεξουαλικής συνεύρεσης. Οι σωματικές οσμές προέρχονται από χημικές ουσίες που απελευθερώνουν οι αδένες, καθώς και από βακτήρια πάνω στο δέρμα με τελικό αποτέλεσμα μία χαρακτηριστική μυρωδιά για τον καθένα μας.
Μέσω της όσφρησης λοιπόν παίρνουμε σημαντικές πληροφορίες για την επιβίωσή μας. Ελέγχουμε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, την παρουσία φαγητού, μια χαλασμένη τροφή ακόμη και την αναπαραγωγική διαδικασία. Μάλιστα οι έγκυες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην όσφρηση για να προστατεύσουν τη νέα ζωή που κυοφορούν.
Φυσικά και οι γυναίκες έλκονται ή απωθούνται από τη σωματική οσμή των αντρών. Αυτό το είχαν αντιληφθεί από πολύ παλιά και ο άνθρωπος προσπαθούσε πάντα να καλύψει τις μη επιθυμητές μυρωδιές με άλλες που αναδύουν φρεσκάδα και νεότητα. Η τέχνη του αρώματος ξεκίνησε από την Αίγυπτο και εξαπλώθηκε σύντομα σε όλο τον κόσμο. Στην Περσία αναπτύχθηκε η μέθοδος αποξήρανσης και συντήρησης των λουλουδιών ενώ στη Ρώμη αρώματα αναδύονταν από κάθε ναό και σπίτι. Το άρωμα θριάμβευσε κατά την εποχή της Αναγέννησης, οι Βερσαλλίες μοσχομύριζαν και η Γαλλία παραμένει ακόμη και σήμερα πρωτεύουσα του αρώματος.
Στο Μεσαίωνα τα αρώματα συνδέθηκαν με τη μαγεία, διότι κατάλαβαν ότι ασκούν έλεγχο στον νου του ανθρώπου. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι οσμές επηρεάζουν το μεταιχμιακό σύστημα, μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέει τα ερεθίσματα με συγκεκριμένα συναισθήματα. Η ανταπόκριση του οργανισμού είναι αυτόματη και ακούσια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλο και περισσότερα καταστήματα και ξενοδοχεία αρωματίζουν τους εσωτερικούς χώρους τους. Στόχος είναι να παρακινήσουν τον πελάτη να αγοράσει περισσότερα προϊόντα ή να μετατρέψουν τη διαμονή του σε μια όσο το δυνατό πιο ευχάριστη εμπειρία.
* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"