Γιατί η γυναίκα λέει καλύτερα ψέματα;
Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι άντρες και γυναίκες διαφέρουμε σημαντικά, όχι ότι κάποιο από τα δύο φύλα είναι καλύτερο ή χειρότερο, πιο λογικό ή πιο παράλογο, απλά είμαστε διαφορετικοί. Εξελιχθήκαμε με διαφορετικό τρόπο με απώτερο σκοπό την επιβίωση του είδους. Οι άντρες είχαν μεγαλύτερη μυική δύναμη και ήταν κατάλληλοι για κυνηγοί και για προστάτες της οικογένειας, οι γυναίκες πιο λεπτεπίλεπτες ήταν κατάλληλες για την ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα της σπηλιάς.
Η γυναίκα έχει περισσότερα κωνιοφόρα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μπορεί να περιγράφει με ακρίβεια τα χρώματα. Σομόν, τιρκουάζ, λιλά, βεραμάν είναι λέξεις που δεν αντιλαμβάνεται ο άντρας. Εκείνη βλέπει καλύτερα σε κοντινές αποστάσεις και ράβει με ευκολία ένα κουμπί στο πουκάμισο. Είναι φτιαγμένη να βλέπει και περιφερειακά έτσι ώστε όταν ασχολείται με οτιδήποτε, να παρακολουθεί ταυτόχρονα και τα παιδιά μην πάθουν κάτι. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει ένα οπτικό πεδίο 180 μοιρών. Είναι ικανή να διακρίνει περισσότερες λεπτομέρειες στο σκοτάδι, σε αντίθεση με τον άντρα που μπορεί να βλέπει καλύτερα σε μακρινές αποστάσεις, ευθεία μπροστά.
Η γυναίκα αντιλαμβάνεται αμέσως αν ο άντρας είναι ταραγμένος αλλά εκείνος θα πρέπει να τη δει να κλαίει για να καταλάβει ότι κάτι της συμβαίνει. Εκείνη παρατηρεί κάθε μικρολεπτομέρεια στη συμπεριφορά και στο πρόσωπό του και έτσι μπορεί να εντοπίζει τον ψεύτη ή άπιστο σύζυγο και όχι λόγω κάποιου ιδιαίτερου χαρίσματος ή διαισθητικής ικανότητας. Η λειτουργία αυτή αναπτύχθηκε στη γυναίκα γιατί έπρεπε να είναι σε θέση να βλέπει τις μικροαλλαγές στα βρέφη της, τον ενδεχόμενο πόνο, την πείνα ή την αρρώστια. Κάποτε δεν υπήρχαν ούτε θερμόμετρα ούτε παιδίατροι.
Ο άντρας δεν είναι σε θέση να παρατηρεί λεπτομέρειες. Αυτή η έλλειψη παρατηρητικότητας από τον άντρα επιτρέπει στη γυναίκα να λέει ψέματα χωρίς να εντοπίζεται. Μπορεί εύκολα να προσποιηθεί οργασμό κι εκείνος να νιώθει ο πιο θερμός εραστής του πλανήτη. Μπορεί το απόγευμα να το πέρασε με τον εραστή της αλλά με μεγάλη φυσικότητα να του λέει ότι ήταν με τη φίλη της στην αγορά.
Αντίθετα η γυναίκα είναι σα να έχει ανιχνευτή ψεύδους, ανάβει κόκκινο λαμπάκι όταν υπάρχει αντιφατικότητα ανάμεσα στα λεκτικά και μη λεκτικά σήματα του άντρα.
Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι είναι ασφαλέστερο να πει ψέματα τηλεφωνικώς. Όμως, δε θα τη γλιτώσει! Η γυναίκα ακούει διαφορετικά από τον άντρα, πετάγεται όταν ακούει το κλάμα του παιδιού μέσα στη νύχτα ενώ ο άντρας κοιμάται αμέριμνος. Δεν είναι επειδή έχει πιο βαρύ ύπνο ο άντρας, είναι επειδή η γυναίκα ακούει καλύτερα τους οξείς ήχους. Μπορεί επίσης με ευχέρεια να αντιλαμβάνεται τις αυξομειώσεις της έντασης της φωνής, συνεπώς τη συναισθηματική κατάσταση του άλλου…άρα και τα ψέματά του!
* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"