Skip to main content

Είδη ανθρώπων που απωθούν

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να έλκουν και να εντυπωσιάζουν τους άλλους. Ωστόσο συναντάμε άτομα γύρω μας που απωθούν, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας αλλά διαθέτοντας κατά βάση το ίδιο χαρακτηριστικό: την ανασφάλεια. Δυστυχώς οι ίδιοι δεν αντιλαμβάνονται τα κουσούρια τους ώστε να τα διορθώσουν. Οι ανάγκες και οι ανησυχίες τους τούς αποκόπτουν από τους άλλους. Πάντα έχουν να διηγηθούν μια ιστορία προδοσίας και παραπονούνται πικρά γι’ αυτήν, πάντα μιλάνε άσχημα για κάποιον που ένιωσαν ότι περιφρόνησε το εγώ τους και πάντα κλαψουρίζουν και μεμψιμοιρούν.

Από τα χειρότερα είδη απωθητικού ανθρώπου είναι ο τσιγκούνης. Συνήθως είναι μίζερος, οι πηγές ευχαρίστησης και οι κοινωνικές του επαφές είναι περιορισμένες, οι διαπροσωπικές του σχέσεις επιφανειακές και δυσλειτουργικές. Ο τσιφούτης δίνει σε κάποιον μερικά ψίχουλα αλλά νομίζει ότι φέρεται με γενναιοδωρία, περιμένοντας μια μεγάλη ανταπόδοση. Θα αναφέρει τόσες φορές όσα πρόσφερε στον άλλον μέχρι που ο άλλος θα δυσανασχετήσει, θα  απομακρυνθεί από δίπλα του και ο τσιγκούνης θα τον κατηγορεί ως αχάριστο.  Ο σπαγκοραμμένος άντρας είναι είδος προς αποφυγή για κάθε γυναίκα. Εύκολα αποκαλύπτεται στην ταβέρνα, καθώς μελετά τον κατάλογο. Το κομπιουτεράκι εμφανίζεται στο μυαλό του και προσπαθεί να ελαττώσει την παραγγελία. Όταν φτάνει ο λογαριασμός, φαίνονται καθαρά τα καβούρια στις τσέπες του από τον τρόπο που δίνει τα χρήματα στον σερβιτόρο, βγαίνει αργά το χαρτονόμισμα από το πορτοφόλι και το κοιτάει με πόνο καθώς απομακρύνεται από το χέρι του.  Ένας άντρας που δεν προσφέρει υλικά δεν μπορεί να προσφέρει και συναισθηματικά. Πρόκειται για ένα καταπιεσμένο άτομο που δεν μπορεί να αφεθεί. Ίσως νιώθει κάποια συναισθήματα αλλά δεν μπορεί να τα εκφράσει ή τα εκφράζει με λάθος τρόπο, κάνοντας τους άλλους να απομακρύνονται πληγωμένοι. Είναι καλύτερα να αποδεσμεύεσαι γρήγορα από τον τσιγκούνη και να μην προχωράς σε σχέση. Μην περιμένεις να βελτιωθεί γιατί δε θα αναγνωρίσει το πρόβλημά του και φυσικά δε θα δώσει ποτέ χρήματα για ψυχοθεραπεία!

Ο άξεστος είναι επίσης πολύ απωθητικός. Συνήθως είναι και αδιάκριτος, λέγοντας οτιδήποτε δημοσίως, δεν έχει αίσθηση του κατάλληλου χρόνου που πρέπει να λεχθεί ή να γίνει κάτι και δεν προσέχει καθόλου τις λεπτομέρειες. Δεν ξέρει να συγκρατεί τον εαυτό του και πολλές φορές αφήνεται στις παρορμήσεις του. Θα δικαιολογηθεί για ό,τι κάνει λέγοντας πως λειτουργεί καλοπροαίρετα. Θα τον αναγνωρίσεις εύκολα γιατί το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχει καθόλου γούστο και αυτό φαίνεται στο ντύσιμό του, στερείται στυλ. Η συμπεριφορά του προέρχεται από έναν παθολογικό εγωισμό και μια ανικανότητα να δει τον εαυτό του όπως τον βλέπουν οι άλλοι. Απεμπλέκεσαι αμέσως γιατί δεν επιδέχεται καμιάς διόρθωσης.

Άλλο είδος απωθητικού ανθρώπου είναι ο φαφλατάς. Μιλάει ακατάπαυστα, πηγαίνει από το ένα θέμα στο άλλο και συνήθως μιλάει για τον εαυτό του. Ποτέ δεν απέκτησε μια εσωτερική φωνή να του λέει ότι κάνει τον άλλον να βαριέται. Καλά είναι να μην τον διακόπτεις και να μη διαφωνείς μαζί του γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τροφοδοτήσεις τη φλυαρία του και να αυξήσεις τον πονοκέφαλο που σου δημιουργεί. Νεύσε, δείξε ότι συμφωνείς και βρες τρόπο να συντομεύσεις τη συζήτηση. Είναι η μοναδική άμυνα!

Ο ασφυκτικός είναι επίσης ένα είδος ανθρώπου προς αποφυγή. Κολλά πάνω σου μέχρι να αναγκαστείς να αποτραβηχτείς μακριά. Θα τον αναγνωρίσεις επειδή θα δηλώσει ερωτευμένος πριν καλά καλά συνειδητοποιήσεις την ύπαρξή του. Θα κολακευτείς από τη λατρεία και τον θαυμασμό που σου δείχνει αλλά σύντομα θα καταλάβεις ότι υποφέρει από ένα εσωτερικό κενό που δε θα μπορέσεις ποτέ να γεμίσεις και έχει ανάγκες που ποτέ δεν θα εκπληρωθούν.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα είδη ενοχλητικών ανθρώπων, όπως ο ηθικολόγος που προσπαθεί να σε σώσει μέσα από τις δικές του ιδέες και αξίες, ο ανυπόμονος που τον απασχολεί μόνο η δική του απόλαυση, ο αντιδραστικός, ο επικριτικός, ο απελπισμένος κλπ

Συνήθως βλέπουμε αυτά τα χαρακτηριστικά μόνο στους άλλους αλλά είναι ζωτικής σημασίας να τα αναγνωρίζουμε και στον εαυτό μας. Όλοι διαθέτουμε κάποια χαρακτηριστικά που απωθούν. Χρειάζεται να τα εντοπίσουμε, να τα συνειδητοποιήσουμε και να τα εκριζώσουμε ώστε να καταφέρουμε να είμαστε γοητευτικοί και σαγηνευτικοί, με υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.

 * Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις