Τσίπρας για δημογραφικό: Θα λυθεί με την ενσωμάτωση μεταναστών
"Η χώρα χρειάζεται επειγόντως πολιτική αλλαγή, πριν να είναι αργά, με μία καθαρή εντολή διακυβέρνησης, χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο επανεκκίνησης και αναγέννησης, με δικαιοσύνη παντού, και αυτό ακριβώς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη, να αμφισβητήσουμε στην πράξη την απειλή "όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει", ο ελληνικός λαός δε θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα ούτε φυσικά θα αυτοκτονήσει", επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε έξι εθνικές προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το οποίο είπε ότι είναι κοστολογημένο. Ανάμεσα σ' αυτές ήταν και η δημογραφική πρόκληση
Έκτη εθνική προτεραιότητα: Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση.
Το δημογραφικό είναι το πιο δύσκολο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, όχι την επόμενη τετραετία, αλλά τις επόμενες δεκαετίες. Ένα πρόβλημα υπαρξιακό που όσο δεν τολμάμε να το αντιμετωπίσουμε ριζικά τόσο θα διευρύνεται και θα μας απειλεί.
Η Ελλάδα γερνάει. Και θα γερνάει ακόμη περισσότερο όσο μεγαλώνει η ανασφάλεια των νέων ανθρώπων, όσο οι γυναίκες πέφτουν θύματα τρομακτικών διακρίσεων στην εργασία, όσο άνθρωποι που γεννήθηκαν ή ζούνε εδώ για δεκαετίες θα θεωρούνται ξένοι στην ίδια τους τη χώρα.
Γι' αυτό λοιπόν παρεμβαίνουμε στη ρίζα του προβλήματος και σε όλες τους τις εκφάνσεις:
Στηρίζουμε τη γυναίκα στην εργασία, εξασφαλίζουμε τη μητέρα
Αναδιαμορφώνουμε το επίδομα παιδιού και το μεταφέρουμε αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού όχι μέχρι τα 18 αλλά μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών.
Και από τη σύνταξή της και μετά επαναφέρουμε αυτό το επίδομα στη σύνταξη της γυναίκας εφόρου ζωής.
Διαμορφώνουμε το επίδομα μητέρας στα 70 ευρώ στο πρώτο παιδί, άλλα 105 στο δεύτερο και 140 στο τρίτο.
Ενώ το επίδομα που θα προστίθεται στη σύνταξη θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στο σύνολο των παιδιών που έχει η κάθε γυναίκα, γεννήσει και αναθρέψει.
Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες, ώστε όλες οι εργαζόμενες να αντιμετωπίζονται ενιαία.
Θεσπίζουμε ειδική άδεια μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες.
Φροντίζουμε το παιδί
Εξασφαλίζουμε την πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.
Ενίσχυση νέων ζευγαριών-στεγαστικό πρόγραμμα
Στεγάζουμε το αύριο ενισχύοντας τα νέα ζευγάρια
Επιδοτούμε το ενοίκιο για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών:
Διπλασιάζοντας το επίδομα από 70 ευρώ σε 140 ευρώ/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
Από 140 ευρώ σε 280 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί.
Και από 175 ευρώ σε 350 ευρώ/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.
Ενώ αυξάνουμε και τα εισοδηματικά όρια.
Βάζουμε τέλος στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Airbnb.
Με θέσπιση ελέγχου και κανόνων που το περιορίζουν μόνο σε φυσικά πρόσωπα και μέχρι περιορισμένο αριθμό.
Δημιουργούμε τράπεζα στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά έως μηδενικά ενοίκια.
Μεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο για τη κοινωνική ένταξη των μεταναστών.
Η δημογραφική πρόκληση δε πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όσο αρνούμαστε να ενσωματώσουμε τους ανθρώπους που ζούνε δίπλα μας, τους χρειαζόμαστε στο καταμερισμό εργασίας, μετέχουν στην ελληνική παιδεία και στο κοινό γίγνεσθαι, αλλά εμείς κάνουμε πως δεν τους βλέπουμε και δεν τους αναγνωρίζουμε.
Η κοινωνική ένταξη μεταναστών είναι απαραίτητος πυλώνας αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης σε όλο το Δυτικό κόσμο.
Πρέπει να γίνει και στη χώρα μας.
* Αλλάζουμε τη διαδικασία της πολιτογράφησης, απλοποιώντας την εξεταστική διαδικασία ώστε να αφορά λελογισμένα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά των ανθρώπων και όχι ειδικές γνώσεις που ούτε εμείς μπορούμε να απαντήσουμε.
* Θεσπίζουμε πολιτογράφηση με δειγματοληπτική συνέντευξη για άτομα που έχουν αποδεδειγμένα κλείσει 25 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και για όσους έχουν γεννήσει παιδιά στην Ελλάδα και αυτά, βάσει του νόμου, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.