Διαδικασία νομιμοποίησης υδροληπτικών έργων (γεωτρήσεις, πηγάδια) στη Λέσβο
Γράφει: Ιωάννης Γατσής , Δρ. Γεωπόνος
Συνεχίζεται η διαδικασία νομιμοποίησης – τακτοποίησης όσων υδροληπτικών έργων (γεωτρήσεις, πηγάδια) έχουν υλοποιηθεί έως το 2011 και:
Α) δεν είχαν άδεια χρήσης νερού, είτε επειδή είχαν υλοποιηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είτε λόγω αμέλειας του ενδιαφερόμενου αγρότη ή ιδιώτη
Β) είχε λήξει η υφιστάμενη άδεια χρήσης νερού και δεν ανανεώθηκε λόγω αμέλειας
Σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός υδροληπτικών έργων, στα νησιά της Λέσβου (διάσπαρτα σε όλο το νησί) και της Λήμνου (ιδιαίτερα στην περιοχή της Ατσικής και σε όλη την πεδινή έκταση του αεροδρομίου), τα οποία είναι παράνομα (χωρίς αδειοδότηση ή οι παλιές άδειες έχουν λήξει) και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σε περίπτωση καταγγελίας να σφραγιστούν από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η δυνατότητα της νομιμοποίησης των έργων για τους αγρότες, και όχι μόνο, είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι από το 2010 η νόμιμη χρήση του νερού έχει ενταχθεί στις δεσμεύσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης και συνεπώς ο αγρότης είναι υποχρεωμένος να κατέχει άδεια χρήσης νερού, για να μην παρουσιαστεί πρόβλημα με τις επιδοτήσεις που δικαιούται.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να τονιστεί προς ενημέρωση του κόσμου, ότι η διαδικασία νομιμοποίησης είναι ιδιαίτερα απλή και χαμηλού κόστους, δεν απαιτούνται πολλά δικαιολογητικά, ούτε χρονοβόρες διαδικασίες, ενώ παράλληλα δεν υφίστανται οι περιορισμοί εκείνοι που, υπό άλλες συνθήκες, θα δρούσαν αποτρεπτικά στο να προχωρήσει ο ενδιαφερόμενος στην αδειοδότηση του έργου.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνεται μία προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς, να καλλιεργήσουν την περιβαλλοντική συνείδηση στον αγροτικό κόσμο και την ορθή γεωργική πρακτική χρήσης του νερού με σύνεση, έχοντας κατά νου ότι το νερό δεν είναι απεριόριστο και ανεξάντλητο, και δεν θα πρέπει να το σπαταλάμε ποτίζοντας ασύστολα και χωρίς σχεδιασμό τις καλλιέργειές μας.
Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτήσεις για τη νομιμοποίηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων – πηγαδιών θα πρέπει να κατατεθούν στην αρμόδια υπηρεσία έως τις 16-6-2012, δεδομένου ότι μετά το πέρας της προθεσμίας υπάρχει ο κίνδυνος της επιβολής προστίμων και στη συνέχεια το σφράγισμα ή/και η διακοπή ηλεκτροδότησή τους από τη ΔΕΗ. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν όλα τα υδροληπτικά έργα τα οποία ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ, καθώς είναι ήδη καταχωρημένα στην αρμόδια υπηρεσία και πολύ εύκολα μπορούν να αναζητηθούν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 22510 28330 (Γεω-Οικονομοτεχνικές Μελέτες "αρω-ΓΗ") , καταρχάς για την ενημέρωσή σας, και για την πλήρη υποστήριξη της διαδικασίας νομιμοποίησης του υδροληπτικού έργου.
------------------------------------