Ανοχύρωτη κτηνοτροφία
Γράφει ο Σταύρος Μαντατής
Η ευλογιά αιγοπροβάτων όπως και ο αφθώδης πυρετός θεωρούνται για την κτηνοτροφία ασθένειες υψηλού κινδύνου. Λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας (με υποδήματα, λάστιχα αυτοκινήτων, ζωοτροφές κ.α) και της θνησιμότητας στο κοπάδι που μπορεί να φτάσει κατά την εκκίνηση στο 30 έως και το 80% στην ευλογιά. Τις συχνές μεταλλάξεις που φαίνεται ότι παρουσιάζει ο ιός αλλά και συνδυαστικά με τον χρόνο επώασης που μπορεί θεωρητικά να φτάσει και τους 6 μήνες. Δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός και απαιτούνται απολυμάνσεις με εγκεκριμένα φάρμακα και μέτρα προστασίας για μεγάλη διάρκεια που αυτό πρακτικά σημαίνει πρόσθετο οικονομικό κόστος για τους παραγωγούς. Ακολουθούν η πανώλη, ο καταρροϊκός, ο μελιταίος πυρετός κ.α εξίσου σοβαρές για την ευρωστία του κοπαδιού ασθένειες.
Η αναχαίτιση τους προϋποθέτει την συνεργασία με αίσθημα ευθύνης κτηνοτρόφων με κτηνιάτρους και κρατική ενημέρωση που δυστυχώς δεν υπάρχει. Όμως πρώτιστα προϋποθέτει στελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Με σχεδιασμό και έμφαση στην πρόληψη. Για την εσωτερική και εξωτερική βιοασφάλεια. Την στελέχωση κτηνιατρικών υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για την αποτροπή εξάπλωσης στο εσωτερικό της χώρας όπως για παράδειγμα τα αγροτικά κτηνιατρεία (επειδή υπήρχε σημασία ότι κάθε Νομός είχε 5 με 6) και αυτές που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο εισαγωγής. Εκτός από τα κρατικά κτηνιατρεία είναι επιτακτική ανάγκη να επανδρωθούν και τα κτηνιατρικά εργαστήρια εξωτικών νοσημάτων.
Αυτό που συμπερασματικά προκύπτει το τελευταίο διάστημα με την έξαρση των ζωονόσων καθ΄ άπασα την επικράτεια είναι ένα κράτος που έχει υποστελεχωμένη την κτηνιατρική υπηρεσία που με 400 περίπου κτηνιάτρους πανελλαδικά προσπαθεί να ανακόψει επιζωοτίες όταν βάση των συνθηκών που δημιουργούνται απαιτείται να είναι οι τριπλοί! Σέρνεται πίσω από τις επιζωοτίες που μας ξεκληρίζουν αντί να ορθώσει τοίχος προστασίας με ενημέρωση και χορήγηση δωρεάν απολυμαντικών φαρμάκων και την κυρίως λήψη μέτρων προστασίας. Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου μπορούν λόγω της νησιωτικότητας να προστατευτούν ευκολότερα δεν έπρεπε να υπάρξουν κρούσματα. Με ευθύνη των Περιφερειακών Αρχών να τοποθετηθούν απολυμαντικοί τάπητες στις πύλες εισόδου των νησιών κυρίως για την απολύμανση και ιχνηλατήση οχημάτων ζωοτροφών.
Για να σωθεί η κτηνοτροφία με ότι αυτό συνεπάγεται για την σίτιση και διατροφική επάρκεια της κοινωνίας χρειάζεται πειθαρχεία από όλους προς τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών για την αποκοπή εξάπλωσης των ζωονόσων και απειθαρχία προς όλες τις πολιτικές αποφάσεις εκάστοτε κυβέρνησης και ευρωπαϊκών οδηγιών που διαμόρφωσαν το πλαίσιο να υποστελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες αλλά ταυτόχρονα επιτρέπουν να στήνεται «πάρτυ» κερδών από μεγαλέμπορους που εισάγουν αμφιβόλου ποιότητας τρόφιμα που καταλήγουν στη διατροφική αλυσίδα.
Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμούς δεν κρίνεται η επιβίωση αλλά η ίδια η ύπαρξη της κτηνοτροφίας. οι κτηνοτρόφοι να μην επιτρέψουν των αφανισμό μας, να οργανωθούνε στους Αγροτικούς Συλλόγους και στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και να διεκδικήσουμε την παραμονή μας στον τόπο μας με αξιοπρέπεια.