Συνέντευξη Σταύρος Τάσσος: Αμεσος απεγκλωβισμός μεταναστών από τα νησιά. Μεταφορά των υπηρεσιών ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα.
- Η μετατροπή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟική βάση εκθέτει και τα νησιά σε τεράστιους κινδύνους
- Συζήτηση με τον Σταύρο Τάσσο, βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
-- Το Βόρειο Αιγαίο βρίσκεται στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας, που στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ενθαρρύνεται, αφού η λυκοσυμμαχία δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ συμμάχων. Πώς τοποθετούνται οι άλλοι συνδυασμοί και υποψήφιοι γι' αυτές τις εξελίξεις και πώς μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου;
-- Καταρχάς θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν αφορά τον τουρκικό λαό, με τον οποίο ο ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα, αλλά την τουρκική αστική τάξη, επιμέρους συμφέροντα της οποίας εκπροσωπεί σήμερα η κυβέρνηση Ερντογάν, στον ανταγωνισμό της με την ελληνική αστική τάξη για τους ενεργειακούς πόρους και τα μερίδια αγοράς.
Οσον αφορά την ελληνική αστική τάξη, και τα κόμματα που την εκπροσωπούν, είναι γνωστό ότι όλα τα αστικά κόμματα, με σημαιοφόρο σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, ορκίζονται στο όνομα του ΝΑΤΟ, ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Τα δεδομένα όμως είναι: Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Πολιτική του είναι το «διαίρει και βασίλευε», με την υποδαύλιση πότε του εθνικισμού και πότε του κοσμοπολιτισμού. Τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με πιο πρόσφατο τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και τη μόνιμη μόλυνση της περιοχής με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Η επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ, με το δικαίωμα στο πρώτο πυρηνικό πλήγμα. Η περικύκλωση της Ρωσίας, ψηφίδα της οποίας είναι και η συμφωνία των Πρεσπών. Η μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση που καθιστά τη χώρα μας στόχο σε μια ενδεχόμενη σύρραξη με ανταγωνίστριες δυνάμεις, όπως η Ρωσία.
Επομένως, δεν μπορούν τα κόμματα αυτά, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι που στηρίζονται επίσημα από αυτά, αλλά και όσοι υποψήφιοι δηλώνουν ανεξάρτητοι - από την πολιτική αυτή άραγε; - να ισχυριστούν ότι η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ προστατεύει τα σύνορα της χώρας μας και συμβάλλει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.
Αυτό για τους ανθρώπους που πιστεύουν στην ειρήνη, στη φιλία και τη συνεργασία των λαών δεν μπορεί παρά να είναι ένα σοβαρό κριτήριο ψήφου.
-- Οι νησιώτες βλέπουν από κοντά το προσφυγικό δράμα, με χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες στα νησιά. Ποιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, της περιφερειακής και των δημοτικών αρχών και ποιες είναι οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»;
-- Αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, αλλά και της ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο, είναι το προσφυγικό και μεταναστευτικό φαινόμενο. Ενα φαινόμενο που αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την υποκρισία και τον κυνισμό των ιμπεριαλιστών.
Οι ιμπεριαλιστές, όπως έκαναν πάντα, σε πρώτη φάση αντιμετωπίζουν τα θύματά τους ως φτηνά εργατικά χέρια, και σε δεύτερη, όταν, προς στιγμή, δεν χρειάζονται άλλους, ως θύτες από τους οποίους πρέπει να απαλλαγούν.
Στη φάση αυτή βρισκόμαστε τώρα, και αυτήν την πολιτική εξυπηρετεί η κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, την οποία στηρίζουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Μια συμφωνία που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, σε «Μόριες». Καταδικάζοντάς τους σε μόνιμο εγκλωβισμό, σε αντίθεση με τη δικιά τους θέληση, και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και αναγκάζοντας τους κατοίκους των νησιών να δεχθούν τις όποιες αρνητικές συνέπειες συνεπάγεται η εξέλιξη του φαινομένου αυτού.
Το αποκορύφωμα της υποκρισίας και του κυνισμού της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και ενδεικτική της πρόθεσης της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων, αλλά και της Περιφέρειας και των δήμων, για το μόνιμο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά - για αποσυμφόρηση μιλούν και όχι για απεγκλωβισμό - είναι η σύνδεση της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) με τον υπερκορεσμό των hot spots!
Τα αιτήματα και το πλαίσιο της μεγαλειώδους πανσαμιακής κινητοποίησης, στις 7 Φλεβάρη, εκφράζουν και τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»: Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots - κολαστήρια στα νησιά και να μη γίνει κανένα νέο. Αμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα. Μεταφορά των υπηρεσιών ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα.
-- Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν μεγάλες καταστροφές στα νησιά της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, από σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές σε κατοικίες, αλλά και στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, που επλήγη επίσης από φυτονόσους και ζωονόσους. Πού εστιάζονται οι αιτίες; Τι μέτρα έχουν παρθεί για την ανακούφιση των πληγέντων και τι διεκδικεί η «Λαϊκή Συσπείρωση»;
-- Το ζήτημα της πολιτικής προστασίας, δηλαδή της προστασίας από φυσικές καταστροφές - σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές - αλλά και από ζωονόσους και φυτονόσους, που καταστρέφουν τη ζωική και φυτική παραγωγή, η γρήγορη και ολική αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών, είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα για το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ομως, για την ΕΕ, αλλά και για τη χώρα μας τα έργα αυτά δεν είναι επιλέξιμα επειδή δεν προσφέρουν την επιθυμητή κερδοφορία στο μεγάλο κεφάλαιο και επειδή «η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους»(!), όπως κυνικά αναφέρει ντοκουμέντο της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, 2 σχεδόν χρόνια μετά το σεισμό της Βρίσας, 100 περίπου σπίτια από τα 260 που είχαν κριθεί κατεδαφιστέα δεν έχουν ακόμα κατεδαφιστεί. Εχουν εκδοθεί μόλις 10 - 15 άδειες και έχει ξεκινήσει η κατασκευή μόλις 2 νέων κατοικιών. Η επιδότηση ενοικίου και η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων λήγουν στις 31-5-2019.
Εκκρεμεί ακόμα η αποκατάσταση όσων σχολείων έπαθαν ζημιές από το σεισμό, αλλά και ο αντισεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων της Περιφέρειας, γιατί και ο σεισμός της Βρίσας απέδειξε ότι από όλα τα δημόσια κτίρια τα σχολεία είναι τα πιο ευάλωτα.
Οι πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές σε κατοικίες, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, κατολισθήσεις και μεγάλες ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο όλων των νησιών του Βόρειου Αιγαίου.
Οι δε ελλείψεις κυρίως προσωπικού, αλλά και μέσων, σε όλες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των νησιών καθιστούν όλο και πιο προβληματική τόσο την πρόληψη όσο και την κατάσβεση των πυρκαγιών, όπως με δραματικό τρόπο έδειξε και η πυρκαγιά στο Μάτι.
Η μη έγκαιρη και επαρκής δακοκτονία, που προκάλεσε τη σχεδόν ολική καταστροφή της ελαιοπαραγωγής, οφείλεται στην έλλειψη πόρων και προσωπικού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός του 2009 για τη δακοκτονία στη Λέσβο ήταν υπερτριπλάσιος από τον περσινό αλλά και από τον φετινό.
Οι αγρότες και στο πλευρό τους η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητούν την πλήρη αποζημίωσή τους και την έγκαιρη και επαρκή δακοκτονία στα επόμενα χρόνια. Για να γίνει αυτό απαιτούνται πολλαπλάσια κονδύλια και προσωπικό και η δακοκτονία να πραγματοποιείται με ευθύνη των υπηρεσιών της Περιφέρειας, όπως γινόταν μέχρι το 2011.
Σε ό,τι αφορά την κτηνοτροφία η κατάσταση είναι εξίσου δραματική. Η επιζωοτία, φέτος, από τον καταρροϊκό πυρετό, πέρυσι από την ευλογιά εκτός από τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο - πέρυσι θανατώθηκαν περίπου 6.000 πρόβατα - είχε ως αποτέλεσμα, λόγω της καραντίνας, την κατάρρευση των τιμών του γάλατος, στα 70 λεπτά το λίτρο, και του κρέατος, στα 2 ευρώ το κιλό.
Οι κτηνοτρόφοι, και μαζί τους η «Λαϊκή Συσπείρωση», έχουν δύο κύρια αιτήματα: Την πλήρη αποζημίωση των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο και παραγωγή για όλο το χρονικό διάστημα έως και την ανασύσταση του κοπαδιού. Την επαρκή στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, γιατί σήμερα ουσιαστικά μόνο 4 κτηνίατροι καλούνται να κάνουν ό,τι έκαναν πριν από μερικά χρόνια 13 και με μικρότερο αριθμό ζώων.
-- Ποια άλλα προβλήματα ξεχωρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», που πρέπει να αποτελέσουν πεδίο πάλης και διεκδίκησης για την ανακούφιση του λαού των νησιών;
-- Πολλά και διάφορα. Πρώτα απ' όλα στην Υγεία. Σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών του Βόρειου Αιγαίου, όπως παντού άλλωστε, αλλά εδώ με την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, η υποχρηματοδότηση, οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, η ανασφάλεια των εργαζομένων που προσφέρουν εργασία με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας κάθε μορφής, οι ελλείψεις σε είδη νοσηλείας, οι προβληματικές κτιριακές εγκαταστάσεις οδηγούν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και στην εξουθένωση και τους ασθενείς να μην εξυπηρετούνται και να ταλαιπωρούνται.
Πολλά είναι τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές των σχολείων, με κραυγαλέο παράδειγμα το Μουσικό Σχολείο Λέσβου, που συστεγάζεται με το 5οΓυμνάσιο Μυτιλήνης, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες για μαθητές και καθηγητές και των δύο σχολείων. Απαιτείται άμεσα το Μουσικό Σχολείο να αποκτήσει τη δική του στέγη.
Αίτημα των κατοίκων όλων των νησιών του Αιγαίου, αλλά και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι ο μειωμένος ΦΠΑ να αποσυνδεθεί από το Προσφυγικό και να διατηρηθεί στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου.
Οσον αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο, δεν μπορεί να αντισταθμίσει το μειωμένο ΦΠΑ, και στην πραγματικότητα είναι μια νέα μορφή επιδότησης των εφοπλιστών.
Οι κάτοικοι των νησιών ζητούν, και η «Λαϊκή Συσπείρωση» επίσης, την πύκνωση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών γραμμών από το κέντρο αλλά και μεταξύ των νησιών και δραστική μείωση της τιμής των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50%, δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους, στρατευμένους, ΑμεΑ κ.λπ.
Κλείνοντας θέλω να πω ότι όλα αυτά είναι μέτρα ανακούφισης, και μόνο όταν ο λαός πάρει την εξουσία στα χέρια του τα προβλήματά του θα λυθούν οριστικά.
εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ