Skip to main content
|

Συνέντευξη: Η Ειρήνη Κουρτζέλλη βάζει χρώμα στον κόσμο των παιδιών και… ανταμείβεται με χαμόγελα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Η  Ειρήνη Κουρτζέλλη από την Αγιάσο , με την συνδυασμένη ευαισθησία της μάνας και της εικαστικού και θέλοντας να ανορθώσει την ψυχολογία των πασχόντων παιδιών που νοσηλεύονται σε μονάδες υγείας, είχε την ιδέα και πρωτοστάτησε στη δημιουργία της εθελοντικής ομάδας «Ζωγράφοι σε δράση για τα παιδιά» που προσφέρει σημαντικό ανθρωπιστικό έργο. Την ακολούθησαν ζωγράφοι και άνθρωποι που δουλεύουν για τα παιδιά. Μια φορά το μήνα εδώ και εννιά χρόνια παίρνουν χρώματα και ζωντανεύουν πάνω σε άψυχους τοίχους τους ήρωες της παιδικής φαντασίας.

 

Περισσότερα χρώματα, περισσότερα χαμόγελα για τα παιδιά. Αυτό είναι το μότο της ομάδας «Ζωγράφοι σε δράση για τα Παιδιά», που μέσα από το εθελοντικό έργο τους προσθέτουν χρώματα στον κόσμο των παιδιών, προσφέροντας στιγμές χαράς και κάνοντάς τον πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο.

Παιδιά που δεν στάθηκαν τόσο «τυχερά» στην ζωή. Παιδιά που νοσηλεύονται σε παιδοχειρουργικές μονάδες. Παιδιά που εγκαταλείφθηκαν και ζούνε σε ιδρύματα. Παιδιά- μετανάστες που γνώρισαν την σκληρή πλευρά της ζωής από πολύ μικρή ηλικία. Παιδιά που ζούνε αποκλεισμένα σε παραμεθόριες περιοχές.

Όλα αυτά τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Και αυτό το όνειρο προσπαθούν να κάνουν πραγματικότητα, με τα μέσα και τη θέληση που διαθέτουν, οι «Ζωγράφοι σε δράση για τα Παιδιά».

Μέσα από την αγάπη τους για τα παιδιά και την τέχνη, λοιπόν, αναλαμβάνουν να δώσουν χρώμα σε όλους αυτούς τους χώρους που φιλοξενούνται τα συγκεκριμένα παιδιά, φέρνοντάς τα σε επαφή με την τέχνη και προσφέροντάς τους, ταυτόχρονα, αμέτρητες χρωματιστές στιγμές χαράς.

 

Ανάμεσα σε αυτούς τους χώρους που στην κυριολεξία μεταμόρφωσαν με τις φιλοτεχνήσεις τους στους τοίχους είναι οι Παιδοχειρουργικό Τμήμα Νοσοκομείου Νίκαιας, Σχολείο ΑμεΑ στο Γαλάτσι, Νηπιαγωγείο Αγιάσου, Λέσβος, Κατάστημα κράτησης γυναικείων φυλακών Θήβας, Ειδικό Σχολείο Αιγάλεω, Η Στέγη του Εφήβου, διάφοροι χώροι στα Παιδικά χωριά SOS, Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, Παιδιατρική Κλινική Κορίνθου, Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων κ.α.

Λένε ότι η ζωή έχει το νόημα που της δίνεις και για την συγκεκριμένη ομάδα αυτό δεν είναι άλλο από την προσφορά. Η ιθύνων νους της ομάδας «Ζωγράφοι σε δράση για τα Παιδιά», κυρία Ειρήνη Κουρτζέλλη, μιλάει στο newsbeast.gr και αποκαλύπτει τα πάντα για το έργο που προσφέρουν στο μέλλον αυτού του κόσμου, τα παιδιά.

- Ποια ήταν η αφορμή για την δημιουργία των Ζωγράφων σε δράση για τα παιδιά;

Ήταν το project που ανέλαβα να κάνω στο πλαίσιο της παρακολούθησης ενός σεμιναρίου της «Μεταμόρφωσις».

- Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας σας;

Ο στόχος της εθελοντικής μας κίνησης είναι να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη και μέσα από αυτήν να τους δώσουμε χαρά. Και ειδικά στα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή μένουν σε παραμεθόριες περιοχές.

- Ποιες δυσκολίες συναντήσατε στην αρχή ή συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε μέχρι και σήμερα;

Για μένα κάθε δράση (από την αρχή) ήταν μια περιπέτεια, μου έχει δώσει, όμως, τόσες πολλές  χαρές που δεν στέκομαι στα αρνητικά.

- Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού και των εθελοντών στο κάλεσμά σας;

Από την αρχή ήταν συγκινητική. Αμέσως, μετά την δημιουργία της σελίδας μας στο facebook, εντάχθηκαν στην ομάδα άνθρωποι με ευαισθησία για τις δράσεις στην Αθήνα, αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα, όταν οργανώσαμε κάποια bazaar για ιδρύματα, με αποστολή έργων και αντικειμένων.

- Από πόσα μέλη αποτελείται η ομάδα σας; Υπάρχει κάποιο βασικό κριτήριο για την επιλογή τους;

Η βασική ομάδα είμαστε γύρω στα 40 άτομα, αλλά δεν είναι σταθερά. Η συμμετοχή του καθενός εξαρτάται και από τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο καθένας. Τα βασικά κριτήρια, αν μπορούσα να το θέσω έτσι, είναι το ταλέντο, η αγάπη για τα παιδιά και η θετική διάθεση.

- Είστε επαγγελματίες ζωγράφοι ή ερασιτέχνες;

Στην ομάδα υπάρχουν και επαγγελματίες και ερασιτέχνες ζωγράφοι.

- Τι «δράσεις» αναλαμβάνετε να φέρετε εις πέρας;

Κυρίως δραστηριοποιούμαστε σε στέγες ανηλίκων, ιδρύματα, σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, γυναικείες φυλακές, νοσοκομεία που νοσηλεύονται παιδιά, παιδικά χωριά SOS, παραμεθόριες περιοχές που τα παιδιά δεν έρχονται εύκολα σε επαφή με την τέχνη κ.ά..

- Πώς γίνεται η επιλογή του εκάστοτε ιδρύματος που επιλέγετε να «μεταλλάξετε»;

Μας προσεγγίζουν συνήθως μέσα από την σελίδα μας ή μέσω email κι εκείνο που τονίζουμε είναι πως πρέπει να υπάρχει «ειδικός λόγος» για να πάμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε δράσεις σε «κανονικά» σχολεία, έχουμε θέσει από την αρχή συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

- Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο γίνεται η «παράδοση» του έργου;

Όχι, αφού τελειώσουμε τις φιλοτεχνήσεις, αποχωρούμε από τον χώρο, με την ικανοποίηση και την χαρά, ότι ακόμη ένα έργο μας θα δώσει χαρά στα παιδιά.

 

- Από πού εμπνέεστε για τις φιλοτεχνήσεις σας;

Άλλοτε τα ίδια παιδιά προτείνουν τι θα θέλανε να τους ζωγραφίσουμε κι άλλοτε αναλαμβάνουμε σαν ομάδα να φιλοτεχνήσουμε θέματα με την κατάλληλη θεματολογία.

- Χρηματοδοτείστε από κάπου; Τα έξοδα για τις υπηρεσίες σας πώς καλύπτονται;

Δεν χρηματοδοτούμαστε από πουθενά. Αυτό είναι μια προσωπική μου επιλογή από την αρχή της δημιουργίας μας. Το μόνο ζητούμενο από τους εθελοντές είναι το χαμόγελο και τα πινέλα τους! Είναι καθαρά εθελοντικό το έργο που προσφέρουμε.

- Η πιο συγκινητική στιγμή που βιώσατε από την πρώτη μέρα που ιδρύσατε τους Ζωγράφους σε δράση για τα Παιδιά μέχρι σήμερα;

Πολλές συγκινητικές στιγμές έχω βιώσει στα εννιά χρόνια από την ίδρυση της εθελοντικής κίνησης. Μια από αυτές ήταν στο χωριό μου το 2011, στην Αγιάσο Λέσβου, όταν δωρίσαμε πίνακες στην Μονάδα φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων. Ήταν ένα κοριτσάκι  περίπου ενός χρόνου, η Μαρίζ, που είχε διασωθεί μαζί με τους γονείς της από ναυάγιο. Όταν της δώσαμε έναν πίνακα τον περιεργαζόταν για αρκετή ώρα.

- Ποια θεωρείτε ότι είναι η «αμοιβή» των κόπων σας μέχρι να ολοκληρωθεί ένα έργο;

Τα χαμόγελα των παιδιών, αλλά και των εργαζομένων, που μας αναφέρουν πως αλλάζει η ψυχική τους διάθεση. Μάλιστα στο νοσοκομείο  Νίκαια, όπου έχουμε φιλοτεχνήσει θαλάμους στην Παιδοχειρουργική, μας έγραψε μια κυρία στην σελίδα μας στο facebook, πως νοσηλευόταν ο ανιψιός της κι αισθάνονταν ότι δεν ήταν σε νοσοκομείο, αλλά σε νηπιαγωγείο…

- Τι κρατάτε στο τέλος της ημέρας από όλη αυτήν την προσφορά σας;

Χαρά και ικανοποίηση και όνειρα για  πολλές πολλές δράσεις ακόμα!

- Ποια είναι τα μελλοντικά σας όνειρα;

Ήδη, έχουμε κάνει πάνω από τριάντα δράσεις, με φιλοτεχνήσεις τοιχογραφιών, γιορτές με παιδιά, οργανώσεις bazaar κ.α. Τώρα σκοπός μου είναι να «ανοιχτούμε» πέρα από την Αθήνα, καθώς ήδη εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας.

Στο χωριό μου, το καλοκαίρι του 2017, φιλοτεχνήσαμε το νηπιαγωγείο με ντόπιους καλλιτέχνες. Ήδη, έχουμε πρόταση και για φιλοτέχνηση τοιχογραφιών και σε ένα άλλο νηπιαγωγείο στο νησί της Λέσβου,

Αυτό που ζητάμε σαν ομάδα είναι να ενταχθούν σε αυτήν κι άλλοι καλλιτέχνες για να μπορέσουμε να δώσουμε χρώμα σε όσο γίνεται περισσότερους χώρους με παιδιά. Περισσότερα χρώματα, περισσότερα χαμόγελα, όπως είναι το σύνθημα μας!

 

Ελπίδα Πιτάκη / newbeast.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Τελευταίες ειδήσεις
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις