Πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» για την αντιμετώπιση των καταστροφών - Συνέντευξη του Νικολάου Στεφάνου
ΑΙΓΙΣ-Συμβολή στην ετοιμότητα αντιμετώπισης των καταστροφών
Συνέντευξη του Νικολάου Στεφάνου, Αστυνόμου Α’ στελέχους του Κέντρου Mελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) , του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
1. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» που υλοποιεί το Περιφερειακό Ταμείο και ποια τα αναμενόμενα οφέλη για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου;
Το «ΑΙΓΙΣ» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG VA Ελλάδα Κύπρος 2014-2020 με στόχο την ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης καταστροφών . Το Περιφερειακό Ταμείο είναι ο κύριος δικαιούχος και τα αναμενόμενα οφέλη μπορούν να συγκεντρωθούν επιγραμματικά στα εξής:
• Θα μελετηθούν η διοικητική δομή, οι λειτουργίες και οι ανάγκες της πολιτικής προστασίας στη Περιφέρεια Β. Αιγαίου μέσα από έρευνα και διενέργεια ασκήσεων,
• θα αξιολογηθούν τεχνολογίες και συστήματα λήψης αποφάσεων σε διεθνές επίπεδο,
• θα χαρτογραφηθεί και εκτιμηθεί η επικινδυνότητα καταστροφών και κρίσεων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,
• θα αναπτυχθεί και εγκατασταθεί το διασυνοριακό ολοκληρωμένο καινοτόμο ευφυές σύστημα λήψης αποφάσεων και θα δοκιμαστεί πιλοτικά με ρεαλιστικά σενάρια και ασκήσεις επί χάρτου και στο πεδίο,
• θα εκπαιδευθούν στελέχη της πολιτικής προστασίας των περιοχών εφαρμογής στη χρήση του και
• θα εκπονηθεί σχέδιο αξιοποίησης αποτελεσμάτων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του
Να σημειώσω επίσης ότι εκτός από το Περιφερειακό Ταμείο που είναι ο Επικεφαλής Εταίρος, συμμετέχουν επίσης το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και από την Κυπριακή Δημοκρατία, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας Κύπρου.
Όσον αφορά την Άσκηση, υπήρξε ενεργητική συμμετοχή από όλους τους Φορείς Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δηλαδή από όλα τα ένστολα Σώματα, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Εθελοντικές Οργανώσεις, ενώ οι εκπρόσωποι από τα άλλα νησιά της Περιφέρειας καθώς και από την Κύπρο, συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους μέσω τηλεδιάσκεψης
2. Ποια η συνεισφορά του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας στην υλοποίηση των Ασκήσεων;
Στο πλαίσιο υλοποίησης του «ΑΙΓΙΣ» ανατέθηκε στο ΚΕΜΕΑ από την Περιφερειάρχη κ. Χριστιάνα Καλογήρου ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας «Άσκησης επί χάρτου» καθώς και η διενέργεια «Άσκησης στο πεδίο» το 2020.
Διότι το ΚΕ.ΜΕ.Α., που είναι ο επίσημος επιστημονικός, ερευνητικός και συμβουλευτικός Φορέας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία στο πεδίο της εφαρμοσμένης έρευνας, και της εκπόνησης μελετών και ασκήσεων. Παρακολουθεί τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και εφαρμόζει τη μεθοδολογία των Ασκήσεων (επί χάρτου και πραγματικών, διακλαδικών, ευρείας κλίμακας), την οποία προσαρμόζει στις σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας και προστασίας των πολιτών και σε διάφορους τομείς εφαρμογής, ως εκπαιδευτικό και επιχειρησιακό εργαλείο.
3. Σε τι στόχευε η Άσκηση ΑΙΓΙΣ-1 και ποιο το σενάριο της;
Στόχος του ΚΕΜΕΑ, ήταν η ανάδειξη, μέσω της υλοποίησης της Άσκησης επί χάρτου, των επιχειρησιακών αναγκών των υπηρεσιών και των απαιτήσεων που θα πρέπει να ικανοποιεί το προς ανάπτυξη πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση έκτακτων αναγκών και περιστατικών στο επίπεδο της Περιφέρειας. Επίσης, η άσκηση ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξεταστούν τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, σε επίπεδο Περιφέρειας Β. Αιγαίου, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση του επιπέδου ετοιμότητας των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών.
Η άσκηση «ΑΙΓΙΣ 1» βασίστηκε σε σενάριο κλιμακούμενης δυσκολίας, με έμφαση σε εκδήλωση σεισμικού φαινομένου στη Λέσβο σε συνδυασμό με την εκδήλωση και άλλων περιστατικών. Έδωσε τη δυνατότητα να προσομοιωθούν οι διαδικασίες και να αναδειχθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες του μηχανισμού διαχείρισης έκτακτων περιστατικών αλλά και οι αδυναμίες καθώς και τα κενά λειτουργιών που υπάρχουν.
4. Ποια η άποψή σας για τις δυσκολίες από την αντιμετώπιση θεμάτων πολιτικής προστασίας και ποιες οι προκλήσεις που διαπιστώθηκαν από την άσκηση;
Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής αλλά και με τις απρόβλεπτες γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες τα αποτελέσματα των καταστροφών (φυσικών, ανθρωπογενών και τεχνολογικών) επιδεινώνονται ανησυχητικά.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αύξηση των προσφυγικών ροών, έχουν επιφέρει μεγάλες πιέσεις στις τοπικές κοινωνίες και στην κοινωνική ανθεκτικότητα και συνοχή.
Η μεγάλη πρόκληση για την τοπική κοινωνία και τις Υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η επένδυση σε αναπτυξιακές δράσεις και η προσαρμογή στις νέες, αυξημένων απαιτήσεων, συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.
Μέσα από την άσκηση, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι το φρόνημα, όχι μόνο των ενστόλων, αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας, διατηρείται σε υψηλό επίπεδο και σε μεγάλο βαθμό υπάρχει προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Σαφέστατα μπορούν να βελτιωθούν οι ρυθμοί και οι επιδόσεις και είμαι πραγματικά αισιόδοξος ότι γίνονται σοβαρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
-------
Σχετικός σύνδεσμος για την άσκηση εδώ