Skip to main content
|

Ο Νίκος Γιαννάκας «φυσάει» και στο Δήμο Μυτιλήνης ... με τον Κώστα Αστυρακάκη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
8'
Λέξεις Κλειδιά :
Νίκος Γιαννάκας

Ο Νίκος Γιαννάκας  δεν είναι άλλος ένας υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος.  Είναι ένας νέος άνθρωπος – γέννημα θρέμμα της Επάνω Σκάλας – που επέλεξε να επιστρέψει στο νησί μας και να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά.

Πριν 10 χρόνια πήρε το ρίσκο και δημιούργησε το γνωστό μας καφέ “Fisheye” ( "Φυσάει") στην Επάνω Σκάλα και λίγο αργότερα το χώρο «Clocked Escape Rooms» στην προκυμαία Μυτιλήνης (ένας πρωτοποριακός χώρος για μικρούς και μεγάλους).

Παράλληλα είναι πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Ασπίδα : καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας Μυτιλήνης.

Όλα αυτά μπορεί να αποτελούν στοιχεία του βιογραφικού του αλλά η ουσία είναι αλλού: συναντήσαμε έναν νέο άνθρωπο που μένει συνειδητά στο εδώ, έναν νέο άνθρωπο που έχει όρεξη να προσφέρει στον τόπο μας, έναν άνθρωπο με «φρέσκες» ιδέες που ξέρει να «διαβάζει» την εποχή.

Μιλήσαμε μαζί του για τις εκλογές, για τον Κώστα Αστυρακάκη, για το Γιώργο Κατζανό, για την Επάνω Σκάλα, για την «Ασπίδα», για το «προσφυγικό», για όσα τον ενοχλούν στη Μυτιλήνη, για το μέλλον…  Ο Νίκος είναι εδώ και «Φυσάει» και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Νικος Γιαννακας

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

- Είστε για πρώτη φορά υποψήφιος στις Δημοτικές Εκλογές. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να κατεβείτε ως υποψήφιος και γιατί με το ψηφοδέλτιο του Κώστα Αστυρακάκη;

 

Μεγάλωσα στην Επάνω Σκάλα και έφυγα για σπουδές και δουλειά στην Θεσσαλονίκη. Λίγα χρόνια μετά αντιμετώπισα ένα δίλημμα για το αν θα παρέμενα και θα επιχειρούσα στη Θεσσαλονίκη ή θα επέστρεφα στο νησί μας. Λόγω της βαθιάς αγάπης για τον τόπο που γεννήθηκα και ανατράφηκα, επέλεξα να επιστρέψω. Όταν τελικά εγκαταστάθηκα και επιχείρησα στη Μυτιλήνη, άρχισα να βλέπω τα εμπόδια που παρουσιάζονταν σε όποιον ήθελε να συνεισφέρει στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων της πόλης και, ειδικότερα, της Επάνω Σκάλας. Αυτό αντί να με αποθαρρύνει, με έκανε να πεισμώσω περισσότερο και να προσπαθήσω ακόμα παραπάνω για να συνεισφέρω στην βελτίωση της περιοχής μου. Έτσι κατέληξα να είμαι Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης & Ψυχαγωγίας της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Επάνω Σκάλας και μέλος στο συνοικιακό συμβούλιο της περιοχής. Η διαβίωσή μου στην πόλη, σε συνδυασμό με τις παραπάνω δράσεις, με έπεισαν να κάνω ακόμα ένα βήμα και να προσπαθήσω περισσότερο για να μπορέσουμε να δούμε το νησί μας να εξελίσσεται, να αναδεικνύει τις φυσικές & πολιτιστικές ομορφιές του και να γίνει ξανά ένας τόπος που θα χαιρόμαστε να ζούμε και να επιχειρούμε εδώ, τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας, χωρίς το δίλημμα να το εγκαταλείψουν.

Γιατί με τον Κώστα Αστυρακάκη:

Με τον Κώστα Αστυρακάκη συνεργάζομαι λόγω της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, μέσω συλλόγων καθώς και άλλων δράσεων τα τελευταία 3-4 χρόνια. Τον θεωρώ ένα άνθρωπο που είναι πολύ εργατικός, αγαπάει πολύ τον τόπο και μας ενώνουν κοινές ιδέες για τη βελτίωση του νησιού μας. Τον θεωρώ καθαρό στο πολιτικό κομμάτι και στην αντιδημαρχεία έκανε δουλειά και είχε αποτέλεσμα παρά τα ακραία περιστατικά των τελευταίων χρόνων (μεταναστευτικό, σεισμοί, πλημμύρες, οικονομική κρίση). Για μένα έπαιξε επίσης καταλυτικό ρόλο ότι ο συνδυασμός είναι πολιτικά ανεξάρτητος και αποτελείται από απλούς και προσιτούς ανθρώπους (εργαζόμενους, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες κ.α.) που έχουν ζήσει τα προβλήματα του Δήμου μας από πρώτο χέρι. Σε μεγάλο ποσοστό είμαστε νεαροί ηλικιακά και με όρεξη να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε επιτέλους κάτι προς το καλύτερο. Έχοντας αυτά τα δεδομένα δεν είχα δίλημμα. Ένιωσα ότι είναι το σωστό και ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να κάνει την διαφορά παίρνοντας την Δημαρχεία.

 

- Είστε Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μυτιλήνης που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.  Πως ξεκίνησε η δημιουργία αυτού του Συλλόγου και συνοπτικά ποιες είναι οι δράσεις του;

Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε πριν από 1,5 χρόνο. Με τις επιχειρήσεις μας να έχουν περάσει από χίλια κύματα τα προηγούμενα έτη  (οικονομική κρίση, μεταναστευτικό, φόροι, ανατιμήσεις, ΦΠΑ, μεγάλα πρόστιμα κ.α.) είχαμε φτάσει σε πολύ δύσκολο σημείο. Σκοπός μας ήταν να έρθουμε κοντά και να προσπαθήσουμε για τον κοινό καλό των επιχειρήσεών μας.  Έτσι με πολύ προσπάθεια καταφέραμε να δημιουργήσουμε τον Σύλλογο και ύστερα από εκλογές, είχα την τιμή να γίνω Πρόεδρος. Οι κύριοι στόχοι του Συλλόγου είναι η «ενοποίηση» του κλάδου μας, η σωστή ενημέρωση των μελών του σε επιχειρηματικά ζητήματα (έχουμε λογιστή και δικηγόρο) και η συνεργασία με φορείς του νησιού και όλης της Ελλάδας. Πέραν αυτών όμως συμμετέχουμε και σε εθελοντικές δράσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς και ομάδες πολιτών, όπως Το Χαμόγελο του Παιδιού, οι Εθελοντές Αιμοδότες, οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας, παίρνουμε μέρος σε σεμινάρια πρώτων βοηθειών και συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις της πόλης μας.

Για έναν τόσο νέο σύλλογο θεωρώ ότι έχει ξεκινήσει κάτι ελπιδοφόρο.

 

-Ζείτε και δραστηριοποιήστε στην Επάνω Σκάλα – είστε μάλιστα Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επάνω Σκάλας -  μια περιοχή με ιστορία και ομορφιά. Εντούτοις έχει παραμεληθεί αν και κατά καιρούς έχουν γίνει πολλά σχέδια που έχουν μείνει σχέδια. Τι θα θέλατε να γίνει στην περιοχή σας;

Η Επάνω Σκάλα είναι η περιοχή που μεγάλωσα. Είμαστε οικογένεια προσφύγων από τον διωγμό της Μικράς Ασίας. Το συναισθηματικό μου δέσιμο με την περιοχή δεν εκφράζεται με λόγια. Από μικρός το μόνο που θυμάμαι είναι υποσχέσεις για την αξιοποίηση  της περιοχής για να γίνει έτσι όπως της αξίζει. Δυστυχώς τόσα χρόνια μετά ελάχιστα έχουν αλλάξει. Οι ιδέες και τα πράγματα που θα ήθελα να γίνουν είναι πάρα πολλά και δεν χωράνε σε μία κόλλα χαρτί. Ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαι άνθρωπος των «ΘΑ…» και γι’ αυτό πάντα προσπαθώ να μην λέω πολλά αλλά να πράττω. Αν όμως θέλετε να σας αναφέρω ονομαστικά κάποια πράγματα που θα ήθελα να είχαν αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια και μακάρι κάποτε να δούμε έστω κάποια από αυτά είναι τα εξής: 1) Η μεταφορά της ΔΕΗ, 2) Η αξιοποίηση του κάστρου, της περιοχής Τσαμάκια και του δρόμου από το Άγαλμα εώς τα σφαγεία, 3) Η ανάπλαση και αξιοποίηση του παλιού λιμανιού της Επάνω Σκάλας από τα σφαγεία έως του Καλαμάρη. 4) Να ζωντανέψει ξανά η παλιά αγορά και να αξιοποιηθούν το Γενί Τζαμί και το Τσαρσί Χαμαμ, 5) η αξιοποίηση του Αρχαίου Θεάτρου, 6) Να αναπλαθούν τα πάρκα και οι δρόμοι να είναι καθαροί με σωστές διαβάσεις, πεζοδρόμια κ.α.

 

-Ποια είναι τα πράγματα που σας ενοχλούν στην πόλη της Μυτιλήνης;

Η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά. Σε πολλά δυστυχώς έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης και εμείς ως πολίτες. Όταν τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε 40% αποχή στις Δημοτικές εκλογές πώς θα μπορούσαμε να αλλάξουμε οτιδήποτε από αυτά; Πώς θα μπουν νέοι άνθρωποι; Θα πρέπει λοιπόν καταρχάς να εμπλακούμε ενεργά  όλοι μας, και ειδικά οι νέοι. Να ψηφίσουν στις Δημοτικές εκλογές για να μπορέσει να αρχίζει να αλλάζει η εικόνα... Εμένα προσωπικά με ενοχλεί η «αναρχία» που επικρατεί σε σχέση με όλα τα άλλα μέρη που έχω επισκεφτεί σε όλο τον κόσμο στο κυκλοφοριακό και στα θέματα καλλωπισμού και ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα, θα ήθελα μία πόλη με καλό οδικό δίκτυο,  κυκλικούς κόμβους, διαβάσεις που δεν θα ξεβάφουν σε 1 εβδομάδα,  πεζοδρόμια για ΑΜΕΑ και καρότσια,  ποδηλατόδρομους, επαρκείς θέσεις στάθμευσης και φορτοεκφόρτωσης, αθλητικές εγκαταστάσεις και μοντέρνα πάρκα. Θα ήθελα επιτέλους να δω να αξιοποιούνται οι πολιτιστικοί και αρχαιολογικοί χώροι για την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της πόλης και του νησιού μας.

Θα ήθελα μία πόλη που να χαιρόμαστε να είμαστε κάτοικοί της  και να μην “ντρεπόμαστε” να καλέσουμε κόσμο να την επισκεφτεί.

 

 

-Τα τελευταία χρόνια το νησί μας εκτός από τα μνημόνια έζησε και την κρίση του προσφυγικού. Όλα αυτά βεβαίως είχαν επιπτώσεις και στον τουρισμό. Ποια είναι τα σχέδια του συνδυασμού σας στο συγκεκριμένο τομέα; Τι μπορεί να κάνει ο Δήμος Μυτιλήνης;

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτό που συνέβη με το προσφυγικό ήταν πρωτοφανές. Θεωρώ ότι “έξω από τον χορό” πολλά μπορούμε να πούμε και να κατηγορήσουμε, αλλά θεωρώ ότι κανένας δεν γνώριζε τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισής του.  Ο Κ. Αστυρακάκης έζησε το φαινόμενο αυτό από «μέσα» και έχει πολλές γνώσεις πάνω στο θέμα καθώς και ιδέες για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών του. Θεωρώ άδικο κάποιοι να φορτώνουν ό, τι λάθος είχε γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή πάνω του για να μειώσουν τη προσπάθεια και το έργο του. Τα δύσκολα αυτά χρόνια είχε αναλάβει την περιοχή του Μολύβου και κατάφερε να κλείσει το camp που υπήρχε στην περιοχή και να βρει λύσεις στο μέρος που είχε αναλάβει. Η Λέσβος δυστυχώς δέχτηκε αναλογικά το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού, γεγονός που στοίχισε πάρα πολλά στο νησί μας και ειδικότερα στον τουρισμό. Η άποψη του συνδυασμού μας είναι ότι αυτό το βάρος πρέπει να μοιραστεί με την υπόλοιπη Ελλάδα έτσι ώστε ο αριθμός των προσφύγων να έρθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο αριθμός που θα μας αναλογεί μετά την ισοκατανομή, θα μπορεί να ζήσει σε φυσιολογικές συνθήκες και να προσαρμοστεί, σε περίπτωση που κάποιοι θελήσουν να παραμείνουν, στον τρόπο ζωής των κατοίκων του. Η αλήθεια είναι ότι όλοι ξέρουμε ότι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς και τον Δήμο. Το θέμα είναι πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό και η επίλυσή του ξεφεύγει από τις δυνατότητες του Δήμου. Αν όμως κάποιος  ξέρει να το διαχειριστεί μετά τις Δημοτικές εκλογές, θεωρώ ότι είναι μόνο ο Κ. Αστυρακάκης.

 

-Στο συνδυασμό σας είναι και ο κος Γιώργος Κατζανός, υπεύθυνος Αντιδήμαρχος τα τελευταία χρόνια για την καθαριότητα. Πως κρίνετε το έργο του ως επιχειρηματίας και ως πολίτης αυτής της πόλης;

Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαστε στην ίδια ομάδα με τον Γιώργο Κατζανό. Είχα συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί του μέσω του συλλόγου Εστίασης “ΑΣΠΙΔΑ” και η συνεργασία μας ήταν άψογη. Είναι ένας γνήσιος άνθρωπος που τα λέει όλα όπως έχουν. Εργάζεται συνέχεια και δεν φοβάται να λερωθεί. Ως κάτοικος και επιχειρηματίας θεωρώ ότι, παρόλα τα γιγάντια προβλήματα των τελευταίων ετών (προσφυγικό, σεισμοί, πλημμύρες), η πόλη μας ήταν η πιο καθαρή από όσο θυμάμαι. Από μένα ένα μεγάλο μπράβο και περιμένω να τον ξαναδώ στο νέο Δήμο να κάνει την πόλη μας ακόμα καλύτερη!

 

-Να κλείσουμε και μια διαφορετική ερώτηση. Φέτος το δημιούργημά σας το καφέ «Fisheye” στην Επάνω Σκάλα κλείνει τα 10 χρόνια. Και για να υπάρχει 10 χρόνια σημαίνει ότι ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει. Μιλήστε μας για αυτό σας το εγχείρημα και για τα μελλοντικά σας σχέδια.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πέρασαν κιόλας 10 χρόνια… Είναι απερίγραπτη η χαρά μου που, μετά από τόση προσπάθεια και δουλειά, το βλέπω να εξελίσσεται και ο κόσμος να το στηρίζει και να το αγαπάει. Όταν ξεκινούσα ήθελα να προσφέρω μία εναλλακτική επιλογή που έλειπε από την πόλη. Το εγχείρημα είχε μεγάλο ρίσκο γιατί όποιος θυμάται πριν από 10 και 15 χρόνια η κατάσταση της περιοχής δεν ήταν καθόλου καλή. Με πολύ δουλειά, υπομονή και επιμονή το Fisheye κατάφερε να πατήσει στα πόδια του και με μεγάλη χαρά είδα και τους γείτονες επιχειρηματίες, όλοι μαζί να ανεβάζουμε την περιοχή. Όμως το μυστικό της επιτυχίας του μέχρι σήμερα νομίζω ότι είναι οι φοβεροί άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια: η ομάδα του Fisheye! Μαζί κάναμε πολλές φορές το μαγαζί δεύτερο σπίτι μας και χάρη στη συλλογική προσπάθεια αγαπήθηκε από πολλούς και έγινε στέκι για ακόμα περισσότερους.  Είναι απερίγραπτη η αίσθηση να ξέρεις ότι μέσα στα λίγα αυτά τετραγωνικά δημιουργήθηκαν τόσες όμορφες αναμνήσεις...

Ευχαριστώ και από αυτό το βήμα από καρδιάς όλους όσοι συνέδραμαν ώστε η “ιδέα” του “FishEye”να φτάσει ως εδώ…  

Όσο για τα μελλοντικά σχέδια, είναι πολλά… αλλά θα προτιμήσω να σας τα αφήσω για έκπληξη!

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις