Κ. Αστυρακάκης: ο νέος Δήμος Μυτιλήνης να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο μεταναστευτικό
Λίγες ημέρες πριν το πρώτο γύρο των εκλογών ο υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Κώστας Αστυρακάκης - επικεφαλής του συνδυασμού "Επανεκκίνηση" - μίλησε στο Lesvosnews.net.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:
- Δεν είμαστε η συνέχεια της παράταξης του Σπύρου Γαληνού
- Έλλειψη θέσεων για το προσφυγικό - μεταναστευτικό από τις άλλες παρατάξεις
- Συμμετείχα στη διαχείριση του προσφυγικού και κρατήσαμε όρθια την κοινωνία
- Ισοκατανομή προσφύγων
- Ο πολιτισμός όχημα για τον τουρισμό. Τα παραδείγματα της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης
-Ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας λίγες μέρες μετά την οριστική απόφαση του Σ. Γαληνού να μην είναι υποψήφιος. Ένδειξη πολιτικού πολιτισμού ή σκοπιμότητα; Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι είστε η συνέχεια της παράταξης του Σ. Γαληνού;
Όπως γνωρίζετε ετοιμάζαμε μια πρόταση για παρέμβαση στην πόλη της Μυτιλήνης , μαζί με πολλούς νέους ανθρώπους και από τον χώρο της επιχειρηματικότητας και από το χώρο του πολιτισμού. Θεωρούσαμε και θεωρούμε , ότι αν η πόλη γίνει πιο λειτουργική και ελκυστική , τόσο για τους κατοίκους της , όσο και για τους επισκέπτες, θα μπορέσει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για όλο το νησί. Μετά την απόφαση του Δημάρχου μας Σπύρου Γαληνού να μην είναι υποψήφιος, συνάδελφοί μου της Δημοτικής Αρχής αλλά και οι νέοι άνθρωποι με τους οποίους ήδη συμπορευόμασταν , με παρότρυναν να ηγηθώ ενός ψηφοδελτίου που θα αφορούσε πλέον το νεοσύστατο Δήμο Μυτιλήνης. Το ότι υπάρχει φιλία και εκτίμηση με τον σημερινό Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε η συνέχεια της παράταξης Γαληνού. Έξι μόνο από τα πενήντα μέλη της νέας παράταξης, ήταν στο ψηφοδέλτιο του σημερινού Δημάρχου. Υπάρχει συνέχεια όμως όσον αφορά το σπουδαίο έργο που έχει συντελεστεί, στον τομέα της καθαριότητας, της καθημερινότητας του πολίτη, της κοινωνικής πολιτικής, του πολιτισμού κλπ.
-Στο ψηφοδέλτιό σας υπάρχουν αρκετά πρόσωπα από το χώρο του πολιτισμού. Σηματοδοτεί κάτι αυτή η επιλογή σας;
Ναι, γιατί επιτέλους άνθρωποι του πολιτισμού έχουν την εκπροσώπηση που τους αναλογεί σε ένα δημοτικό ψηφοδέλτιο. Άνθρωποι που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στις τέχνες και στον πολιτισμό, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν συμπολίτες μας και να δίνουν ποιότητα στην καθημερινότητα τους. Εξ’ άλλου η συμμετοχή ανθρώπων του πολιτισμού στην αυτοδιοίκηση, αναβαθμίζει την ποιότητα του διαλόγου, την αισθητική στις παρεμβάσεις και στις δράσεις, αναβαθμίζει την προσέγγιση σε θέματα όπως ο τουρισμός, η ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η καθαριότητα, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι σχέσεις μας με τα ζώα κλπ.
-Το "προσφυγικό - μεταναστευτικό" είναι ένα θέμα που απασχολεί του δημότες αλλά μέχρι τώρα δείχνει κατά κανόνα να μην απασχολεί τους υποψηφίους Δημάρχους. Πρόσφατα ο συνδυασμός σας άνοιξε το θέμα με τη διανομή φυλλαδίου με τίτλο " Μεταναστευτικό - Υπέρβαση " . Η πρώτη ερώτηση είναι τι μπορεί να κάνει από εδώ και πέρα ο Δήμος Μυτιλήνης γι' αυτό το θέμα;
Ο νέος Δήμος Μυτιλήνης πρέπει να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα που απασχολεί τον τόπο μας και τους δημότες τα τελευταία χρόνια. Είναι σίγουρο πως ακραίες φωνές που στερούνται λογικής και υπηρετούν σκοπιμότητες, δεν μπορούν να προσφέρουν. Η έλλειψη θέσεων από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις , δημιουργεί αυτές τις κραυγές και τους αφορισμούς, που είναι αναποτελεσματικές και συντηρούν ένα οικονομικό σύστημα που έχει στηθεί, με τη συμμετοχή ΜΚΟ και προμηθευτών. Αυτό το σύστημα ευνοεί λίγους και δεν δίνει ευκαιρίες και καμιά προοπτική στους πολλούς. Συγχρόνως αποδυναμώνει και μαραζώνει κάθε επενδυτική ή αναπτυξιακή προσπάθεια που αφορά συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας και τον τουρισμό.
Συμμετείχα στη διαχείριση του προσφυγικού ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του και κρατήσαμε την κοινωνία όρθια. Αντίθετα, κάποιοι συνυποψήφιοί μου ήταν κρυμμένοι και δεν ακουμπούσαν την καυτή πατάτα, ενώ είχαν σημαντικούς θεσμικούς ρόλους στην αυτοδιοίκηση και στα κόμματα. Σήμερα , οι ΜΕΝ κατηγορούν τους ΔΕ φασίστες , στρουθοκαμηλίζοντας για την απάνθρωπη κατάσταση στη Μόρια, οι ΔΕ πατριδοκάπηλοι και φοβικοί σπέρνουν διάφορες ανεδαφικές προτάσεις. Εμείς τους καλούμε και τους κυβερνητικούς και τους αντιπολιτευόμενους, έχοντας χρέος πλέον ως δημοτικές παρατάξεις , να συμπαραταχθούν μαζί μας και να διεκδικήσουμε από όποια κυβέρνηση προκύψει τους επόμενους μήνες, το μόνο δίκαιο και αποτελεσματικό μέτρο της ισοκατανομής των προσφύγων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Αυτή τη θέση εξέφραζα πάντα (βλέπε συνέντευξη στα ΝΕΑ της Λέσβου στις 5/12/2016).
Το νησί δεν μπορεί να σηκώνει μόνο του, αυτό το βάρος. Είναι θέμα δικαιοσύνης και αλληλεγγύης από την υπόλοιπη Ελλάδα, να υπάρξει ισοκατανομή. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και οι λίγοι αυτοί που μας αναλογούν και θα μείνουν , να ζουν σε καλές συνθήκες και για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και για να μην γίνονται παραβατικοί σε βάρος της τοπικής κοινωνίας. Έτσι θα κάνουμε ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ δίνοντας νέες ευκαιρίες στη ζωή μας.
-Πολιτικά ανήκετε στο χώρο του Κέντρου. Στον ίδιο χώρο θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και τους υποψήφιους Δημάρχους κύριους Μαμάκο και Ζαφειρίου. Σας ανησυχεί αυτός ο "συνωστισμός"; Σε ποιο χώρο απευθύνεται ο συνδυασμός σας;
Υπάρχει μια σαφής διαφορά που μας κάνει να μην ανησυχούμε για κανέναν συνωστισμό. Εμείς είμαστε ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, με ανθρώπους από τη μια που έχουν μια καθαρή και πετυχημένη δημοτική θητεία και καινούριους, νέους στην πλειοψηφία τους, από τον χώρο του πολιτισμού, νέους αγρότες, νέους επιχειρηματίες που έχουν τη φιλοδοξία να αυτοπροσδιοριστούν σε ένα νέο τοπίο με άλλους όρους και προοπτικές για τον τόπο μας και τους κατοίκους του.
Επομένως το κοινό όραμα είναι αυτό που ενώνει όλους εμάς σε αυτό τον συνδυασμό, που εκπέμπει υγεία και δυναμισμό και όχι κομματικές συνάφειες.
-Με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στο Δήμο Μυτιλήνης θα δοθεί μάχη για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στον επόμενο γύρο. Αν είστε στο δεύτερο γύρο ποιες συμμαχίες θα αναζητήσετε και με δεδομένη την εφαρμογή της απλή αναλογικής πως εκτιμάτε ότι θα λειτουργήσει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο;
Εμείς πιστεύουμε ότι θα είμαστε ένας από τους δύο συνδυασμούς που θα πάει στο δεύτερο γύρο. Με βάση το νέο εκλογικό νόμο, θα αναζητήσουμε συμμαχίες με προγραμματικά χαρακτηριστικά. Είναι γεγονός πως στην πρώτη εφαρμογή του μέτρου , θα απουσιάζει η κουλτούρα συνεργασιών σε υγιή βάση, καθώς και η εμπειρία και πιθανόν η αρμόζουσα υπευθυνότητα σε αυτές τις διαδικασίες. Εμείς οφείλουμε να δεσμευτούμε απέναντι στους συμπολίτες μας , πως δεν θα ακολουθήσουμε δρόμους αδιαφανείς, πως δεν θα προχωρήσουμε σε συμφωνίες χωρίς ουσία κάτω από το τραπέζι.
-Όλα αυτά τα χρόνια που είστε στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού - Τουρισμού τι θεωρείτε ότι πήγε καλά και τι δεν πήγε καλά;
Η αλήθεια είναι ότι στον τουρισμό ήμουν δύο μικρές περιόδους στη πεντάχρονη θητεία μου ως Αντιδήμαρχος. Με όχημα όμως τον πολιτισμό, καταφέραμε να ανοίξουμε δρόμους σε αγορές που ισοστάθμισαν τις όποιες απώλειες είχαμε από την Ευρωπαϊκή αγορά λόγο του μεταναστευτικού. Τα παραδείγματα της Σμύρνης και ιδιαίτερα της Κωνσταντινούπολης, είναι χαρακτηριστικά. Μετά την αδελφοποίηση των Μουσείων (Δημοτική Πινακοθήκη) και Σύγχρονης Τέχνης Κωνσταντινούπολης (Elgiz) αλλά και τη δημιουργία των «Φίλων της Μυτιλήνης» από επιφανείς Τούρκους της Πόλης, εύπορους , διανοούμενους, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους κλπ, το νησί διαφημίστηκε και προβλήθηκε ιδιαίτερα σε αυτές τις μεγάλες τουριστικές αγορές. Συμμετείχαμε σε κοινές δράσεις, όπως η ΒIENALE της Κωνσταντινούπολης , οι εκθέσεις Τούρκων εικαστικών στη Μυτιλήνη, αλλά και παρουσιάσεις του νησιού μας και των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων στα Μουσεία της Πόλης. Η προβολή όλων των παραπάνω εκδηλώσεων από τα Τούρκικα ΜΜΕ ήταν πάρα πολύ μεγάλη, εξαιτίας και της βοήθειας αυτών των σημαντικών ανθρώπων που προανέφερα.
Στον πολιτισμό, εγκαινιάσαμε καινούρια Πολιτιστικά Κέντρα, βελτιώσαμε και εκσυγχρονίσαμε τις υποδομές σε άλλα , καθιερώσαμε και αναβαθμίσαμε δράσεις και φεστιβάλ, συνεργαστήκαμε με δεκάδες συλλόγους και δώσαμε κίνητρο σε εκατοντάδες συμπολίτες μας να ασχοληθούν με τον πολιτισμό και να γεμίζουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Αυτά όλα είναι γνωστά στον κόσμο.
Άρα συμπερασματικά, ότι εξαρτιόταν από εμάς, πήγε καλά. Ότι χρειαζόταν και τη συνδρομή κυβερνώντων , μερικές φορές δεν προχωρούσε. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των συγκοινωνιών και της επανασύνδεσης του νησιού με τη Θεσσαλονίκη. Η σύνδεση κόπηκε επί κυβερνήσεως Σαμαρά και η σημερινή Κυβέρνηση αρνείται την επανασύνδεση, προφασιζόμενη δικαιολογίες που δεν ευσταθούν, όπως ότι η γραμμή δεν είναι βιώσιμη ή ότι κοστίζει η επιδότησή της.
Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν καινούριες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Ρόδο ή Κυκλάδες. Εμείς έχουμε προτείνει τη χρήση μια εκ των δύο επιδοτούμενων γραμμών που συνδέουν την Καβάλα με τη Μυτιλήνη ή η Μυτιλήνη να αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στη Σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Ρόδο.
Αυτά τα ζητήματα πρέπει να παλεύονται με ενότητα από όλους τους αυτοδιοικητικούς και επαγγελματικούς θεσμούς , για να έχουν επιτυχία. Πολλές φορές είναι λυπηρό, οι διεκδικήσεις μας να στηρίζονται από σημαντικούς ανθρώπους εκτός νησιού, όπως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, και εδώ οι κομματικές σκοπιμότητες να κάνουν κάποιους να σιωπούν και κάποιους άλλους να κραυγάζουν.
Τα παραδείγματα αυτά, πρέπει να πείσουν όλους τους συμπολίτες μας, πως αυτές οι εκλογές είναι αυτοδιοικητικές , πως ψηφίζουμε για Δήμαρχο, ενώ για Βουλευτές θα ψηφίσουμε σε λίγους μήνες. Πρέπει να πείσουν τους συμπολίτες μας πως μόνο ο δικός μας ανεξάρτητος συνδυασμός, μπορεί χωρίς σκοπιμότητες να πετύχει συναινέσεις, να πετύχει τους μεγάλους στόχους και να αλλάξει τα δεδομένα.
------
Δείτε εδώ το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού