Skip to main content
|

Η οικογένεια που «σύστησε» το λάδι μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Συνέντευξη Ν. και Μ. Καλαμποκά

Η οικογένεια που «σύστησε» το λάδι μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Συνέντευξη Ν. και Μ. Καλαμποκά
Η οικογένεια που «σύστησε» το λάδι μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Συνέντευξη Ν. και Μ. Καλαμποκά

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Οκτώβριος 2013:Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης παρουσίασε στον κύριο Πρόεδρο την οικογένεια:
Υπουργός: Τελευταία, κύριε Πρόεδρε, θα σας παρουσιάσω μια ολόκληρη οικογένεια, που είναι πρότυπο οικογενειακής επιχείρησης. Είναι ένας οικογενειάρχης με τη σύζυγό του, ο κ. Καλαμποκάς, και με όλα του τα παιδιά που αποφάσισαν να πάρουν ένα κτήμα στη Μυτιλήνη, στο Πλωμάρι, και παράγουν το πιο τέλειο λάδι που μπορούσε να παραχθεί. Το λάδι αυτό έχει πάρει άπειρα βραβεία. Να φανταστείτε ότι για να αρωματίσει το τελικό προϊόν καλλιεργεί στο έδαφος αρωματικά φυτά, έτσι ώστε οι πτητικές ουσίες που βγαίνουν από αυτά να απορροφούνται σιγά σιγά για να έχουν ένα φυσικό άρωμα.
Ν. Καλαμποκάς: Πιστεύουμε κύριε Πρόεδρε, ότι το μέλλον αυτού του τόπου είναι στην παράδοσή του, μέσα από τη γνώση και την εξειδίκευση. Εγώ και η γυναίκα μου είμαστε εκπαιδευτικοί και στον ελεύθερο χρόνο μας ασχολούμαστε με τη βιοκαλλιέργεια της «κολοβής» ελιάς, θέλοντας να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για τα παιδιά μας, γιατί το μέλλον τους ανήκει και δεν θέλουμε να φύγουν από τη χώρα μας.
Πρόεδρος: Θερμά συγχαρητήρια.

Νίκος & Μύρτα Καλαμποκά: “Αν δεν δούμε την παράδοση, δεν θα πάμε μπροστά”

Ο Νίκος, η Μύρτα και τα παιδιά τους εμψυχωτές και οργανωτές της οικογενειακής επιχείρησης που ξεκίνησε το 1996 αφιερώνονται στην οργανική καλλιέργεια της ελιάς όλο τον χρόνο, παράγοντας το βραβευμένο βιολογικό ελαιόλαδο “EIRINI”. Είναι το ελαιόλαδο που με υπερηφάνεια χρησιμοποιούν στην αγροτουριστική μονάδα που διατηρούν στη Μυτιλήνη και έχει δημιουργήσει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο για το άρωμα και την ποιότητά του. Η φροντίδα της ελιάς δεν σταματά ποτέ. Άλλες δουλειές το χειμώνα, άλλες την άνοιξη, άλλες στο χάσιμο του φεγγαριού άλλες στην γέμιση. Γνώσεις παλιές που εφαρμόζονται από τον Νίκο και την οικογένειά του μέχρι και σήμερα. Και είναι αυτές που μαζί με το μεράκι, την αγάπη, τη γνώση, την εξειδίκευση και την προσήλωση στο αντικείμενό τους, τους έχουν οδηγήσει σε αναγνωρισμένη επιτυχία και εκτός των ελληνικών συνόρων. Χωρίς να ξεχνούν ποτέ το σεβασμό στην παράδοση. Και τον καταλυτικό της ρόλο στο να πάει κανείς μπροστά. Για όπου εκείνος επιθυμεί. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά μας λένε: “Χρειάζεται σεβασμός για την γη μας και σεβασμός προς τον συνάνθρωπό μας. Γιατί μόνο έτσι θα λάμψει ξανά η Ελλάδα. Και εμείς θα κερδίσουμε!”. Και συμφωνούμε απόλυτα!

 

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την παραγωγή του ελαιολάδου “Ειρήνη”, στο οποίο βάζετε την προσωπική σας υπογραφή; Γιατί “Ειρήνη”;

Όταν πριν από δεκαεπτά χρόνια πρωτοξεκινήσαμε στους ορεινούς όγκους της περιφέρειας Πλωμαρίου την βιοκαλλιέργεια της ελιάς, είχαμε οραματιστεί να δούμε τα παιδιά μας να μένουν στον τόπο τους και να συνεχίζουν με την σειρά τους την καλλιέργεια των ελαιοδέντρων. Ακόμη ονειρευτήκαμε να ταξιδεύει το ελαιόλαδο κλεισμένο σε καλόγουστα μπουκάλια σε όλο τον κόσμο κι όχι χύμα. Με κοντέινερ-πλοία κάθε Φλεβάρη άραζαν στο λιμάνι μας για να μεταφέρουν έξω από την χώρα μας το υγρό χρυσάφι, χωρίς ταυτότητα. “Ειρήνη Πλωμαρίου” για να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι άλλοι πρόγονοι πριν από  χρόνια ξεκίνησαν με τούτο το ευλογημένο δένδρο μια πραγματική εποποιία, μετατρέποντας τον άγριο και ανυπόταχτο τόπο, σε γη ευλογημένη.

 

Ποιό είναι το στοιχείο εκείνο, που προσδίδει στο συγκεκριμένο ελαιόλαδο κάτι τόσο ιδιαίτερο δεδομένων των διακρίσεων που έχει ήδη αποσπάσει, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό;

Διαβάσαμε, πειραματιστήκαμε και μάθαμε να χρησιμοποιούμε τον κάθε κρίκο από την αλυσίδα της ζωής. Και μετά από δώδεκα χρόνια το κλείσαμε σε δύο μπουκάλια. Το ένα το στείλαμε στο 2ο Φεστιβάλ Λαδιού και ελιάς και το δεύτερο στην Ζυρίχη για να μάθουμε τα μπουκέτα ή αλλιώς τα αρώματά του. Ποτέ δεν φανταζόμασταν πως αυτή η προσπάθεια θα ήταν ένα θαυμάσιο ταξίδι που θα μας σεργιάνιζε στην δημιουργία και στην πρόοδο.

 

Έχετε αναφέρει ότι “μέσα στο μπουκάλι εμπεριέχεται όχι μόνο το λάδι αλλά και το μεράκι μας”. Πώς καταφέρατε να διατηρήσετε άσβεστο το μεράκι και το πάθος για την ενασχόλησή σας παρά τα όσα χαρακτηρίζουν τη σημερινή εγχώρια αγορά;

Ακολουθούμε το όραμά μας και κάνουμε μικρά βήματα δεδομένου ότι δεν πήραμε ποτέ ευρωπαϊκή ή άλλη ενίσχυση. Η οικονομική κρίση χτύπησε και την δική μας πόρτα όμως δεν μας γονάτισε. Αντίθετα μας όπλισε με πείσμα και επιμονή για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην ποιότητα του ελαιολάδου. Επιμονή και όραμα για ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς ποιότητας. Φέτος αποσπάσαμε πλατινένιο βραβείο στο Los Angeles, χρυσά στην Ιαπωνία, στην Κίνα, Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία. Από τα σημεία πώλησης, σε διαγωνισμό ανάμεσα σε προϊόντα στο ράφι, το “Ειρήνη Πλωμαρίου” κατέκτησε το Diploma για τα 50 καλύτερα του κόσμου.

 

Τι χρειάζεται να προσέχει κανείς για την επιλογή του κατάλληλου λαδιού γευστικά και ποιοτικά;

Τόσο την ημερομηνία εμφιάλωσης, όσο και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος, η οποία είναι καλό να είναι όσο πιο μακρινή γίνεται. “Φρέσκο λάδι και παλιό κρασί”, έλεγαν οι πρόγονοι και συμφωνούμε απόλυτα μαζί τους. Επίσης, να συμπληρωθεί ότι το φρέσκο λάδι είναι αυτό που κατά την κατανάλωσή του προκαλεί μια αίσθηση καψίματος στο λαιμό, όπως ακριβώς και ένας φρέσκος χυμός πορτοκάλι σε αντίθεση με ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο.

Τι έχετε να πείτε σε όλους εκείνους που δεν τολμούν να επιχειρήσουν κάτι αντίστοιχο λόγω οικονομικών δυσχερειών και φόβου για τη μελλοντική πορεία του εκάστοτε εγχειρήματος;

Να έχουν όραμα, υπομονή, πείσμα και όρεξη για πολλή δουλειά προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. Να προχωρήσουν μπροστά με σεβασμό στην παράδοση και να μη δίνουν σημασία σε όσους επιχειρούν να τους αποθαρρύνουν στην προσπάθειά τους. Κι εμείς όταν ξεκινήσαμε, αντιμετωπίσαμε αρκετή δυσπιστία και επιφυλακτικότητα σχετικά με τις δυνατότητες επιτυχίας που θα είχε το εγχείρημά μας. Κάτοχοι μιας αρκετά μεγάλης κτηματικής περιουσίας σε ελαιόδεντρα, δουλέψαμε και δουλεύουμε σκληρά πάρα πολλές ώρες χωρίς ωράριο. Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει η κατάλληλη γνώση και εξιδίκευση, γιατί στην Ελλάδα είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενο της παραγωγής του ελαιολάδου. Η σύζυγός μου, διέθεσε για τρία χρόνια τα Σαββατοκύριακά της σε σεμινάρια από εξειδικευμένους γευσιγνώστες, διαπιστευμένους από το IOOC για να μάθει τα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και είναι η μοναδική πιστοποιημένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου στο Βόρειο Αιγαίο. Τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη αλλά απαιτείται κατάρτιση και σωστή οργάνωση μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια.

 

Μιλήστε μας για τις αντιδράσεις των τουριστών που σας επισκέπτονται από κάθε γωνιά της γης προκειμένου να γνωρίσουν διά ζώσης τον τόπο όπου παράγεται το “Ειρήνη” και εσάς προσωπικά.

Όταν κάποτε καλέσαμε Δανούς επισκέπτες να έρθουν να δουν από πού και με τι κόπο προέρχεται το ελαιόλαδο στο τραπέζι και αφού έμειναν μία  εβδομάδα ακολουθώντας το πρόγραμμά μας στους ορεινούς όγκους του Πλωμαριού, μας ευχαρίστησαν  και μας είπαν μια λέξη: Respect!!!! (βλ.σεβασμός). Από τότε αμέτρητοι οι φίλοι μας.

 

Ελλάδα, ήλιος, νησιά, Λέσβος. Τι είναι αυτό που κάνει τους ξένους να “ερωτεύονται” το νησί μας με την πρώτη ματιά; Με ποιό τρόπο θα μπορούσαμε να συμβάλουμε ατομικά και συλλογικά ώστε να υπερισχύει αυτή η εικόνα για την Ελλάδα και όχι αυτή της κρίσης και της οικονομικής εξαθλίωσης;

Ο φυσικός πλούτος κάνει τους επισκέπτες της Λέσβου να έρχονται χρόνο με τον χρόνο. Θα θέλαμε να δανειστούμε την φράση των φίλων μας: “Σεβασμός”. Σεβασμός για την γη μας και σεβασμός προς τον συνάνθρωπό μας. Mόνο έτσι θα συμβάλουμε όλοι στο να βγει η Ελλάδα από αυτή την κατάσταση και να λάμψει ξανά. Και εμείς θα κερδίσουμε!

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις