Skip to main content

«Πόσο είναι καλό να αναμειγνύομαι στη ζωή του παιδιού μου»;

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

«Ο πιο σημαντικός δείκτης πνευματικής υγείας, χαράς και ψυχικής υγείας του παιδιού είναι το επίπεδο ανάμειξης των γονιών του στη ζωή του».

Τίποτα δεν παίζει σημαντικότερο ρόλο στην ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού σας από τη βαθιά και διαρκή ανάμειξη σας στη ζωή του. Είναι απολύτως απαραίτητο να περνάτε χρόνο μαζί του. Ένας λόγος που πρέπει να συμβαίνει αυτό είναι ότι ποτέ δεν ξέρετε ποια είναι η στιγμή που θα σας ανοιχτεί για να σας εκφράσει κάτι που θέλει. Εσείς μπορεί να το ρωτάτε πως ήταν η μέρα του στο σχολείο αλλά να παίρνετε την απάντηση «καλή», ενώ μπορεί να έχει μαλώσει με τη φίλη/ο του και να σας το εκφράσει αυτό οποιαδήποτε άλλη στιγμή μέσα στη μέρα που θα κάνετε κάτι μαζί. Αυτή την ευκαιρία, όμως, θα τη χάσετε αν δεν περνάτε χρόνο μαζί του. Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε με το παιδί σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να ανακαλύψετε τι συμβαίνει στη ζωή του και τόσο ευκολότερο θα είναι να αναμειχθείτε σ’ αυτήν.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναμειγνύεστε στη ζωή του και έξω από το σπίτι. Να παρακολουθείτε τις σχολικές παραστάσεις, να είστε εκεί στους αγώνες μπάσκετ ή στη συναυλία πιάνου του. Θα νιώσει όμορφα αν σας δει ανάμεσα στο πλήθος.

Το να είσαι γονιός είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης. Πρέπει να είσαι πάντα εκεί και όχι μόνο όταν το θυμηθείς ή νιώσεις εσύ την ανάγκη. Και αυτό απαιτεί το χρόνο σας και τον κόπο σας. Αυτό σημαίνει ότι πολύ συχνά θα χρειαστεί να θυσιάσετε τις επιθυμίες σας για χάρη των αναγκών του παιδιού σας. Αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο η προσπάθεια. Θα ανταμειφθείτε όταν δείτε ότι τελικά έχετε ένα παιδί ισορροπημένο ψυχικά και πλήρες συναισθημάτων. Και αυτά θα το συντροφεύουν για μια ζωή.

Πολύ σημαντική, λοιπόν, η ανάμειξη στη ζωή του παιδιού σας, αλλά κι αυτό χρειάζεται ένα μέτρο. Ακόμα και οι θετικές συμπεριφορές μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα αν γίνονται στην υπερβολή τους. Μην το ξεχνάτε αυτό! Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να βρείτε τη δική σας ισορροπία με το παιδί σας έτσι ώστε ναι μεν να αναμειγνύεστε στη ζωή του αλλά να μην γίνεστε φορτικοί και κουραστικοί. Η φορτικότητα ορισμένων γονιών οφείλετε στη δική τους ανάγκη να έχουν τον έλεγχο σε οποιαδήποτε πλευρά της ζωής του παιδιού τους. Αυτή, όμως, είναι μια δική τους ανάγκη και όχι η ανάγκη του παιδιού τους. Έτσι, ενώ ενδεχομένως ξεκίνησαν τη συμπεριφορά τους αυτή με καλές προθέσεις, κατέληξαν να έχουν αρνητικά αποτελέσματα.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να αναπτύξουν μια υγιή αίσθηση ανεξαρτησίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθετε να συγκρατείστε όταν χρειάζεται και να κρατάτε αποστάσεις, αφήνοντας έτσι χώρο στο παιδί σας. Είναι σημαντικό να παίρνει και μόνο του αποφάσεις αντί να παίρνετε πάντα εσείς την κατάσταση στα χέρια σας.

 


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας

2251104284.  Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου  αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις