Skip to main content

Όταν το στρες προκαλεί πονοκέφαλο - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

Όταν το στρες προκαλεί πονοκέφαλο - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου
Όταν το στρες προκαλεί πονοκέφαλο - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου*

Οι κεφαλαλγίες αποτελούν ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερο κόσμο. Υπάρχουν διαφόρων ειδών πονοκέφαλοι που τους προκαλούν διαφορετικοί παράγοντες. Φαίνεται, όμως, πως το στρες είναι ένας κοινός παράγοντας ανάμεσα στις διαφορετικού τύπου κεφαλαλγίες. Το στρες επηρεάζει την εμφάνιση, την ένταση, και τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Το στρες έχει συνδεθεί άμεσα με τις δυο πιο συχνές μορφές κεφαλαλγίας: τις ημικρανίες και τις κεφαλαλγίες τάσεως. Οι κεφαλαλγίες τάσεως χαρακτηρίζονται από σταθερό πόνο στον αυχένα και στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ο οποίος μπορεί να συνεχίζει και μέχρι το πρόσθιο μέρος του κεφαλιού δίνοντας την αίσθηση της πίεσης. Το άγχος είναι ο σημαντικότερος εκλυτικός παράγοντας των πονοκεφάλων, ακόμα κι αν ο λόγος του άγχους δεν είναι εμφανής.

 

Με ποιο τρόπο όμως το στρες οδηγεί στη δημιουργία του πονοκεφάλου;

Μόλις μια κατάσταση γίνει από το άτομο αντιληπτή ως απειλητική ή στρεσογόνος, όταν δηλαδή βρίσκεται αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις (πχ χρέη, εργασιακές συνθήκες, οικογενειακά προβλήματα  κλπ), εκδηλώνει σωματική ένταση η οποία πολλές φορές δεν εκτονώνεται μέσω της δράσης. Αυτή η ένταση συσσωρεύεται και συχνά δημιουργεί σωματικά συμπτώματα. Αυτές οι σωματικές αντιδράσεις του στρες μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία του πονοκεφάλου, να επιδεινώσουν την ένταση του ή να παρατείνουν τη διάρκεια του. Προσέξτε όμως να μην πέσετε στην παγίδα! Πολύ συχνά ο φόβος για την εμφάνιση πονοκεφάλου είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως στρεσογόνος παράγοντας. Η ανησυχία, δηλαδή,  για το μήπως σας ξαναπιάσει πονοκέφαλος, προκαλεί στρες και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης πονοκεφάλου, παγιδεύοντας σας έτσι σε έναν φαύλο κύκλο.

Πως αντιμετωπίζεται ο πονοκέφαλος;

Πέρα από τα γνωστά σε όλους μας παυσίπονα, ηρεμιστικά και αγχολυτικά, υπάρχουνε και οι ψυχολογικές παρεμβάσεις για τους πονοκεφάλους. Αυτές εστιάζουν κυρίως στο ρόλο του στρες στη ζωή του κάθε ατόμου και στη διαχείριση αυτού ώστε να περιοριστεί η εμφάνιση του πονοκεφάλου ως απάντηση στο στρες. Δηλαδή η ψυχοθεραπεία, πέρα από το στόχο της μείωσης των πονοκεφάλων, λειτουργεί και σε επίπεδο πρόληψης αυτών, μειώνοντας τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση τους μελλοντικά. Μέσα από την ψυχοθεραπεία θα εκπαιδευτείτε και στο πώς να χαλαρώνετε, προκειμένου να ελέγχετε μέσα από τις ασκήσεις χαλάρωσης τις αυτόνομες σωματικές λειτουργίες που σχετίζονται με την εμφάνιση του στρες. Επίσης, θα πρέπει να δείτε αν κάποιες ουσίες σας προκαλούν τον πονοκέφαλο όπως, πχ καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ κλπ και να περιορίσετε την πρόσληψη τους.  Να τρώτε και να κοιμάστε καλά. Είναι περισσότερο σημαντικό απ’ ότι πιστεύετε!

Μην κλείνεις τα μάτια στην ψυχολογική διάσταση του πονοκεφάλου σου και μη διστάζεις να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού.  

 

* Η Χατζηαναγνώστου Ειρήνη εργάζεται ως ιδιώτης Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, “Ψυχή και Λόγος”, Καβέτσου 13 Μυτιλήνη (τηλ. 2251104284) και ως Σύμβουλος Ψυχολόγος στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Μυτιλήνης.

Η κα Χατζηαναγνώστου Ειρήνη αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews

Διαβάστε όλα τα άρθρα της κ. Χατζηαναγνώστου επιλέγοντας τη λέξη κλειδί στο τέλος του κειμένου "Χατζηαναγνώστου Ειρήνη"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις