Skip to main content

«Αγχώνομαι για τα πάντα» - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

«Αγχώνομαι για τα πάντα» - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Όσο εντύπωση κι αν σας κάνει, είναι πολλοί οι άνθρωποι εκείνοι που βιώνουν πολύ μεγάλο άγχος στην καθημερινότητα τους για τα πάντα. Ακόμα, δηλαδή, και το τι θα φάνε αύριο είναι γι’ αυτούς ένα «πρόβλημα» που φέρνει άγχος.

Το βασικό χαρακτηριστικό, λοιπόν, εκείνων των ανθρώπων είναι το υπερβολικό άγχος, η στεναχώρια και η ανησυχία τους για τα πάντα που τελικά δυσκολεύονται πολύ να ελέγξουν. Οι άνθρωποι εκείνοι συνήθως ανησυχούν υπερβολικά για καθημερινά προβλήματα της ζωής, όπως η δουλεία, τα οικονομικά, η υγεία, οι σχέσεις και άλλα πολλά τα οποία «δημιουργούν» και βρίσκονται διαρκώς εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο γεμάτο άγχος.

Η ανησυχία που βιώνουν οι άνθρωποι εκείνοι είναι διαφορετική. Αυτό είναι κάτι που συχνά μου το επισημαίνουν κάποιοι θεραπευόμενοι μου. «Το άγχος που νιώθεις εσύ είναι διαφορετικό από το άγχος που νιώθω εγώ», μου λένε. Ναι, έτσι είναι τελικά. Το άγχος και η ανησυχία που βιώνουν οι άνθρωποι εκείνοι, είναι περισσότερο με τη μορφή της φοβισμένης προσδοκίας για το μέλλον. Ούτε φόβος ακριβώς είναι,όμως, αυτό που βιώνουν. Εσείς που το έχετε βιώσει ή το βιώνετε, σίγουρα καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Αυτή τη συναισθηματική κατάσταση, συχνά τη συνοδεύουν και σωματικές ενοχλήσεις, όπως είναι οι μυϊκές συσπάσεις και οι μυϊκοί πόνοι, τα κρύα υγρά χέρια, η ξηροστομία, η εφίδρωση, ναυτία ή η διάρροια, η συχνουρία, η δυσκολία στην κατάποση ή ο «κόμπος» στο λαιμό.

Οι πιο συχνές επιπλοκές και συνέπειες της κατάστασης αυτής είναι η κατάθλιψη και η κατάχρηση ουσιών, ιδιαίτερα αλκοόλ και αγχολυτικών, που χρησιμοποιούνται σαν στρατηγικές διαχείρισης του άγχους. Στρατηγικές που πολύ προσωρινά ανακουφίζουν, αλλά μακροπρόθεσμα δημιουργούνε άλλα προβλήματα.

Όσον αφορά τη θεραπεία της κατάστασης αυτής, είναι πολλοί οι άνθρωποι εκείνοι που έρχονται στο γραφείο με μια συνταγή γιατρού με το «δημοφιλέστατο» πλέον αγχολυτικό «xanax». Σχεδόν όλοι τους εκφράζουν την ίδια απορία: «Να τα ξεκινήσω; Θα με βοηθήσουν;». Τελικά ελάχιστοι είναι εκείνοι που τα ξεκινάνε. Σίγουρα ο καλύτερος συνδυασμός είναι φαρμακευτική αγωγή με την ψυχοθεραπεία. Η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει στην ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων κυρίως. Η ψυχοθεραπεία παράλληλα θα σας βοηθήσει να δείτε να προβλήματα σας και να επιλύσετε. Κάτι που τα φάρμακα από μόνα τους δεν μπορούν να κάνουν.

Φυσικά ο δρόμος που ο καθένας θα τραβήξει, είναι προσωπική του επιλογή.


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις