Skip to main content
|

Η Τουρκία αντιδρά σκληρά στο υποθαλάσσιο καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

«Άγκυρα: Δεν θα επιτραπούν τετελεσμένα - Παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο»

Λευκωσία, 07 Απριλίου 2025 - Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Τουρκία εξέφρασε τη σκληρή της αντίθεση στις δραστηριότητες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για την υλοποίηση του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, γνωστού ως “Great Maritime Interconnector”. Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας της Τουρκίας που μίλησαν στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Türkiye», η Άγκυρα θεωρεί τις ενέργειες αυτές «μονομερείς και προκλητικές», προειδοποιώντας ότι «τέτοια τετελεσμένα γεγονότα σίγουρα δε θα επιτραπούν».

Τουρκική Αντίδραση και Διεθνές Δίκαιο

Η εφημερίδα «Türkiye» αναφέρει ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των ερευνητικών σκαφών στα διεθνή ύδατα ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου». Τουρκικές διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι δραστηριότητες αυτές «παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες», επικαλούμενες τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και τις αρχές καλής γειτονίας.

«Τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με κοινή συναίνεση. Οι μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας συνιστούν πρόκληση», δήλωσαν οι πηγές στην «Türkiye».

Εντάσεις και NAVTEX

Η ένταση κλιμακώνεται καθώς, σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, η Ελλάδα προχωρά με την έκδοση νέας NAVTEX για το έργο, το οποίο είχε προηγουμένως διακοπεί λόγω παρέμβασης των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων. Η εφημερίδα «Türkiye» κάνει λόγο για «επικίνδυνη συμμαχία» μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ενώ υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα παραμένει αμετακίνητη στη στάση της.

Πριν από δύο μήνες, παρόμοια απόπειρα πόντισης καλωδίων ανοικτά της Κρήτης είχε ανασταλεί μετά την παρέμβαση τουρκικής κορβέτας, γεγονός που η Τουρκία παρουσίασε ως απόδειξη της αποφασιστικότητάς της να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Υποτιθέμενες Διαβεβαιώσεις και Τουρκική Απάντηση

Ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ισραιλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Τουρκία δεν θα παρέμβει. Η Άγκυρα, ωστόσο, χαρακτηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς «αβάσιμους» και μέρος «εκστρατείας παραπληροφόρησης», τονίζοντας ότι «παρακολουθεί στενά την περιοχή και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα χωρίς επιφύλαξη».

Διπλωματικές Εξελίξεις

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιλέγει την πολιτική των τετελεσμένων αντί του διαλόγου, ενώ πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ξεκαθαρίζουν: «Δεν θα δοθεί καμία άδεια για τέτοιες δραστηριότητες».

Κίνδυνος Κλιμάκωσης

Στους διπλωματικούς κύκλους υπάρχει ανησυχία ότι η συνέχιση του έργου υπό στρατιωτική προστασία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Η Τουρκία επιμένει ότι η ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να βασίζεται σε «πολυμερείς, διαφανείς και συναινετικούς μηχανισμούς», απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα μονομερή βήματα.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις