Πολιτισμός

12/09/2024 - 11:54

Προτάσεις για τις αναγκαίες παρεμβάσεις – αποκαταστάσεις στα Τσαμάκια και την αναβάθμιση των εκδηλώσεων με την συμπλήρωση 80 χρόνων απελευθέρωσης της Λέσβου από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής

 Τον Απρίλη του 2024 αποστείλαμε επιστολή, (αρ. πρωτ. 12958/19-4-2024 και 22298/4-7-2024), προς την νέα δημοτική αρχή (κ. Δήμαρχο και όλους τους συναρμόδιους του Δήμου) με θέμα «Προτάσεις για αναγκαίες αποκαταστάσεις στα Τσαμάκια, και  την αναβάθμιση των  εκδηλώσεων με την συμπλήρωση  80 χρόνων απελευθέρωσης της Λέσβου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.». Τις ίδιες σχεδόν προτάσεις τις καταθέσαμε και προς την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε εκ μέρους των καμιά απάντηση γραπτή ή προφορική. Για το λόγο αυτό και επειδή έχουμε φθάσει ήδη στο μήνα της 80ής επετείου από την απελευθέρωση του νησιού θεωρούμε αναγκαίο να δώσουμε στην δημοσιότητα την επιστολή αυτή -σε περίληψη- για ενημέρωση τόσο του αναγνωστικού κοινού, όσο και των συμπατριωτών μας γενικότερα. 

 

 «(...)Οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας συνέβαλαν

ü Στον χαρακτηρισμό του χώρου στα Τσαμάκια ως «Μαρτυρικό Τόπο Ιστορικής Μνήμης» από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λέσβου το 2016.

ü  Επί τρία χρόνια (2016-2018), κάθε Σεπτέμβρη, στην επέτειο Απελευθέρωσης της Λέσβου, ο Δήμος και η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, διοργάνωναν Αγώνα Δρόμου με αφετηρία την πύλη εισόδου στην βίλα Ηλιόπουλου, στο τέλος της αδιεξόδου οδού Νίκου Βολογιάννη, και τερματισμό στο μνημείο των εκτελεσμένων στα Τσαμάκια, με τη συμμετοχή αθλητών και πολιτών, παράλληλα με έκθεση φωτογραφιών των εκτελεσμένων πατριωτών στον χώρο του Μνημείου. 

 

    Στην προηγουμένη Δημοτική Αρχή είχαμε κάνει επανειλημμένες παραστάσεις και διαμαρτυρίες, αφού μετά την ολοκλήρωση του έργου στον περιμετρικό δρόμο του Κάστρου -ο οποίος προ δεκαετιών έχει ονομασθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ως «Οδός Εθνικής Αντίστασης» - για το χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται στα Τσαμάκια, ο οποίος αντί να αναβαθμιστεί, υποβαθμίστηκε με τα παρακάτω :

·      Με την τοποθέτηση στύλου και ενός μεγάλου μεταλλικού κιβωτίου της ΔΕΗ μπροστά από το Μνημείο.

·      Με κάδους απορριμμάτων δίπλα στο Μνημείο.

·      Με την ανεξέλεγκτη στάθμευση στον παρακείμενο πλακόστρωτο χώρο, ακόμα και μέσα στο δασύλλιο.

·      Πάνω από την σιδερένια περίφραξη της πλαζ τοποθετήθηκε επικίνδυνο αγκαθωτό συρματόπλεγμα, που συνήθως τοποθετείται σε εγκαταστάσεις στρατοπέδων ( τελευταία αφαιρέθηκαν κάποια τμήματα).

·      Η θέση του κατεδαφισμένου καφενείου του Απελή γέμισε αυθαίρετες κατασκευές, πού περισσότερο το μίσος και την κακογουστιά προβάλλουν, παρά οτιδήποτε άλλο.

    Δυστυχώς οι υποσχέσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ότι θα μετακινηθούν ο στύλος και τα εμπόδια μπροστά από το Μνημείο των Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας, αποδείχτηκαν ψευδείς.

ü Σήμερα πια πιστεύουμε ότι η μόνη εφικτή λύση για το «φτιασίδωμα» των κατασκευών αυτών, είναι να τοποθετηθούν μπροστά τους κατάλληλες ενημερωτικές πινακίδες, ως μια μικρή μόνιμη έκθεση, με σχετικό φωτογραφικό υλικό και μικρά κείμενα σχετικά με το παρελθόν της περιοχής, που θα βοηθούσε ώστε να περιορισθεί η αισθητική υποβάθμιση.

ü Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά που κλείνουν 80 χρόνια απελευθέρωσης της Λέσβου από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, θεωρούμε αναγκαίο, τουλάχιστον να επαναληφθούν οι προαναφερόμενες εκδηλώσεις, που γίνονταν από το 2016 μέχρι και το 2018.

ü Αναγκαίες θεωρούμε τις αποκαταστάσεις, όσων αρνητικών ενεργειών επισημάναμε παραπάνω και βέβαια πρέπει να τοποθετηθούν ξανά οι καλαίσθητες πινακίδες οδοσήμανσης «Οδός Εθνικής Αντίστασης», όπως είχε ονομαστεί ο δρόμος προ δεκαετιών από το Δήμο Μυτιλήνης.

ü Σίγουρα  θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα ταιριαστό χαμηλό καγκελάκι σε ακτίνα πέντε μέτρων περιμετρικά του Μνημείου των 42 Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας, ώστε τουλάχιστον να μην παρκάρουν κάθε είδους οχήματα πάνω στο Μνημείο και μέσα στο δασύλλιο !

ü Απαραίτητες φυσικά θεωρούμε, ρυθμίσεις για την πεζοδρόμηση και επιτήρηση του δρόμου, καθώς και τη συνεχή φροντίδα όλης της περιοχής, με τις αναγκαίες συντηρήσεις, ώστε να εκπληρώνονται οι λόγοι για τους οποίους το έργο εγκρίθηκε, χρηματοδοτήθηκε και εκτελέσθηκε ως ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ και ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ.                      

 

Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας

Μοιράσου το άρθρο!