Skip to main content
|

Βιβλιοφιλική γιορτή με την Αθανασία Δαφιώτη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Ημερομηνία Εκδήλωσης :

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, μία γιορτή όπου όπως είναι φυσικό, το παιδικό βιβλίο έχει την τιμητική του!

Το βιβλιοπωλείο Πάπυρος, ( Ελ. Βενιζέλου 29), διοργανώνει μια ξεχωριστή βιβλιοφιλική γιορτή, με προσκεκλημένη την συγγραφέα παιδικών βιβλίων  και θεατρολόγο- ηθοποιό Αθανασία (Νάσια) Δαφιώτη.

Την Τρίτη 1 Απριλίου 2025, στις 18.00.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν! Η δήλωση συμμετοχής δεν είναι απαραίτητη!

Ερεθίσματα για τα θεατρικά παιχνίδια, δημιουργική έκφραση μέσα από την ζωγραφική και την γραφή για τα μεγαλύτερα παιδιά, θα μας δοθούν από τα βιβλία «Το θαλασσολούλουδο» - « Η Γοργόνα των ναυαγών και ο κιθαρωδός του Αιγαίου»! 

Πληροφορίες για την συγγραφέα και τα βιβλία της μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Η ΓΟΡΓΟΝΑ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΙΘΑΡΩΔΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η ιστορία μάς ταξιδεύει στη στεριά και στη θάλασσα ενός ελληνικού νησιού του Αιγαίου, ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία!

Ήρωές της είναι μια φιλόμουση γοργόνα και ένας καλόκαρδος κιθαρωδός! Ονειρεύονται να σμίξουν τις ζωές τους! Τα εμπόδια πολλά! Θα ξεπεραστούν; Θα τα καταφέρουν τελικά να ζήσουν μαζί;

Ύστερα από ένα ναυάγιο με παιδιά μετανάστες, που γίνεται στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου, οι ήρωές μας θα βρουν νέο νόημα στη ζωή τους αφού θα αφιερωθούν στην αποστολή να σώζουν, όχι μόνο πνιγμό αλλά και από την εκμετάλλευση, όσα παιδιά κινδυνεύουν στα κύματα του Αιγαίου.

Στο βιβλίο θίγονται θέματα όπως: Η γνωριμία και ο σεβασμός με το διαφορετικό, που εξαλείφει την προκατάληψη.  Αλληλοσυμπλήρωση! Αλληλεγγύη! Εν συναίσθηση! Η τέχνη ως μέσο ψυχοθεραπευτικό, μα και κοινή γλώσσα των ανθρώπων!

Περιλαμβάνει εκπαιδευτικό-ψυχαγωγικό υλικό, με ασκήσεις, θεατρικά παιχνίδια και δραστηριότητες για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το εξαιρετικό παιδικό-εκπαιδευτικό βιβλίο εντάσσεται στη σειρά ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ – ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΞΙΕΣ

AUDIOBOOK Περιλαμβάνει QRCode με αφήγηση της ιστορίας

ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΟΛΟΥΛΟΥΔΟ

Ήταν κάποτε στο βυθό της θάλασσας ένα παράξενο μοναδικό λουλούδι. Αυτό το λουλούδι, που λέτε, έμοιαζε με δαντελωτό φύκι που είχε πάνω του όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Ήταν σαν να έσπειρε ο ουρανός ένα κομμάτι του, στο βυθό. Ώσπου ένας βατραχάνθρωπος το ξερίζωσε από τον βυθό...

Το «Θαλασσολούλουδο» είναι μια ιστορία που θίγει το θέμα της διαφορετικότητας και των πολλαπλών προβλημάτων που απορρέουν από την βίαιη μετακίνηση και συμπεριφορά. Απευθύνεται τόσο σε μικρά όσο και σε μεγαλύτερα παιδιά και μπορεί να προσαρμοστεί στην αναπαράσταση εννοιών του σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού, αλλά και της σύγχρονης ψυχοκοινωνικής κατάστασης ευπαθών ομάδων (παιδιών, μετακινούμενων πληθυσμών, κλπ). Η ιστορία περιγραφικά μιλάει για ένα σπάνιο λουλούδι που ζει ευτυχισμένο στο βυθό της θάλασσας, ώσπου το ανακαλύπτει ένας δύτης, που το αποσπά από το φυσικό του περιβάλλον και το παίρνει μαζί του. Το πολλαπλασιάζει, αλλά το κρατά φυλακισμένο στο αφιλόξενο εργαστήριο του. Το λουλούδι νοσταλγεί τον κόσμο του και τελικά επιστρέφει σε αυτόν μετά από περιπέτειες και πληρώνοντας ένα βαρύ τίμημα για την ελευθερία του.

Η βίαιη απόσπαση από την ασφάλεια του φυσικού περιβάλλοντος, έτσι όπως περιγράφεται στο κείμενο αυτό, ο αποχωρισμός από την οικογενειακή εστία και οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, μπορούν να έχουν μια αντιστοιχία με ανάλογα φαινόμενα που συχνά εκδηλώνονται στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Το στοιχείο της διαφορετικότητας συνδυασμένο με την μετακίνηση από τον οικείο χώρο, γίνεται αιτία εκμετάλλευσης αλλά και δυστυχίας. Ως μόνη αντίσταση σε όλα αυτά τα αδιέξοδα, που προσαρμόζονται ανάλογα με τις αναγνωστικές ανάγκες των παιδιών, προβάλλεται η έννοια της αγάπης, η οποία επιλέγεται ως στοιχείο ανιδιοτελούς προσφοράς. Η αγάπη, λοιπόν στο κείμενο δεν λειτουργεί ως έννοια διδακτική, αλλά ως μνήμη και ως ελπίδα για το αύριο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αθανασία (Νάσια) Δαφιώτη, ζει στην Μυτιλήνη. Πολύ κοντά στα Μικρασιατικά παράλια, την πατρίδα των παππούδων της. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Γερμανία, όπου γεννήθηκε. Σπούδασε υποκριτική τέχνη αρχικά στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου, της Αθήνας, στη συνέχεια θεατρολογία στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών, του Α.Π.Θ. στην Θεσσαλονίκη. Εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας, στη Μυτιλήνη, με θέμα: «Η χρήση αφηγηματικών δομών στη θεατρική αγωγή στα πλαίσια της σύγχρονης εκπαίδευσης». Σαν ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός και δημοσιογράφος βρέθηκε στην Κύπρο, όπου γέννησε τους τρεις γιους της. Έπαιξε θέατρο επί σειρά ετών, στην Αθήνα, στην Λευκωσία, στην Λεμεσό. Στην Μυτιλήνη, δίδαξε θέατρο και ιστορία θεάτρου, οργάνωσε και παρουσίασε ψυχαγωγικά προγράμματα και εκδηλώσεις για παιδιά, ως θεατροπαιδαγωγός. Ασχολήθηκε από έφηβη με το ραδιόφωνο. Σαν επαγγελματίας κυρίως στην κρατική ραδιοφωνία, σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχοντας την ευθύνη και παρουσίαση της πολιτιστικής εκπομπής στον περιφερειακό σταθμό της ΕΡΑ Αιγαίου. Έχει διδάξει σε δημόσια ΙΕΚ του ΟΕΕΚ, σε ΙΔΕΚΕ και ΝΕΛΕ θεατρική αγωγή και θεατρικό παιχνίδι. Ως ηθοποιός – θεατρολόγος δίδαξε στην δημόσια εκπαίδευση, από το 1995 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, οργανώνοντας θεατρικές ομάδες που έχουν αποσπάσει βραβεία, διακρίσεις και επαίνους. Αγαπά το θέατρο, την μουσική, και το τραγούδι. Πρόσφατα ανακάλυψε την ζωγραφική. Η μεγάλη της αγάπη είναι να γράφει και να αφηγείται παραμύθια! Ασχολείται με την βιβλιοκριτική, κάνει τις βιβλιοπροτάσεις της σε ηλεκτρονική εφημερίδα και στο διαδίκτυο. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου-Νήσων (Μέλος της Π.Ο.Ε.Σ.Υ.).

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

2005: Έκδοση της παραμυθο-ιστορίας «Το θαλασσολούλουδο, μια ιστορία του βυθού…» Χίος: Αιγαίας.

2010: «Το θέατρο στην εκπαίδευση», Αθήνα: Διάπλαση.

2022: Από τις εκδόσεις Συμμετρία, κυκλοφόρησε το βιβλίο της για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, «Οικογενειακό άλμπουμ αγάπης».

2024: Από τις εκδόσεις Μένανδρος, κυκλοφόρησε το παραμύθι της «Η γοργόνα των ναυαγών και ο κιθαρωδός του Αιγαίου», με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και αφήγηση από την ίδια.

Συλλογικό έργο-μελέτες

2013: «Λεσβιακό Ημερολόγιο, Γράμματα Τέχνες Πολιτισμός», Θέμα: Θέατρο,

Τίτλος: Η Θεατρική Αγωγή στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, Μυτιλήνη, Αιολίδα.

Επιμέλεια βιβλίου

2019: «Rock Από τον Μισισιπή στη Λέσβο», Γρηγόρης Μολυβιάτης, Μυτιλήνη: Mythos.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία