Μόνο στα χαρτιά και κατ’ όνομα το 2024 «Έτος Βενιαμίν Λεσβίου»
Ολοκληρώθηκε, από 22 έως 24 Αυγούστου 2024, στο Πλωμάρι, το σημαντικό Συνέδριο για τον Βενιαμίν τον Λέσβιο, που διοργάνωσε η Λέσχη Πλωμαρίου και Οργανωτική Επιτροπή, με πρόεδρο τον συμπατριώτη μας καθηγητή Αντώνη Ανδριώτη, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου διαφωτιστή. Παρουσιάστηκαν εξαιρετικές εργασίες γι’ αυτόν τον παγκόσμιο διανοητή, με πρώτη την τιμητική ομιλία του ακαδημαϊκού και ομότιμου καθηγητή Πασχάλη Κητρομηλίδη, που με μεστά λόγια παρουσίασε τον Δάσκαλο, τον Φιλόσοφο, τον Φυσικό-Αστρονόμο, τον Μαθηματικό, τον Επαναστάτη Βενιαμίν.
Ανέφερε ότι ο Βενιαμίν θεωρούσε τη Φιλοσοφία ως θετική επιστήμη, που πρέπει να ασχολείται με τη ζωή και τη φύση και ακόμα ότι συνέδεσε στη ζωή του, τη Θεωρία με την Πράξη, φαινόμενο σπάνιο για επιστήμονες και Δασκάλους της Εποχής. Χαρακτήρισε δε την προσφορά του Βενιαμίν ως τη σημαντικότερη παρουσία του ελληνικού διαφωτισμού.
Μετά την εισήγηση του κ. Κιτρομηλίδη, παρουσιάσθηκαν δέκα οκτώ επιστημονικές ανακοινώσεις! Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν δυο πρόσθετες παρουσιάσεις από μαθητές Λυκείων της Λέσβου. Η μια παρουσιάστηκε από τέσσερες μαθήτριες της Β΄ τάξης του Προτύπου Λυκείου Μυτιλήνης, καθοδηγούμενες από τους καθηγητές τους, κ. Αθανάσιο Καλαμάτα και κ. Σεβαστή Τσάλτα. Η δεύτερη μαθητική εργασία, αυτή των μαθητών του Λυκείου Πλωμαρίου, παρουσιάστηκε διαδικτυακά από την καθηγήτρια κ. Ζαχαρώ Καλακώνη
Αρμόζουν βεβαίως πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, που προετοίμασαν εδώ και δύο χρόνια το Συνέδριο και σε όλους, όσοι παρουσίασαν τις εργασίες τους, αλλά δυστυχώς είναι οι μόνοι οι οποίοι έδωσαν περιεχόμενο στην επέτειο των 200 χρόνων, από τον θάνατο του Βενιαμίν.
Τα χνώτα των διοικούντων στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, φαίνεται ότι δεν ταιριάζουν με τις ιδέες, το έργο και τον βίο του επαναστάτη Βενιαμίν. Όσο για τους αυτοδιοικητικούς φορείς, για την ώρα, περιορίστηκαν να ενισχύσουν οικονομικά την διοργάνωση του Συνεδρίου… Από τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και τους εκπαιδευτικούς φορείς, δεν έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν κάποιες εκδηλώσεις.
Πώς θα έχει, λοιπόν, ουσιαστικό περιεχόμενο η ονομασία του 2024 ως « Έτους Βενιαμίν Λεσβίου», αν δεν διοργανωθούν εκδηλώσεις ενημερωτικές και τιμητικές για τη στάση ζωής και το πρωτοπόρο έργο του, σε Σχολεία, σε δημόσιους χώρους, στα ΜΜΕ της Λέσβου; Πως θα γίνει γνωστό το έργο του, όταν ακόμα δεν έχουν μελετηθεί και εκδοθεί τα χειρόγραφά του; Οι επιστημονικές εργασίες που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο, αλλά και παλιότερες εργασίες για τον Βενιαμίν, αποτελούν πολύτιμα υλικά για αξιοποίηση και αφορμή για δράσεις.
Ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν, λοιπόν…
Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας.