Η χαρά είναι απόφαση
Όλοι θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι αλλά τελικά νιώθουμε άδειοι και είναι σαν να έχουμε μέσα μας ένα απύθμενο κενό ή ένα βαρύ φορτίο που κουβαλάμε. Πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, στο αλκοόλ ή σε ψυχοτρόπες ουσίες ώστε να ανακουφιστούν από την πραγματικότητα γύρω τους που δεν την αντέχουν. Πολλοί αγκιστρώνονται σε τοξικές συναισθηματικές σχέσεις, που αυξάνουν ακόμη περισσότερο τη μιζέρια και τη δυστυχία τους. Οι λιγοστές στιγμές χαράς μπορούν να εκμηδενίσουν την αυτοεκτίμησή τους, όταν ο σύντροφος τους μειώνει ή κάτι άσχημο συμβαίνει στην επαγγελματική πορεία τους.
Όταν γεννιόμαστε, το DNA μάς κάνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό αισιόδοξους ή απαισιόδοξους. Το υπόλοιπο ποσοστό εξαρτάται από εξωτερικά γεγονότα, από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε, από τα προσωπικά πιστεύω και τις πράξεις μας, από σκέψεις και συναισθήματα που πυροδοτούν την έκκριση νευροδιαβιβαστών που μεταφέρουν συγκεκριμένα μηνύματα στον οργανισμό και αυτός ανταποκρίνεται ανάλογα.
Όλοι κάτι ζητάμε για να νιώσουμε πλήρεις και χαρούμενοι. Άλλος επιθυμεί οικογένεια, άλλος πλούτο, άλλος διασημότητα, άλλος ταξίδια ή περιπέτειες. Πότε θα έρθει η χαρά στη δική σου ζωή; Μετά από πόσες ερωτικές σχέσεις ή μετά από πόσο χρονικό διάστημα σχέσης; Ίσως με τη γέννηση του παιδιού; Μήπως μετά από την αναβάθμιση της καριέρας σου; Ή μήπως ένα λαχείο θα έλυνε όλα σου τα προβλήματα και θα έμπαινες σε κατάσταση νιρβάνα?
Σε βεβαιώνω, αφού διάβασα πολλές σχετικές επιστημονικές μελέτες, ότι και το λαχείο να κερδίσεις, μόλις γίνει δεδομένο ή ρουτίνα, η χαρά ξεχνιέται και αναζητάς πάλι κάτι δυνατό και όμορφο που θα σε ξεσηκώνει. Εξαρτάς τη χαρά σου από ένα εξωτερικό συμβάν, από την τύχη, από κάποιον θεό, από άλλο άτομο κι όχι από σένα, γι’ αυτό θα είναι πάντα άπιαστη.
Η χαρά που εκπέμπεις προς τα έξω, σε κάνει γοητευτικό και ελκυστικό στους άλλους. Ο μόνος δρόμος για να είσαι χαρούμενος και γαλήνιος είναι αυτός που χάραξαν οι στωικοί φιλόσοφοι. Υποστήριζαν ότι θα πρέπει να θυμίζουμε στον εαυτό μας κάθε μέρα τι είναι στον έλεγχό μας και τι όχι. Αν κάτι δεν μπορείς να το αλλάξεις, μην ασχολείσαι περισσότερο. Για παράδειγμα, η γη περιστρέφεται και περιστρεφόμαστε κι εμείς μαζί της, βρέχει και θα πρέπει να πάρεις ομπρέλα, δεν γίνεται να σταματήσεις τη βροχή. Ό,τι και να κάνεις, κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα αλλάξεις.
Ωστόσο για άλλα θέματα που βρίσκονται στον έλεγχό σου, έχεις τη δυνατότητα των επιλογών, που είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου!