Skip to main content
|

Τρέμουν ντόμινο νέων αποκαλύψεων στις συνεταιριστικές τράπεζες.... ωχ!!!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Λέσβος

Επίτροποι και ανακριτές πιάνουν δουλειά στις συνεταιριστικές τράπεζες για να εντοπίσουν το όργιο παρανομιών, που συντελέστηκε με τα θαλασσοδάνεια, τα οποία μοίραζαν οι διοικήσεις τους, με αποτέλεσμα να τις φέρουν σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Μετά τις αποκαλύψεις της «Ισοτιμία», η Τράπεζα της Ελλάδος αναγκάστηκε την ίδια μέρα να θέσει σε καθεστώς εκκαθάρισης τρεις συνεταιριστικές τράπεζες. Πολύ σύντομα αναμένεται η τοποθέτηση επιτρόπων και στις υπόλοιπες.

Παράλληλα ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για να διαπιστωθούν οι αξιόποινες πράξεις των διοικήσεων, και οι ευθύνες των ελεγκτικών μηχανισμών που άφησαν την κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο, ενώ γνώριζαν τα πάντα για τη σκανδαλώδη διαχείριση που έριξε στον κουβά τα λεφτά των μετόχων.

Η έρευνα που διέταξε ο κ. Πεπόνης αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια κύμα σκανδάλων, τα οποία βεβαίως θα έπρεπε να είχαν προλάβει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίοι αποδείχτηκαν επικίνδυνα ανεπαρκείς. Δεν αποκλείεται σε κάποιες καραμπινάτες περιπτώσεις ο δόλος και η πελατειακή αντιμετώπιση ζητημάτων, που έχουν σχέση με την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος.

Νέα καταιγίδα

Στην Τράπεζα της Ελλάδος επικρατεί έντονη ανησυχία για την εξέλιξη του σκανδάλου των συνεταιριστικών τραπεζών, ενώ κάποιοι που είναι επιφορτισμένοι με το ζήτημα του ελέγχου, τρέμουν το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης αντιστοίχων καταστάσεων και σε κάποιες μικρές τράπεζες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ι», δύο από αυτές εντοπίστηκε ότι αντιμετωπίζουν έντονα το σύνδρομο των θαλασσοδανείων που δόθηκαν σε επιχειρήσεις συνδεόμενες άμεσα με τις διοικήσεις και τους μετόχους τους, ή σε παρένθετα πρόσωπα.

Οι εκθέσεις των ελεγκτών της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίες μέχρι στιγμής φυλάσσονται ως εφτασφράγιστο μυστικό, είναι καταπέλτης για δύο τράπεζες. Ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία λήψης μέτρων γιατί κάποιοι τρέμουν το κόστος μιας τέτοιας κίνησης. Η οποία όμως καθίσταται επιβεβλημένη τόσο για την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος όσο και για την προστασία των μικρομετόχων και των καταθετών.

Η «Ισοτιμία» που αποκάλυψε την έκθεση-φωτιά του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Προβόπουλου για τις συνεταιριστικές τράπεζες, διατυπώνει δημόσια τρία ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν.


1ον) Αληθεύει ότι ελεγκτές της Τραπέζης της Ελλάδος έχουν διαπιστώσει πειραγμένους ισολογισμούς σε μία τράπεζα;
2ον) Έχουν περιέλθει σε γνώση της Τραπέζης της Ελλάδος στοιχεία για δάνεια που έδωσαν δύο μικρές και μάλιστα προβληματικές τράπεζες, σε επιχειρήσεις που συνδέονται με μετόχους ή με μέλη των διοικήσεων, χωρίς να διασφαλίζονται από επαρκείς εγγυήσεις. Σήμερα βρίσκονται στον αέρα.
3ον) Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τους μηχανισμούς της Τραπέζης της Ελλάδος για να αποτραπεί το όργιο παρανομίας στις εν λόγω τράπεζες;

 

πηγή: Ισοτιμία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις