Ρωσική «εισβολή» καταγράφεται και εφέτος στην αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής, παρότι το ενδιαφέρον είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που αποδίδεται στην κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτών της Χαλκιδικής, την τελευταία τετραετία έχουν μεταβιβαστεί σε ξένους περισσότερα από 300 ακίνητα κάθε κατηγορίας, με τους Ρώσους να αποτελούν το 60% των αγοραστών. Αυτό, όπως αναφέρει ο ταμίας του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής Γρηγόρης Στιβαχτάρης, οφείλεται στην άνοδο του τουρισμού από τη συγκεκριμένη χώρα που ωφέλησε σημαντικά και την αγορά ακινήτων. Εκτός όμως από Ρώσους, και άλλοι ξένοι αγοράζουν εξοχικά, οικόπεδα, ακόμη και ξενοδοχεία, όπως Γερμανοί, Ολλανδοί, Βούλγαροι και Σκοπιανοί.
Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, με τους Ρώσους να προτιμούν και τις περιοχές προ της χερσονήσου του Αθω, Ιερισσό, Ουρανούπολη, Νέα Ρόδα και Κομίτσα, όπου παρουσιάζει άνοδο ο θρησκευτικός τουρισμός, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Πούτιν στο Αγιον Ορος. Οσο για τις τιμές, ένα ακίνητο που μέχρι πρότινος κόστιζε 200.000 ευρώ μπορεί να πουληθεί ακόμη και προς 100.000 ευρώ, αφού πολλοί Ελληνες επιδιώκουν να ξεφορτωθούν την εξοχική τους κατοικία προκειμένου να γλιτώσουν τα χαράτσια και τα τεκμήρια.
Στα Χανιά. Αυξημένο το ενδιαφέρον των ξένων για εξοχικά στα Χανιά, το οποίο ωστόσο προς το παρόν περιορίζεται στα τηλέφωνα, από τα οποία λίγα μόνο μεταφράζονται σε συμβόλαια. Αιτία, το γεγονός ότι οι ξένοι περιμένουν να πέσουν και άλλο οι τιμές, όπως παρατηρεί ο κτηματομεσίτης Γιάννης Κριαράς, προσθέτοντας ως ένα επιπλέον αντικίνητρο το ασαφές φορολογικό καθεστώς. Οσο για τις τιμές των εξοχικών, στον Αποκόρωνα, για παράδειγμα, όπου επί μία δεκαετία ήταν η περιοχή με τις περισσότερες οικοδομικές άδειες πανελλαδικά, έχουν πέσει γύρω στο 40%.
Το μεγαλύτερο πάντως ενδιαφέρον εστιάζεται αυτή την περίοδο στη δυτική πλευρά των Χανίων. «Υπάρχει ενδιαφέρον από ισραηλινές εταιρείες για αγορά εκτάσεων και ανοικοδόμηση κατοικιών που εν συνεχεία θα τις πωλούν σε Ισραηλινούς. Επίσης, κινεζική και ισραηλινή εταιρεία ενδιαφέρονται για κατασκευή 900 σπιτιών στα Χανιά. Αντίθετα απ' ό,τι στο παρελθόν, πλέον όλο και περισσότεροι ξένοι ψάχνουν σπίτια άνω των 500.000 ευρώ», λέει ο κ. Κριαράς.
Στη Λέσβο. Αν και οι τιμές των ακινήτων στη Λέσβο μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 30 % περίπου, σύμφωνα με τους μεσίτες μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές δεν υπάρχει. «Βασική αιτία τα όσα ακούγονται για αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα, που κάνουν τους υποψήφιους αγοραστές διστακτικούς», λέει η Ιωάννα Σάββα, ιδιοκτήτρια μεσιτικού γραφείου στην Ερεσό. Οι τιμές κυμαίνονται από 900 έως 1.200 ευρώ ανά τ.μ. έναντι 1.500 ευρώ πέρυσι. «Κάποιοι ιδιοκτήτες, αν έχουν ανάγκη τα χρήματα, μπορεί να ρίξουν και κατά 40% την τιμή», λέει η κ. Σάββα φέρνοντας ως παράδειγμα κατοικίες στον κοσμοπολίτικο Μόλυβο όπου αγοράζουν συνήθως Βρετανοί και Γερμανοί, αλλά και Αμερικανοί. Η μείωση των τιμών στα ακίνητα είναι αισθητή ιδιαίτερα στον Μόλυβο, όπου για μια κατοικία του 2003 η τιμή μειώθηκε κατά 100.000 ευρώ - από 295.000 ευρώ πωλείται πλέον προς 195.000 ευρώ.
πηγη: ΤΑ ΝΕΑ