Skip to main content

Ο Δ. Βουνάτσος στην εκδήλωση για το "Γεωπάρκο Λέσβου"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Με μεγάλο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η δεύτερη εκδήλωση με θέμα «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ: Ανάδειξη και αξιοποίηση φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς & τοπική ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε στην Καλλονή. Η εκδήλωση, εντάσσεται σε σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνουν τo Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργετούσα και τo Moυσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου και με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου.

Η εκδήλωση είχε στόχο την ενημέρωση για τις δυνατότητες ανάδειξης και προβολής του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου, της μοναδικής πολιτιστικής της κληρονομιάς, τις προστατευόμενες περιοχές και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και παραδόσεων του νησιού, με την αναγνώριση της Λέσβου ως μέλους του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λέσβου, κ. Δημήτρης Βουνάτσος αναφέρθηκε στη σημασία ανάδειξης της Λέσβου ως ένα ενιαίο πάρκο με την ονομασία «Γεωπάρκο Λέσβου» και ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, ιδιαίτερα την δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάμε. Επίσης, τόνισε ότι ο Δήμος Λέσβου ως αρμόδιος φορέας για την επέκταση του Γεωπάρκου σε όλο το νησί, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να τεθούν τα θεμέλια για τη δημιουργία του Γεωπάρκου Λέσβου για τις επόμενες γενιές, αφού προκύπτουν εξαιρετικά και πολύπλευρα οφέλη για την οικονομία του τόπου μας και τη διεθνή προβολή της Λέσβου.

Ο Αν. Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε τα στοιχεία φυσικού και πολιτιστικού πλούτο της Λέσβου που καθιστούν εφικτή την αναγνώριση ολόκληρης της Λέσβου ως Γεωπάρκου αναγνωρισμένου από την UNESCO, αναφέρθηκε στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τη λειτουργία του Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους την τελευταία δεκαετία και στον τρόπο που αυτή η εμπειρία μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάδειξη και των άλλων σημαντικών θέσεων γεωλογικού, φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, παρουσίασε ενδεικτικές θέσεις ενδιαφέροντος σε όλη τη Λέσβο, που μπορούν να γίνουν πόλοι έλξης επισκεπτών καθώς και τις δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν για την ανάδειξη .

Ο κ. Ηλίας Βαλιάκος  αναφέρθηκε στις δράσεις μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO & Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και τον τρόπο που έχουν αξιοποιήσει την αναγνώρισή τους ως Γεωπάρκου για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξή τους.

Η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται στο Γεωπάρκο Απολιθωμένου και τις δυνατότητες ανάπτυξης εκπαιδευτικού τουρισμού στη Λέσβου μέσω προσέλκυσης σχολείων.

Η κα. Ηλέκτρα Καλδέλλη, υπεύθυνη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, αναφέρθηκε στις δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα και τη συμβολή στην προσέλκυση σχολείων από την υπόλοιπη Ελλάδα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού τουρισμού στη Λέσβου. Επίσης, παρουσίασε τις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τις δράσεις στα πλαίσια των προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων, καθώς και την επιτυχημένη συνεργασία του ΚΠΕ Ευεργέτουλα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Πλωμάρι

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις