Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές του Κόλπου Καλλονής - Σάββατο 12 Απριλίου
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεχίζουν την προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Λέσβου και διοργανώνουν εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης με σκοπό την ευαισθητοποίηση και γνωριμία των κατοίκων και των επισκεπτών για τους υγροτόπους και τους ανοιξιάτικους φτερωτούς επισκέπτες της Λέσβου που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.
Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για να παρατηρήσουμε την ανοιξιάτικη μετανάστευση των πουλιών, όπου έχουν καταφθάσει πολλά διαφορετικά είδη πουλιών για να τροφοδοτηθούν και να αναπαυθούν μετά από το μακρινό τους ταξίδι στους υγροτόπους της Λέσβου- Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.
Παράλληλα θα γνωρίσουμε τον σημαντικότερο υγρότοπο του νησιού μας και την αξία του, με την ιδιαίτερη χλωρίδα του, παρατηρώντας τα υδροτροπικά και υγρολιβαδικά φυτά, που αποτελούν πρωτογενή παράγοντα στην τροφική αλυσίδα των οργανισμών, όπως και την σημασία τους για το ιδιαίτερο οικοσύστημα των υγροτόπων.
Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Απριλίου 2025 , στις 16:00 και μετά από δήλωση συμμετοχής.
Στην εξόρμηση μπορούν να συμμετέχουν, δωρεάν, ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω). Το σημείο αρχικής συνάντησης θα είναι το παρατηρητήριο Νο 3 (στον δρόμο πηγαίνοντας προς τις Αλυκές). Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών.
Με τη βοήθεια κατάλληλου εξοπλισμού (κιάλια/τηλεσκόπια), με κατάλληλη καθοδήγηση αλλά και το πλούσιο εποπτικό υλικό που έχει δημιουργήσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολύ σημαντικά είδη μεταναστευτικών πουλιών στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής.
Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Καθ' όλη την διάρκεια της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών υλοποιούνται από το ΚΠΕΝ Καλλονής εκτός από εξορμήσεις για το κοινό, καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, δημιουργία ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.
Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr