Τα σχολεία μαθαίνουν για τη Λέσβο ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO - Πρεμιέρα με το ΕΠΑΛ Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Έναρξη της εκπαιδευτικής δράσης από το ΕΠΑΛ Καλλονής
Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε το 2025 η εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για ενημέρωση σχολείων για τη Λέσβο που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο.
Η νέα αυτή εκπαιδευτική δράση του Μουσείου ξεκίνησε από το ΕΠΑΛ Καλλονής, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν μοναδικές γνώσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής τους που πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.
Η δράση οργανώθηκε με τη συμμετοχή της κα. Βασιλική Τσέτσικα, Διευθύντρια του σχολείου και τον κ. Σταύρο Σαχτούρη, εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου Παμφίλων.
Στη συνέχεια μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν αρχικά από τον Καθ. Νίκο Ζούρο μαθητές για το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, την ιστορία δημιουργίας του την ιστορία δημιουργίας του δικτύου των Γεωπάρκων που ξεκίνησε το 2000 από τη Λέσβο, τη σημασία των Γεωπάρκων καθώς και τη σημασία αναγνώρισης της Λέσβου από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο.
Ακολούθησε παρουσίαση από την κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου για τους γεώτοπους της Λέσβου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της που οδήγησαν στην αναγνώρισή της από την UNESCO.
H ενημέρωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση στους μαθητές των παραδοσιακών προϊόντων από την Ιαπωνία που έστειλαν μαθητές από το Λύκειο Tango Ryokufu στο San’in Kaigan Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO στο πλαίσιο συνεργασίας που ξεκίνησε την φετινή σχολική χρονιά με πρωτοβουλία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.
Οι μαθητές καθόλη της διάρκεια της ενημέρωσης συμμετείχαν ενεργά, με αμείωτο ενδιαφέρον και με πάρα πολλές ερωτήσεις. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον τους για τα παραδοσιακά προϊόντα που έφτιαξαν οι μαθητές από την Ιαπωνία στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους δράσεων.
Η εκπαιδευτική δράση συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολείων από τα Παγκόσμια Γεωπάρκα Λέσβου και San’in Kaigan από την Ιαπωνία θα συνεχιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα και ήδη προγραμματίζονται οι επόμενες δράσεις που θα υλοποιήσει το ΕΠΑΛ Καλλονής με αφετηρία τον υγρότοπο της Καλλονής και το φυσικό περιβάλλον της Δυτικής Λέσβου.
Οι μαθητές μετά το πέρας της εκπαιδευτικής δράσης δήλωσαν ενθουσιασμένοι και γεμάτοι νέες ιδέες για τη συνέχιση της συνεργασίας με το σχολείο της Ιαπωνίας και τις επόμενες εκπαιδευτικές δράσεις τους.