Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου τιμά τους ανθρώπους - ιστορία του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους, Νίκο Σηφουνάκη και Νίκο Ζούρο
Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου πραγματοποιεί το Σαββάτο 16 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, εκδήλωση – αφιέρωμα στα 40 χρόνια της προστασίας και ανάδειξης του απολιθωμένου δάσους Λέσβου και στα 30 χρόνια από τη δημιουργία του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναγορευτεί, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, σε επίτιμο δημότη Δυτικής Λέσβου o Νίκος Σηφουνάκης για τη συμβολή του στην προστασία του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου, του λεσβιακού πολιτισμού και ειδικότερα στην προστασία του απολιθωμένου δάσους και τη δημιουργία του Μουσείου Σιγρίου.
Στην ίδια εκδήλωση θα τιμηθούν ο Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκος Ζούρος για το 30χρονο έργο του, καθώς επίσης και ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Σιγρίου Κώστας Αθανασιάδης και ο πρώην Γραμματέας της Κοινότητας Σιγρίου Γιάννης Τσίκνας.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Μανώλης Κορρές, Ακαδημαϊκός, αρχιτέκτονας, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αναστηλωτής της Ακρόπολης Αθηνών.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική από μικρούς μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλλονής.
Αναφερόμενος στην αναγόρευση του Νίκου Σηφουνάκη σε επίτιμο δημότη Δυτικής Λέσβου ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος σημειώνει:
«Η στιγμή για τον τόπο αλλά και για το Δήμο μας είναι ιστορικής σημασίας και μεταξύ άλλων, έχουμε την ευκαιρία με αφορμή το γεγονός, να εκπέμψει σε όλη τη χώρα η Δυτική Λέσβος, ένα δυνατό και θετικό συμφιλιωτικό μήνυμα αναγνώρισης της προσφοράς της πολιτικής στη Δημοκρατία και στην Ανάπτυξη».
Ας σημειωθεί ότι στην εισήγηση του προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την αναγόρευση του κ. Σηφουνάκη σε επίτιμο δημότη η οποία και υπερψηφίστηκε, ο κ. Βέρρος τόνιζε:
«Φέτος κλείνουν 40 χρόνια από τότε που ο Νομάρχης Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης συνέλαβε την ιδέα και ξεκίνησε την προσπάθεια για την προστασία αρχικά και στη συνέχεια την ανάδειξη του εμβληματικού για τη Δυτική Λέσβο φυσικού μνημείου του Απολιθωμένου Δάσους. Με το Προεδρικό Διάταγμα 443/1985 με θέμα «Κήρυξη τμημάτων του απολιθωμένου δάσους της νήσου Λέσβου ως ‘Διατηρητέων Μνημείων της Φύσεως’» (ΦΕΚ 160/Α’/19.09.1985) την ιδέα του οποίου είχε και προώθησε ο τότε Νομάρχης, ξεκίνησε ουσιαστικά και τυπικά η προστασία του μοναδικού αυτού μνημείου. Ακολούθησε και πάλι από το Νίκο Σηφουνάκη ανάθεση των μελετών και η υλοποίηση της κατασκευής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Φέτος κλείνουν 30 χρόνια από την ίδρυση του με το Νόμο 2260/1994 με θέμα «Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 204/Α’/05.12.1994). Ο Νόμος αυτός φέρει επίσης την υπογραφή του συντάκτη του Υφυπουργού Πολιτισμού τότε, κ. Νίκου Σηφουνάκη.
Έκτοτε από όλες τις θέσεις που υπηρέτησε, πολιτικός προϊστάμενος πέντε Υπουργείων, στήριξε το Μουσείο. Επέλεξε ως Διευθυντή με Υπουργική Απόφαση που φέρει την υπογραφή του, τον άξιο επιστήμονα Νίκο Ζούρο. Κατέστησε το χώρο κυριολεκτικά μοχλό προβολής και ανάπτυξης της Δυτικής Λέσβου.
Σήμερα με ορατά πλέον τα αποτελέσματα της πρωτοπόρας για την εποχή ιδέας της ανάπτυξης του τόπου μας δια του πολιτισμού, θεωρούμε ότι η συγκυρία της διπλής επετείου των 40 χρόνων από το ξεκίνημα της προσπάθειας και των 30 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου είναι μοναδική. Την ίδια ώρα που τρία ακόμα μεγάλα έργα που στο σχεδιασμό τους αλλά και στην κατασκευή τους συνέβαλε ο κ. Σηφουνάκης, έχουν ολοκληρωθεί ή βαδίζουν στο δρόμο της ολοκλήρωσης τους με ορατά τα αναπτυξιακά τους αποτελέσματα.Ο λόγος για το λιμάνι Σιγρίου, το δρόμο Καλλονής - Σιγρίου και το δρόμο Καλλονής – Πέτρας. Αλλά και πλείστα έργα πολιτισμού του Νίκου Σηφουνάκη όπως τα πολύκεντρα - ανακαινισμένα κοινοτικά ελαιοτριβεία στον Πολιχνίτο, στην Αγία Παρασκευή και στο Μανταμάδο συμβάλουν τα μέγιστα στον τόπο μας.
ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ ως ελάχιστη τιμή που μπορούμε να αποδώσουμε ως Δήμος, στον πρωτοπόρο πολιτικό Νίκο Σηφουνάκη που όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε πολιτικό τέκνο του Νομού Λέσβου εκλεγόμενος 11 φορές βουλευτής και μια φορά Ευρωβουλευτής, θέσεις που τίμησε με την πράξη του και ιδιαίτερα με τις πράξεις του στο Δήμο μας, να τον ανακηρύξουμε σε Επίτιμο Δημότη της Δυτικής Λέσβου. Απονέμοντας του, τιμητική πλακέτα, με χαραγμένα το σήμα του Δήμου μας και την αναφορά στην ιστορική στιγμή της ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη».