Απολογισμός και Όραμα: Το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, φάρος Πολιτισμού και Ανάπτυξης - Χρονιά ρεκόρ το 2024
- Πλούσιος ο απολογισμός δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για το 2024
- Το Μουσείο σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας και ολοκλήρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό συγχρηματοδοτούμενων έργων από την ίδρυσή του και εξυπηρέτησης επισκεπτών
- Βράβευση σχολείων της Λέσβου
Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας, τον απολογισμό δράσεων για το έτος 2024 και προγραμματισμού δραστηριοτήτων για το 2025 του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε ένα κατάμεστο Μουσείο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Λέσβου κ. Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ο Αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κυρατζής, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δυτικής Λέσβου κ. Α. Ροδίτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Β. Μυρσινιάς, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Π. Τριανταφυλλίδης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ. Π. Τσίκνας, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Δ. Βούλγαρης, Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ο κ. Γεώργιος Καμπούρης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών Ενοτήτων, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθυντές και εκπρόσωποι Μουσείων της Λέσβου, εκπρόσωποι Αστυνομικών Αρχών, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Ξεναγών Λέσβου, της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Λέσβου, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, τοπικών συλλόγων της Λέσβου, πολλοί διευθυντές, εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολείων της Λέσβου, φίλοι του Μουσείου από όλη τη Λέσβο, κάτοικοι του Σιγρίου, επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος Καθ. Ν. Σουλακέλλης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ν. Μουρτζάς, Π. Τσίκνας, Χ. Ντρίνια, Τ. Ακριώτης, Ν. Γκραικιώτου.
Στο χαιρετισμό του ο Βουλευτής Λέσβου κ. Π. Παρασκευαϊδης χαρακτήρισε το Μουσείο ‘σύμβολο για τη Λέσβο’, έδωσε τα συγχαρητήριά του για τη λειτουργία και το έργο του Μουσείου και τη σημασία εκμετάλλευσης όλων των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή και τη δυτική Λέσβου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σ. Κυρατζής, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρη και συνεχάρη το Μουσείο για το έργο του και ανέφερε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, θα συμπαρασταθεί για την υλοποίηση των έργων του Μουσείου και ότι άλλο χρειαστεί.
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Π. Χριστόφας συνεχάρη το Μουσείο για τη διαδρομή του και τις δράσεις που πραγματοποιεί και αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία με το Μουσείου και στο πλαίσιο του Γεωπάρκου Λέσβου ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις δράσεις συνεργασίας του Δήμου με το Μουσείο που πρόσφατα υλοποιήθηκαν για την ανάπτυξη ξανά της τουριστικής αγοράς στη Γερμανία.
Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δυτικής Λέσβου κ. Α. Ροδίτης μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου κ. Τ. Βέρρου, έδωσε τα συγχαρητήριά του στο Μουσείο για το σπουδαίο έργο που επιτελεί το Μουσείο και τόνισε τη συμπαράσταση του Δήμου Δυτικής Λέσβου σε όλες τις δράσεις του Μουσείου.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθ. Δ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στη σημασία του Μουσείο όχι μόνο για τον τουρισμό κυρίως στον επιστημονικό τομέα, το οποίο έχει βάλει τη Λέσβο στον παγκόσμιο χάρτη των Γεωπάρκων και αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του Διευθυντή του Μουσείου Καθ. Ν. Ζούρος για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους.
Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Β. Μυρσινιάς έδωσε τα συγχαρητήριά του για τις δράσεις ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους που υλοποιούνται από το Μουσείο και τόνισε ότι αποτελεί παράλληλα ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο για το νησί της Λέσβου.
Ακολούθησε παρέμβαση του ιατρού Μ. Αξιώτη, μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου αναφέρθηκε στα προϊστορικά εργαλεία από την περιοχή Ροδαφνίδια που δωρίστηκαν στο Μουσείο και χάρισε στο Διευθυντή του Μουσείου το νέο βιβλίο του «Η Λέσβος, ο τόπος στον χρόνο».
Στο μήνυμά του ο Βουλευτής Λέσβου κ. Χ. Αθανασίου ανέφερε «Το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους είναι ένας πολύτιμος πρεσβευτής της επιστήμης, της παιδείας και του πολιτισμού. Είναι ένας χώρος που μας θυμίζει όχι μόνο την αρχέγονη ομορφιά της φύσης αλλά και την ευθύνη που φέρουμε για τη διατήρηση και την προστασία της. Η λειτουργία του μουσείου δεν περιορίζεται απλώς στην έκθεση αυτών των μοναδικών ευρημάτων. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που προάγει την έρευνα, την εκπαίδευση και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο αναδεικνύοντας την πολιτιστική και φυσική ταυτότητα του τόπου μας. Η μοναδικότητα του, που το κατατάσσει ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, μας υπενθυμίζει την ευθύνη που έχουμε να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τις φυσικές μας ομορφιές.»
Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μ. Κουτουλάκης έδωσε τα συγχαρητήρια του για τις δράσεις του Μουσείου και ευχές για πρόοδο των δραστηριοτήτων τη νέα χρόνια.
Την κοπή της Βασιλόπιτας ευλόγησε ο αρχιμανδρίτης Πρόχορος, ο οποίος ευχήθηκε κάθε καλό στη διοίκηση και το προσωπικό του Μουσείου που εργάζονται και προβάλλουν το Απολιθωμένο Δάσος και την ακριτική Λέσβο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και ο π. Μιχάλης Γκόγκος, εφημέριος της ενορίας Σιγρίου.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους εκπαιδευτικούς και πολλούς μαθητές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου, οι οποίοι συμμετείχαν στη μεγάλη αυτή εκδήλωση.
Απολογισμός έργων ανάδειξης και προστασίας στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Καθηγητής Νικόλαος Σουλακέλλης ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά και αναφέρθηκε στην εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά που πέρασε, η οποία χαρακτηρίζεται από δράσεις εξωστρέφειας του Μουσείου που οδήγησαν στην ανάπτυξη και διεθνή προβολή του.
Ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νίκος Ζούρος, ανέφερε στη συνέχεια ότι το 2025 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου και κάνοντας ένα απολογισμό από τα πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου μέχρι το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο τόνισε τη μεγάλη αναπτυξιακή πορεία του Μουσείου.
Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο τη χρονιά που πέρασε ήταν η μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας με το ρεκόρ των 86.000 επισκεπτών στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και 38.000 επισκεπτών στις εγκαταστάσεις του Μουσείου.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο πλήθος εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών δράσεων σχολείων και πανεπιστημίων, τις ποικίλες δράσεις και προβολή στο πλαίσιο συμμετοχής της Λέσβο στο Παγκόσμιο Δικτύο Γεωπάρκων.
Παράλληλα τόνισε ότι το Μουσείο τη χρονιά που πέρασε υλοποίησε τον μεγαλύτερο αριθμό συγχρηματοδοτούμενων έργων από την ίδρυσή του και απασχολεί σημαντικό αριθμό συνεργατών. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο ήταν η υλοποίηση και επιτυχή ολοκλήρωση των κάτωθι σημαντικών έργων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων:
- Της συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους– Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη,
- Της ανασκαφής και προστασία των απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου
- Της ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων και συντήρησης των απολιθωμάτων με τη δημιουργία του Ανοιχτού Μουσείου
- Της υλοποίησης δράσεων ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών – υγροτόπων της Λέσβου
- Του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του Μουσείου
- Της εκθεσιακής παρουσίασης των ευρημάτων της περιοχής Κύρια Απολιθωμένη
- Τις ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης των ευρημάτων του απολιθωμένου δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου
- Του έργου ανάδειξης του απολιθωμένου δάσους Κερασιάς Ευβοίας.
Επίσης λειτούργησε με επιτυχία και πλήθος δράσεων το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλλονής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δράση η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Εξαιρετικά σημαντικές για τη χρονιά που πέρασε ήταν και οι δράσεις συνεργασίας με Πανεπιστήμια, ερευνητικά Ινστιτούτα και φορείς σε όλο τον κόσμο. Στενή ήταν η συνεργασία του με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και τα Δίκτυα Ασίας – Ειρηνικού και Λατινικής Αμερικής ενισχύοντας έτσι τις δράσεις προβολής στο εξωτερικό.
Αξιόλογη ήταν και η συμμετοχή των μαθητών στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που οργανώνει το Μουσείο και η υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επισκέψεων υπαίθρου, του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων και η συνεργασία με πολλά Πανεπιστήμια που προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων και φοιτητών έχοντας καταστήσει τη Λέσβο προορισμό εκπαίδευσης.
Βραβεύσεις σχολείων της Λέσβου
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε βράβευση σχολείων της Λέσβου για τη συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου κατά τη διάρκεια του 2024 και ειδικότερα τις δράσεις δικτύωσης και συνεργασίας με σχολεία Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO από το εξωτερικό που συντόνισε το Μουσείο.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμητικά διπλώματα δόθηκαν στις κάτωθι σχολικές μονάδες της Λέσβου που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου:
- ΕΠΑΛ Καλλονής
- Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου
- 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης
- Γενικό Λύκειο Καλλονής
- Γενικό Λύκειο Ιππείου
- Γυμνάσιο Ιππείου
- 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
- Γυμνάσιο Αγιάσου
- 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
- Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων
- Δημοτικό Σχολείο Άντισσας
- Δημοτικό Σχολείο Σιγρίου
- Νηπιαγωγείο Άντισσας
- Νηπιαγωγείο Σιγρίου.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: