Skip to main content

Αποκαλυπτήρια εκδήλωση: Η φυσική κληρονομιά της Λέσβου αναδεικνύεται - Μεγάλες επενδύσεις και εναλλακτικές τουριστικές δυνατότητες!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Φυσική κληρονομιά και τοπική ανάπτυξη» που οργάνωσαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025 στη Μυτιλήνη.  Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των δράσεων ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς και των παρεμβάσεων που χρηματοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και συμβάλλουν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στη βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εξυπηρέτησης των κατοίκων και των επισκεπτών και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Λέσβου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης, η Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης, Εξωστρέφειας & Πρασίνου του Δήμου Δυτικής Λέσβου κα. Α. Βατή, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Μυτιλήνης κ. Ν. Γιαννάκας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητής Δ. Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου κ. Π. Κατσαβέλλης, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γ. Πλακωτάρης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Πολιχνίτου κα. Ι. Καλαθά, ο εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης Μυτιλήνης π. Ε. Κομνηνός, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης «Ασπίδα» κ. Δ. Καραμπεάζης, η υπεύθυνη του ΚΕΠΕΑ Ευεργέτουλα κα. Η. Καλδέλη, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στελέχη της ΕΥΔ Β. Αιγαίου, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Λέσβου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ένωσης Ξεναγών Μυτιλήνης, φορέων και συλλόγων της Λέσβου.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στη σημασία των έργων ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Ε. Π. Βόρειο Αιγαίου «2014-2020» καθώς και στη συνεχή στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις δράσεις του Μουσείου για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους και των μοναδικών χαρακτηριστικών του Γεωπάρκου Λέσβου αλλά και τις δράσεις που υλοποιούνται με στόχο την ανάπτυξη δράσεων ενίσχυσης του τουρισμού και ειδικότερα του μαθητικού τουρισμού.

Χαιρετισμούς απεύθυναν η Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης, Εξωστρέφειας & Πράσινου του Δήμου Δυτικής Λέσβου κα Α. Βατή και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητής Δ. Παπαγεωργίου.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Σουλακέλλης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε στη συνέχεια τα έργα και τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν από το Μουσείο για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.  Μέσα από αναλυτικούς χάρτες παρουσίασε μια χαρτογράφηση όλων των μεγάλων έργων στα νησιά της Λέσβου και της Λήμνου τονίζοντας ιδιαίτερα την διασπορά των δράσεων ανάδειξης σε όλη την έκταση προς όφελος των κατοίκων των δύο νησιών.

Ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γιώργος Πλακωτάρης και η κα. Αιμιλία Γάτσιου, στέλεχος της Διαχεριστικής Αρχής ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου / ΕΣΠΑ 2014-2020, παρουσίασαν τα έργα που υλοποιήθηκαν από το Μουσείο στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο με αναλυτικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του στην απασχόληση και την διεθνή προβολή των προγραμμάτων.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, παρουσίασε στη συνέχεια τις δύο μεγάλες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού καθώς και τη συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη.  Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε το ιδιαίτερα σημαντικό έργο δημιουργίας του νέου «Ανοικτού Μουσείου» και τα έργα ανάδειξης των νέων απολιθωματοφόρων θέσεων που αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή μεγάλων δημοσίων έργων στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Παράλληλα αναφέρθηκε στη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και τις δράσεις που υλοποιούνται για την ανάδειξη των υγροτόπων της Λέσβου.

Ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Έργων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δράσεις που υλοποιήθηκαν για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Μουσείου που περιλαμβάνουν το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Μουσείου και τη μετατροπή του σε ένα «πράσινο» Μουσείο, την αναβάθμιση των εκθεσιακών χώρων καθώς και τα μεγάλα έργα συντήρησης, ανάδειξης και αναβάθμισης των υποδομών του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην περιοχή Κύρια Απολιθωμένη αλλά και τις παρεμβάσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας.

Η Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε ακολούθως τα τρία μεγάλα έργα ψηφιακών εφαρμογών που υλοποίησε το Μουσείο για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου και της Λήμνου, καθώς και τις δυνατότητες αξιοποίησης τους στην εκπαίδευση.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση από τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις