Skip to main content
|

Τέμπη- πόρισμα: Ένα απίστευτο χάος δύο χρόνια μετά την τραγωδία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Δύο χρόνια μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η υπόθεση παραμένει βυθισμένη σε σύγχυση και αντιφάσεις, με το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς «μπαχάλου». Η ξαφνική μεταστροφή του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστου Παπαδημητρίου, και η απόφαση για απόσυρση του κεφαλαίου που αφορά την πυρόσφαιρα από το πόρισμα έχουν ανοίξει νέο κύκλο αμφισβητήσεων, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων συνεχίζουν να αναζητούν δικαίωση για τους 57 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

Η Ανατροπή του Παπαδημητρίου και η Απόσυρση της Πυρόσφαιρας

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου, ο οποίος είχε υπογράψει το αρχικό πόρισμα που παρουσιάστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2025, άλλαξε στάση δύο μήνες αργότερα, ζητώντας την αφαίρεση των συμπερασμάτων για την πυρόσφαιρα – την έκρηξη που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων και θεωρήθηκε υπεύθυνη για τον τραγικό θάνατο επιβατών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είχε ζητήσει από τον Μπαρτ Ακού, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης και υψηλόβαθμο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, να μην συμπεριληφθεί το επίμαχο κεφάλαιο, καθώς δεν υπήρχε πιστοποίηση από ανώτατο επιστημονικό ίδρυμα. Ο Ακού, ωστόσο, φέρεται να αρνήθηκε, πιέζοντας για τη δημοσίευση του πορίσματος όπως είχε.

Η απόφαση για απόσυρση ήρθε μετά τις διαψεύσεις από τα πανεπιστήμια της Πίζας και της Γάνδης, στα οποία το πόρισμα απέδιδε την επιστημονική τεκμηρίωση της θεωρίας για «άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό» ως αιτία της πυρόσφαιρας. Το Πανεπιστήμιο της Πίζας απέσυρε επίσημα τη στήριξή του, ενώ για τη Γάνδη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση – μόνο αναφορές σε ιδιωτικές συνομιλίες ερευνητών, όπως του κ. Μαραγκού, που αμφισβητούν το πόρισμα.

Η Ανακοίνωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Στη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου 2025, το Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αποφάσισε ομόφωνα να διορθώσει το πόρισμα, απαλείφοντας το κεφάλαιο για την πυρόσφαιρα, και να αναζητήσει νέα, επιστημονικά τεκμηριωμένη εξήγηση από κορυφαία ιδρύματα εντός ή εκτός Ελλάδας. Ο Παπαδημητρίου τόνισε ότι η κίνηση αυτή είναι επιβεβλημένη για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της έρευνας, ενώ ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων για την αναστάτωση. Ωστόσο, η απόφαση αυτή αντί να καθησυχάσει, ενίσχυσε τις υποψίες για μεθοδεύσεις και συσκότιση της αλήθειας.

Ο Ρόλος του Αρείου Πάγου

Η κατάσταση περιπλέχθηκε περαιτέρω με την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθούν οι συνθήκες σύνταξης του πορίσματος. Η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη ζήτησε να εξεταστεί αν υπήρξαν αξιόποινες πράξεις, όπως αθέμιτη επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς, καθώς και ο ρόλος της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και του τεχνικού συμβούλου Κώστα Λακαφώση στη διαμόρφωση των συμπερασμάτων.

Ο Λακαφώσης στο Στόχαστρο

Ο Κώστας Λακαφώσης, τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης αντιπαράθεσης. Ενώ φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τον κατηγορούν για μεροληψία και τον παρουσιάζουν ως υπεύθυνο για τα αμφισβητούμενα συμπεράσματα, ο ίδιος επιμένει ότι «το Πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση» και ότι οι διαφωνίες προέρχονται από ιδιωτικές συνομιλίες, όχι από θεσμικές θέσεις. «Είναι προφανές ότι υπάρχει μεθόδευση», δήλωσε, υπαινισσόμενος προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Ένα Ανοιχτό Ερώτημα

Η υπόθεση των Τεμπών, αντί να οδηγείται σε λύση, βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στις επίσημες έρευνες και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η απόσυρση της πυρόσφαιρας από το πόρισμα, οι διαψεύσεις των πανεπιστημίων, η εμπλοκή του Αρείου Πάγου και οι κατηγορίες για μεθοδεύσεις συνθέτουν ένα σκηνικό αβεβαιότητας. Οι συγγενείς των θυμάτων, που περιμένουν απαντήσεις για το πώς και γιατί χάθηκαν οι δικοί τους άνθρωποι, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν κύκλο αναπάντητων ερωτημάτων. Μέχρι να δοθεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και αδιάβλητη εξήγηση, το «έγκλημα των Τεμπών» θα συνεχίζει να αποτελεί ανοιχτή πληγή.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις