Skip to main content
|

«Ελιές και λάδι: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τους νέους δασμούς των ΗΠΑ με στρατηγική και σταθερότητα»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Σε μια συνεδρίαση με έντονο οικονομικό και γεωπολιτικό περιεχόμενο, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συζήτησε σήμερα τις προκλήσεις που δημιουργούν οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ σε βασικά ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Οι απειλές και η απάντηση της Ελλάδας

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα – όπως ελιές, λάδι και φέτα – «δεν έχει μεγάλη λογική», καθώς αυτά τα προϊόντα δεν παράγονται στις ΗΠΑ. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει με συντονισμό και ψυχραιμία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα.

«Θα αγωνιστούμε να υπερασπιστούμε τα ελληνικά προϊόντα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της δημοσιονομικής σταθερότητας και της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών αναταραχών.

Το ελαιόλαδο και οι ελιές στο επίκεντρο

Η αναφορά σε ελιές και λάδι δεν είναι τυχαία. Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως, με τις εξαγωγές του προϊόντος να αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αγροτικής οικονομίας. Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ – που ισχύουν ήδη για ευρωπαϊκά προϊόντα – απειλούν να επηρεάσουν αρνητικά τον τομέα, ο οποίος στηρίζει χιλιάδες μικρομεσαίους παραγωγούς.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, αναμένεται να καταγράψει τις επιπτώσεις και να προτείνει μέτρα στήριξης, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενισχύσει τις εξαγωγές σε εναλλακτικές αγορές, όπως η Ινδία, που αναφέρθηκε ρητά από τον Πρωθυπουργό.

Συντονισμός και Ανταγωνιστικότητα

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι η οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα, αλλά η σύγκλιση με την ΕΕ απαιτεί επιπλέον προσπάθειες. «Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές», σημείωσε, αναφέροντας ότι το Συμβούλιο θα ενισχύσει τον συντονισμό μεταξύ υπουργείων για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας.

 

Σε έναν κόσμο με γεωπολιτικές εντάσεις και οικονομικές αναταραχές, η Ελλάδα φαίνεται να προτιμά τη στρατηγική προσέγγιση έναντι των σπασμωδικών αντιδράσεων. Η προστασία των ελληνικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές, θα είναι κρίσιμη στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η έμφαση στη στάθμηση των εξαγωγών μπορεί να μετατρέψουν την απειλή σε ευκαιρία.

Το ερώτημα που μένει: Θα καταφέρει η Ευρώπη να αντιδράσει ενωμένα, διασφαλίζοντας ότι τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα δεν θα πληγούν από μονόπλευρες αποφάσεις; Η απάντηση θα δοθεί σύντομα.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις