Skip to main content
|

Ακτιβιστές απελευθέρωσαν 1.158 σαλιγκάρια από Σούπερ Μάρκετ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Μια πρωτοφανής ενέργεια διαμαρτυρίας σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν η ομάδα ακτιβιστών «Σπείρα Σαλιγκαριών» εισήλθε σε κεντρικό κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης στα Κουνουπιδιανά Χανίων και απελευθέρωσε τα σαλιγκάρια που βρίσκονταν στον πάγκο πώλησης. Οι ακτιβιστές, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμπορευματοποίηση των ζώων, άδειασαν τον πάγκο και άφησαν πίσω τους ένα σημείωμα με το μήνυμα: «ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ».

Η δράση, που πραγματοποιήθηκε χωρίς να συναντήσει αντίσταση από εργαζόμενους ή πελάτες, συνοδεύτηκε από μια εκτενή ανακοίνωση της ομάδας, η οποία δημοσιεύτηκε αργότερα. Σύμφωνα με αυτήν, τα 1.158 σαλιγκάρια που απελευθερώθηκαν μεταφέρθηκαν προσεκτικά στο φυσικό τους περιβάλλον, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν ελεύθερα αντί να καταλήξουν σε βασανιστικό θάνατο. «Για κάθε ένα από αυτά, ήταν η διαφορά ανάμεσα στον θάνατο και τη ζωή», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ακτιβιστές.

Η Ανακοίνωση της «Σπείρας Σαλιγκαριών»

Στην ανακοίνωσή τους, η «Σπείρα Σαλιγκαριών» καταγγέλλει την εμπορική εκμετάλλευση των ζώων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα σαλιγκάρια, τα οποία, όπως επισημαίνουν, είναι τα μόνα ζώα που πωλούνται ζωντανά στα σούπερ μάρκετ. «Τα περισσότερα βρίσκονται σε λήθαργο, στριμωγμένα, περιμένοντας να αγοραστούν, να βραστούν ζωντανά ή να πεταχτούν αν είναι νεκρά», τονίζουν, υπογραμμίζοντας την αδιαφορία των καταναλωτών για την προέλευση και τη μοίρα αυτών των πλασμάτων.

Η ομάδα επεκτείνει την κριτική της στον σύγχρονο τρόπο ζωής, περιγράφοντας τον άνθρωπο ως «καταναλωτή» παγιδευμένο σε έναν φαύλο κύκλο παραγωγής και κατανάλωσης, αποκομμένο από τη φύση. «Ο πολιτισμένος άνθρωπος γύρισε την πλάτη του στη φύση και ζει σε πόλεις-φυλακές, εξαρτημένος από εταιρίες και μεσάζοντες», αναφέρουν, καταδικάζοντας την αποξένωση από τη φυσική ζωή και την υποταγή σε ένα σύστημα που βλέπει τη ζωή ως πηγή κέρδους.

Αναφερόμενοι στην αυξανόμενη αγορά βίγκαν προϊόντων, οι ακτιβιστές την χαρακτηρίζουν «ψευδαίσθηση επιλογής» που εξυπηρετεί τον καπιταλισμό, επισημαίνοντας ότι «πριν η κρεοφαγία γίνει “ανάγκη”, ο κόσμος ζούσε μια χαρά τρώγοντας φακές».

Η Δράση και ο Συμβολισμός της

Η «Σπείρα Σαλιγκαριών» περιγράφει τη δράση της ως μια πράξη αλληλεγγύης και απελευθέρωσης, όχι κλοπής ή απαλλοτρίωσης. «Δεν συναντήσαμε εμπόδια. Οι εργαζόμενοι ήταν στη δουλειά τους, οι πελάτες στον κόσμο τους», σημειώνουν, υπογραμμίζοντας την απάθεια που επικρατεί στην καθημερινότητα. Μετά την απελευθέρωση, τα σαλιγκάρια ξυπνήθηκαν από τον λήθαργο και αφέθηκαν στη φύση, ενώ το ίδιο βράδυ η βροχή ήρθε να συμπληρώσει την επιστροφή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η ομάδα απευθύνει «αγωνιστικούς χαιρετισμούς» σε όσους συμμετείχαν σε παρόμοιες δράσεις, όπως η απελευθέρωση περδικιών στο Σαραντάπηχο, και καλεί σε περισσότερες πράξεις αντίστασης. «Η ελευθερία δεν μπορεί ποτέ να είναι μερική», καταλήγουν, τονίζοντας τη δέσμευσή τους σε δράσεις απελευθέρωσης «με κάθε μέσο και σε κάθε κλίμακα».

Αντιδράσεις και Συνέχεια

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει επίσημες αντιδράσεις από την αλυσίδα Χαλκιαδάκης ή τις αρχές για το περιστατικό. Η δράση της «Σπείρας Σαλιγκαριών» αναμένεται να πυροδοτήσει συζητήσεις τόσο για τα δικαιώματα των ζώων όσο και για τον τρόπο που η σύγχρονη κοινωνία αντιμετωπίζει τη φύση και την κατανάλωση. Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι η κίνησή τους θα εμπνεύσει κι άλλους να αναλάβουν δράση, μικρή ή μεγάλη, ενάντια στην εκμετάλλευση των ζώων και του περιβάλλοντος.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις