«Τα διαφυγόντα κέρδη»...
Της Κάλι Καρά
Η Κομισιόν αποφάσισε, ακόμη μία φορά, ανάλογα με το πού φυσάνε τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σύμφωνα με τα αιτήματα των μεγαλοξενοδόχων, των τουριστικών πρακτόρων και των ομίλων στις αερομεταφορές. Η κυβέρνηση στηρίζει ένθερμα το μέτρο...
Να έρχονται οι πτήσεις από το εξωτερικό γεμάτες, χωρίς κανένα κενό ανάμεσα στα καθίσματα, «καθώς αυτό θα καθιστούσε τις πτήσεις μη οικονομικές με αμφισβητήσιμα οφέλη για την υγεία»!
Ο ένας πάνω στον άλλο δηλαδή, για να ανακάμψουν οι αεροπορικές εταιρείες από τη χασούρα της προηγούμενης περιόδου και να αντιμετωπίσουν με καλύτερες προϋποθέσεις την οικονομική κρίση.
Με το βλέμμα στραμμένο στα «διαφυγόντα κέρδη» για το μεγάλο κεφάλαιο λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση προκαλεί τον κοινό νου, λέγοντας ουσιαστικά ότι ο ιός δεν κολλάει σε αεροπλάνα και ξενοδοχεία που θα μεταφέρουν και θα φιλοξενούν τουρίστες(!), συμφωνούντος προφανώς και του κου Τσιόδρα. Η κυβέρνηση εξαφανίζει την πανδημία όταν πρόκειται για τη βαριά βιομηχανία της εκμετάλλευσης, τον τουρισμό και το «άνοιγμα» της οικονομίας, την ίδια ώρα που κουνάει προκλητικά το δάχτυλο στο λαό και τον «καθιστά υπεύθυνο» για ενδεχόμενη νέα έξαρση του κορονοϊού.
Αντίστοιχα είναι και όσα πρότεινε η κυβέρνηση σχετικά με τα «πρωτόκολλα» για τη μετακίνηση τουριστών ανάμεσα στις χώρες, όπως να μην απαιτούνται τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών (...) που έχουν δείξει σαφή και επίμονα στοιχεία ότι η κατάσταση του COVID-19 είναι υπό έλεγχο» και να μην τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών όσοι επιστρέφουν από διακοπές σε τέτοιες χώρες, με το επιχείρημα ότι το περιοριστικό αυτό μέτρο δρα αποθαρρυντικά για τους τουρίστες.
Σιγά σιγά κάνουν την εμφάνισή τους και οι «μελέτες» που βάζουν στη «ζυγαριά» τις ζημιές στην οικονομία από μια πιο βαθιά κρίση και τις απώλειες από μια ενδεχόμενη νέα έξαρση του κορονοϊού, στηρίζοντας το νέο κυβερνητικό «αφήγημα» ότι αν «ανοίξει» γρήγορα η οικονομία θα αποφευχθούν συνέπειες που είναι ασύγκριτα χειρότερες από τους πιθανούς θανάτους! H «Καθημερινή», επικαλούμενη μια τέτοια έρευνα, υποστηρίζει ότι μια ύφεση άνω του 9% θα προκαλέσει περισσότερα θύματα απ' ό,τι μια μαζική διάδοση του Covid-19. Η θεωρία του «κόστους - οφέλους» σε κορονοϊκή version.
Δηλαδή, ο λαός καλείται να διαλέξει αν θα θρηνεί θύματα λόγω της μαζικής και απότομης φτώχειας που φέρνει η καπιταλιστική κρίση ή λόγω των ελλείψεων στο σύστημα Υγείας.
Αποκαλυπτικός ο κορονοϊός και στη σχέση μεταξύ της καπιταλιστικής κερδοφορίας και των λαϊκών αναγκών. Οι εργαζόμενοι έχουν αρκετή πείρα. Πλήρωσαν ήδη πολλά για τα εκάστοτε «διαφυγόντα κέρδη» των καπιταλιστών, θυσιάζοντας τις ανάγκες τους για να κερδίζουν μια χούφτα παράσιτα. Δεν θα δεχτούν να πληρώσουν ξανά.
902.gr