Προσφυγικό: Εκεί όπου τα ρουσφέτια και οι «δουλειές» συναντούν τον ανθρωπισμό...
Κάτι δεν πάει καλά στην διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Οι καταγγελίες πέφτουν σαν την βροχή, ενώ έχουν προηγηθεί παραιτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Το τελευταίο επεισόδιο διαμαρτυρίας προέρχεται από την ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ρωτάνε να μάθουν που πήγε το 80% των προσληφθέντων στις... δομές. Έχουν μεν προσληφθεί, αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη τους!
Οι ΜΚΟ που ασχολήθηκαν με το προσφυγικό και οι λίγοι ιδιώτες που ανέλαβαν την σίτιση και την κατασκευή των κέντρων φιλοξενίας είναι ίσως οι μόνοι που έχουν κερδίσει σε αυτά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το προσφυγικό αποδείχτηκε μία από τις μεγαλύτερες ... «δουλειές» των τελευταίων ετών. Το Ελντοράντο για όσους θέλησαν να παίξουν σε αυτό το πεδίο, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο και πουλώντας ανθρωπισμό...
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί για να έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα που αντικρύζουμε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ μας κατακρίνουν, κάτι που μπόρεσε να το αντέξει το μεγάλο αριστερό στομάχι των υπουργών μας. Να μην συζητήσουμε τι θα είχε συμβεί στο παρελθόν αν μία ανάλογη έκθεση είχε δημοσιευτεί. Ας συζητήσουμε, όμως, τι έχουν γίνει τα λεφτά.
Ο ανθρωπισμός α λα καρτ δεν είναι κάτι που μας ξενίζει. Το ζητούμενο, κατά τα φαινόμενα, ήταν να φτάσουν στην εξουσία. Έκτοτε όλα τα θέματα έχουν υποβιβαστεί. Ακόμη και το γεγονός ότι 1.000 άνθρωποι αντιμετώπισαν τις πρόσφατες καιρικές συνθήκες δίχως θέρμανση. Και να πει κανείς ότι δεν έχουν δοθεί χρήματα στο ελληνικό δημόσιο! Το αντίθετο!
Ο πρώην γενικός γραμματέας κ. Βουδούρης είχε δηλώσει σχετικά: «H Νορβηγία ξοδεύει λιγότερα ανά πρόσφυγα, απ' ότι η Ελλάδα», τονίζοντας μάλιστα, ότι σε σύγκριση πληθυσμών, η Νορβηγία έχει δεχτεί περισσότερους: «Η Νορβηγία έχει περισσότερους πρόσφυγες συγκριτικά με τον πληθυσμό της, από ότι έχουμε εμείς. Πόσο ξοδεύει η Νορβηγική κυβέρνηση, ανά πρόσφυγα και ανά έτος; Ξοδεύει λιγότερο, από τα χρήματα που ξοδεύουμε εμείς. Το μέσο κόστος ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία, ανά έτος, είναι της τάξεως των 12.000 (ευρώ). Στην Ελλάδα είναι 15.000».
Παρακαλώ συγκρατήστε το νούμερο. Δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000) για κάθε πρόσφυγα, Δηλαδή 60.000 τον χρόνο για μία τετραμελή οικογένεια. Και είναι αυτό το αποτέλεσμα της διαχείρισης; Είναι δυνατόν; Ποιος θα απολογηθεί; Αν δεν μυρίζει σκάνδαλο, τότε είναι μνημείο ανικανότητας.
Θανάσης Μαυρίδης
liberal.gr