Όταν μιλάτε για την Αγία Παρασκευή, να σέβεστε!
Της Τζώρτζιας Ρασβίτσου *
Με λύπη διάβασα την κριτική για το πανηγύρι του ταύρου στην Αγία Παρασκευή Λέσβου.
Είκοσι χρόνια υπηρετώ στην Αγία Παρασκευή ως συμβολαιογράφος. Είκοσι φορές έχω ζήσει την ίδια ιστορία περιφοράς του ιερού ζώου. Το έθιμο της περιφοράς δεν περιλαμβάνει ούτε κακοποίηση, ούτε δημόσια σφαγή, όπως εσφαλμένα γράφτηκε, (ο ταύρος οδηγείται στο σφαγείο). Το ιερό σφάγιο στολισμένο με λουλούδια, περνάει από τα σοκάκια του χωριού, με τη συνοδεία του σωματείου, της μουσικής και πλήθος πιτσιρικαρίας. Το χωριό γιορτάζει τον Άγιο και προστάτη του.
Κι εγώ ξένη είμαι στο χωριό, ξένα για μένα αυτά τα έθιμα, μα από τη πρώτη στιγμή κατάλαβα πως ήταν αδύνατο να βιώσω τα έντονα συναισθήματα που προκαλούν στους ντόπιους οι μέρες εκείνες, γιατί χωρίς μνήμες, παραμένεις απλός θεατής. Χαίρεσαι με τη χαρά τους. Με τη λαχτάρα τους, τις ετοιμασίες τους.
Εκείνοι που ασκούν κριτική στο πανηγύρι του ταύρου, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αυτή είναι η ετήσια γιορτή ολόκληρης της κοινότητας της μικρής αυτής κοινωνίας. Είναι αυτό που τους συνδέει με τον τόπο τους, στις κοινές τους μνήμες, τους προγόνους τους, τους δικούς τους Άγίους, αλλά και με τη σκληρή ζωή του αγρότη – κτηνοτρόφου.
Οι κτηνοτρόφοι της Αγίας Παρασκευής, δεν γνωρίζουν διακοπές. Χειμώνα – καλοκαίρι η ίδια σκληρή δουλειά. Μονάχα τις τέσσερις μέρες του πανηγυριού οι δουλειές σταματούν. Και ο χρόνος κόβεται στα δυό: στον πριν και τον μετά το πανηγύρι.
Το Γεωργικό Σωματείο και ο λαογραφικός σύλλογος του χωριού, θεματοφύλακες των παραδόσεων, κάθε χρόνο με ιδιαίτερη επιμέλεια διοργανώνουν τη μεγάλη αυτή γιορτή. Όλο το χωριό γιορτάζει και όλα τα σπίτια ανοίγουν, ασπρίζονται, καθαρίζονται και κόσμος μπαινοβγαίνει, πηγαινοέρχεται. Μουσική, κλαρίνα, τύμπανα και μια διονυσιακή ατμόσφαιρα παντού.
Το πανηγύρι του Ταύρου είναι η χαρά, η κατάνυξη, η λύτρωση, η ανάγκη των τυραννισμένων ανθρώπων και η περιφορά του ταύρου μια λαϊκή λατρευτική εκδήλωση με βαθιές ρίζες στην ιστορία αυτού του τόπου.
Ριζωμένες βαθιά στην ψυχή των κατοίκων, οι τελετουργίες της περιφοράς, το προσκύνημα, η ευλογία και η ελπίδα για μια εύφορη χρονιά.
Τα πανηγύρια του καλοκαιριού, είναι τόπος ανταμώματος, είναι γνήσιος τρόπος έκφρασης της λαϊκής μας παράδοσης, είναι πανηγύρια της ίδιας της καρδιάς που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους της κοινότητας, τους δένουν με την ιστορία τους, τους ξεκουράζουν.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα με τα οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί το ’‘κόμμα για τα ζώα‘’, αλλά φαίνεται πως είναι … «για τα πανηγύρια»…
Υ.Γ. Το πανηγύρι φέτος έγινε μισό, την ίδια στιγμή που στην προκυμαία της Μυτιλήνης σε κλειστό bar έγινε Live συναυλία κάποιου ράπερ. Το αδιαχώρητο … Δυο μέτρα- δυο σταθμά.
* πηγη:
Η Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος ατην Αγία Παρασκευή
φωτο Στρατής Μακροδούλης