Δημοτικό Κολυμβητήριο Μυτιλήνης: Διακοπή εργασιών υποστύλωσης, πριν καν αρχίσουν
Χρόνος ανάγνωσης :
2'Των Πάνου Μιχ. Πίτσιου & Οδυσσέα Γεωρ. Χαραλάμπους (παραγόντων υγρού στίβου – ναυταθλητισμού)
Απορούμε κι’ εξιστάμεθα για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται μείζονος σημασίας θέματα στον τόπο μας και για τoν τρόπο διάθεσης χιλιάδων ευρώ δημοσίου χρήματος, χωρίς να έχει εκ των προτέρων διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα μιας δαπάνης.
Εδώ και τρία χρόνια, έχει ξεκινήσει το θέμα της περίφημης υποστύλωσης του κολυμβητηρίου σε θεωρητικό βέβαια επίπεδο, προκειμένου το κτήριο να γίνει ασφαλές, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο σε περίπτωση σεισμού, με την κατάρρευση της μεταλλικής στέγης.
Έγιναν οι σχετικές μελέτες από πανεπιστημιακούς που στοίχισαν πολλές χιλιάδες ευρώ και ως ενδεδειγμένη λύση, υποδείχθηκε η άμεση υποστύλωση του κολυμβητηρίου με την ταυτόχρονη λειτουργία του, αφού τίποτα δεν θα την παρεμπόδιζε.
Αποτέλεσμα: Το κολυμβητήριο έκλεισε και υποστύλωση δεν έγινε, παρά το γεγονός ότι μέσα στα χρόνια αυτά, έχουν γίνει δύο ισχυροί σεισμοί και το κτήριο “δεν κατάλαβε απολύτως τίποτα” (ειδικά στον πρώτο σεισμό, εντός του χώρου βρισκόταν, δεκάδες αθλητές, προπονητές, παράγοντες, κ.λπ., οι οποίοι δεν αντιλήφθηκαν τίποτα, όταν όλη η πόλη κυριολεκτικά σειόταν).
Και φθάσαμε αισίως στα πρόσφατα αδιέξοδα, με τη μη έγκριση εκτέλεσης των εργασιών, τόσο από την Ε.Α.Σ.Λ. όσο και από το Λιμενικό Ταμείο, που ουδείς αρμόδιος είχε προβλέψει πριν γίνουν οι μελέτες (!!).
Αλήθεια!! Κανενός ειδικού δεν πέρασε από το μυαλό, πριν γίνουν οι πανάκριβες μελέτες με το διαφαινόμενο αποτέλεσμα και πριν προταθεί η λύση αυτή, ότι με δέκα μέτρα αύξηση της διαμέτρου του κολυμβητηρίου, αφού τόσα μέτρα απαιτούν οι προτεινόμενες περιμετρικές υποστυλώσεις (όπως μόλις μάθαμε), θα παρεμποδιζόταν η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού και των υποστηρικτικών του δραστηριοτήτων (φράξιμο εισόδου λιμανιού, ύπαρξη περιπτέρου, σκέπαστρα και παγκάκια αναμονής επιβατών, κ.α.);
Εν πάση περιπτώσει εδώ που φθάσαμε, προκειμένου να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος που θα διαλύσει ολοσχερώς τον υγρό στίβο στη Μυτιλήνη και τη Λέσβο και εάν οι εν λόγω αδειοδοτήσεις από Ε.Α.Σ.Λ. και Λιμενικό Ταμείο δεν εξασφαλιστούν τάχιστα (το πολύ μέσα σ’ ένα – δύο μήνες), θα πρέπει να βρεθεί μία άλλη άμεση και εφικτή λύση, με την οποία παράλληλα θα εξοικονομηθούν και πόροι που θα μπορούν να διατεθούν για την κατασκευή ενός σύγχρονου ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητηρίου.
Μεταφέρουμε δημοσίως προς άμεση διαβούλευση, κυρίως από τους ειδικούς, την πρόταση που εμείς ως μη κατέχοντες, ακούσαμε με πολύ ενδιαφέρον από το μέλος της Επιτροπής Κολυμβητηρίου κ. Γιώργο Κατζανό και αβίαστα την υιοθετούμε:
“Να αφαιρεθεί άμεσα η χαρακτηρισμένη από τους ειδικούς ως “επικίνδυνη” μεταλλική στέγη και να αντικατασταθεί με “μπαλόνι”, λύση που αφενός καθιστά τη σκεπή μη επικίνδυνη και αφετέρου είναι πολύ πιο οικονομική”.
Υποθέτουμε πως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου, δεν θα απαιτήσουν άλλα τρία χρόνια, μέχρι που να ολοκληρωθεί η εν λόγω παρέμβαση και ότι δεν θα βρεθεί κάποιος νέος ειδήμων, που θα αντιτάξει ότι εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλειά μας είναι και οι 34 περιμετρικές κολώνες ή και η εσωτερική κατασκευή της πισίνας.