Skip to main content
|

Πέθανε ο Μηθυμναίος ποιητής και πεζογράφος Φαίδων Θεοφίλου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Φαίδων Θεοφίλου

Γράφει ο Νεκτάριος Βακάλης 

O Φαίδων Θεοφίλου, ο γνωστός Μηθυμναίος ποιητής και πεζογράφος, που αγάπησε τον τόπο του και εμπνεύστηκε από το νησί των ποιητών, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο κοιμητήριο του Βύρωνα. O Σύλλογος Μηθυμναίων Αθήνας "Η Μήθυμνα" και η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), καλούν τους Λέσβιους της Αττικής, να αποτίσουν φόρο τιμής και να κατευοδώσουν το σημαντικό συμπατριώτη τους, σ' αυτό το τελευταίο του «ταξίδι».

Άνοιξα ένα μικρό παράθυρο στο στήθος
εκεί που είναι η τσέπη του πουκάμισου,
να δραπετεύω
όταν η θλίψη το επιτρέπει.

Από το βιβλίο του "Ο κύκλος της κοντινής ξαδέρφης".

Καλό ταξίδι Φαίδωνα στην απεραντοσύνη της σιωπής.



Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1947 στη Μυτιλήνη. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στη Γερμανία και εργάστηκε στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας ως στέλεχος ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας. Στη δεκαετία του '70 έζησε για 4 χρόνια στη Γερμανία, (Κολωνία-Βερολίνο-Βόννη-Αμβούργο), στη Βιέννη και ταξίδεψε στη Ρώμη, το Κάπρι, τη Βαρσοβία, το Πόζναν, τη Βουδαπέστη, το Άαχεν, το Μάαστριχτ, τη Λιέγη και τις Βρυξέλλες. Αρθρογραφούσε μόνιμα στον επαρχιακό και περιστασιακά στον αθηναϊκό τύπο, ενώ δραστηριοποιούταν στο Διαδίκτυο επάνω σε θέματα τέχνης και πολιτισμού, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην πολιτική και την κοινωνία.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαυστριακού πολιτιστικού και επιμορφωτικού Ινστιτούτου και του Θουκυδίδειου Κέντρου Επιστημών. Συνεργάστηκε για την έκδοση του ενδεκάτομου έργου «Πανόραμα ελληνικού διηγήματος» των εκδόσεων «Αλέξανδρος». Την εποπτεία του όλου έργου είχε ο συγγραφέας Τάσος Αθανασιάδης, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Γεράσιμος Ζώρας και τη διεύθυνσή του ο κριτικός Παντελής Απέργης. Θήτευσε ως εκλεγμένο μέλος στο προεδρείο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών κατά την περίοδο 1991-93.

Από τις αρχές του 2004 και για 2 χρόνια διηύθυνε το περιοδικό «Αιολίδα» με θέματα της Λέσβου και άλλες πολιτιστικές και λογοτεχνικές αναζητήσεις.

Βιβλία του και αποσπάσματα από το έργο του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τσέχικα, πολωνικά και βουλγαρικά και φιλοξενούνται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες.

Έργα του

Ποίηση

«Επίμονο Θεώρημα», Εκδόσεις Θουκυδίδης, 1986.
Το 1988 η «Νυχτερινή Συμφωνία» αποσπά το Βραβείο Λιλής Ιακωβίδη της Ε.Ε.Λ. για ανέκδοτο ποιητικό έργο.
«Ο Μικρός Ελληνικός – Τρεις Λόγοι», Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Γ΄ έκδοση 1996.
«Εγκώμιον Θέρους», Έκδοση Νομαρχίας Λέσβου, 2005, συλλογικό έργο.
«Ελληνική νύχτα», Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2005.
«Η Λειτουργία της Μήθυμνας», Γ' έκδοση, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2008.
Ο κύκλος της κοντινής ξαδέρφης 2017, Εκδόσεις Αγγελάκη

Πεζογραφία

«Το Δαχτυλίδι του Ήλιου», Διηγήματα, Εκδόσεις Μικρή Εγνατία, Γ΄ έκδοση 1982, Βραβείο της Ε.Ε.Λ. για το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς στο είδος του.
«Νοστάνθη», Διηγήματα, Εκδόσεις Νικολαΐδης, 1986, Βραβείο Μενέλαου Λουντέμη.
«Ο Θεός στο καφενείο», Διηγήματα-επιλογή, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 1995.
«Επταφωνίας Αναγνώσματα», Συλλογικό, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα 1998.
«Ο Τρόφιμος», Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2001.
«Η Μήθυμνα στο Φως της Ιστορίας», Ιστορικός περίπατος, Εκδόσεις Εντελέχεια 2010.
«Η Νεκροφάνεια του πέους», Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2010 («Θάλαμος 810», «Η νεκροφάνεια του πέους», «Επαμεινώνδας Καλλικράτους», «Το χρωματιστό κορίτσι»). Βραβείο κοινού για τα 5 καλύτερα βιβλία του 2010, στον πολιτιστικό κόμβο acidart.gr
«Πάμπλο & Ηλέκτρα», Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Αγγελάκη, 2015.

Το προσωπικό ιστολόγιό του: http://theofilou.blogspot.com/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία