Ένα κόσμημα στον Μόλυβο: Το παράρτημα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών
Το παράρτημα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών στον Μόλυβο Λέσβου
Το παράρτημα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών λειτουργεί στο Μόλυβο από τη δεκαετία του 1950. Εδώ κατά τους θερινούς μήνες έρχονται σπουδαστές της Σχολής από την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδος, ακόμη και αλλοδαποί, οι οποίοι κάτω από την καθοδήγηση του καθηγητή τους επιδίδονται στη ζωγραφική.
Η Σχολή στεγάζεται σε ένα πανέμορφο και πολύ ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά, τόσο για την εξωτερική του όψη όσο και την εσωτερική του διαρρύθμιση, παραδοσιακό οίκημα των αρχών του 19ου αιώνα, το Αρχοντικό Κομνηνάκη Κράλλη.
Το αρχοντικό βρίσκεται αρκετά ψηλά, στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού, λίγο πιο κάτω από το κάστρο. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και αναπτύσσεται σε 3 ορόφους, ισόγειο, ημιόροφο και 1ο όροφο, συνολικού μικτού εμβαδού 414 τ.μ.
Το ισόγειο είναι πετρόχτιστο και εξωτερικά άβαφο, όπως κάθε τι πετρόχτιστο στο Μόλυβο.
Ο όροφος είναι ξύλινος. Εκεί υπάρχουν 4 δωμάτια με τοιχογραφίες λαϊκής ζωγραφικής του 1833 που αποτελούν επισκέψιμο χώρο για το κοινό ως αξιοθέατο-μουσείο.
Όπως συνηθιζόταν την εποχή εκείνη, οι χώροι υποδοχής του ήταν τοποθετημένοι στον δεύτερο όροφο και ήταν διακοσμημένοι, τοίχοι και οροφές ,με πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις και διακοσμητικά στοιχεία, ζωγραφισμένα από λαϊκούς ζωγράφους της εποχής.
Ο ημιόροφος προοριζόταν για τους υπηρέτες ενώ σήμερα φιλοξενεί φοιτητές της Σχολής.
Η επίσκεψή του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και αποτελεί δείγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του Μολύβου στις αρχές του 19ου αιώνα, τουλάχιστον του εύπορου τμήματος του πληθυσμού. Οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες του απεικονίζουν την καθημερινότητα της εποχής εκείνης. Ενδυμασίες, γιορτές κ.λπ.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν , καθώς και στοιχεία από το παραπάνω κείμενο είναι του κ. Αλέκου Κιουρέλλη, από το blog του kiourellis.blogspot.com
Επιμέλεια : Γαβριέλλα Μαυριδή