Απειλή για τον τουρισμό το μπλόκο στο τουρκικό δημόσιο
«Μπλόκο» στις αφίξεις του μεγαλύτερου μέρους των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα και αποτέλεσαν «ανάσα» φέτος ιδιαίτερα για τα νησιά του βορειουανατολικού Αιγαίου, βάζει το διάταγμα του Τούρκου πρωθυπουργού Μπεναλί Γιλντιρίμ, που αναστέλλει τις ετήσιες άδειες για 3 εκατομμύρια εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και τους απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα.
«Αυτό θα είναι πραγματική καταστροφή», είπε στο «Έθνος» ο τουριστικός πράκτορας στη Μυτιλήνη Παναγιώτης Παντελόπουλος. «Το 70% όσων συνέχιζαν να έρχονται είναι κάτοχοι πράσινου διαβατηρίου. Με το πραξικόπημα οι αφίξεις μειώθηκαν αρκετά, με αυτό θα μηδενιστούν», πρόσθεσε.
Πέρυσι επισκέφθηκαν τη Λέσβο περίπου 50.000 Τούρκοι τουρίστες, αριθμός ρεκόρ παρά την κρίση του προσφυγικού που βρισκόταν στο απόγειό της. «Φέτος αν πιάσουμε τους μισούς θα είμαστε ευχαριστημένοι», είπε στο «Έθνος» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Περικλής Αντωνίου,
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απαγόρευση εξόδου δημόσιων υπαλλήλων θα σημάνει το έβδομο απανωτό χτύπημα πάνω στο τουριστικό προϊόν της Λέσβου. «Πρώτα η κρίση, μετά η διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη, τρίτο το προσφυγικό, μετά η καθυστέρηση του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης βίζας σε ελληνικό έδαφος, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, το πραξικόπημα και τώρα αυτό. Για μας δεν θα μείνει τίποτα», είπε και προσέθεσε: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η λεγόμενη μεσαία τάξη της Τουρκίας, και αυτή που στηρίζει τον τουρισμό μας. Μόνο αυτοί μας είχαν απομείνει».
Στον νούμερο ένα προορισμό Τούρκων επισκεπτών στο Αιγαίο, τη Χίο, με 85.000 αφίξεις την περασμένη χρονιά, η είδηση προκάλεσε έντονη ανησυχία. «Μόνο στο Μπαϊράμι ήρθαν πάνω από 8.000 Τούρκοι μέσα σε μια εβδομάδα. Από το 2010 και μετά το πράσινο διαβατήριο έδωσε ώθηση στον τουρισμό από την Τουρκία, με συνεχή αύξηση των αφίξεων. Είναι το μοναδικό μέγεθος που δεν έχει ραγδαία πτώση στο νησί», τόνισε στο «Έθνος» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, Πέτρος Φεγγουδάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη αυτές τις μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχει παρατηρηθεί ένα μούδιασμα και μια επιφυλακτικότητα στις αφίξεις. «Η απαγόρευση για τους δημόσιους υπαλλήλους, στο βαθμό που θα ισχύσει για όλους και όχι για ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων όπως οι δικαστικοί, είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες. Έχουμε κρατήσεις στα ξενοδοχεία που είναι αιωρούμενες. Δεν ξέρουμε αν θα τηρηθούν ή θα ακυρωθούν», επεσήμανε.
Ισχυρό πλήγμα θα υποστεί και η περιοχή της Θράκης και ειδικά η Αλεξανδρούπολη, που έχει αναδειχτεί σε προορισμό city break για επισκέπτες από τη γειτονική χώρα. «Παρά το γεγονός ότι οι κάτοχοι πράσινων διαβατηρίων δεν έχουν κάποιο ειδικό καθεστώς εισόδου από τα σύνορα εδώ, χάνουμε ένα σημαντικό κομμάτι των δυνητικών επισκεπτών μας», υπογράμμισε στο «Έθνος» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου. Ήδη, όπως είπε, από την περασμένη Παρασκευή, η κίνηση είναι σημαντικά μειωμένη, ενώ οι περισσότεροι από όσους Τούρκους ήδη βρίσκονταν στην περιοχή έσπευσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ