28 σπάνιες φωτογραφίες από το «Σάρλιτζα Πάλλας» του χθες...
Το τρίτο μέρος του αφιερώματος "Η Μυτιλήνη του χθες με την ματιά των φωτογράφων της" είναι αφιερωμένο στο «Σάρλιτζα Πάλλας»
Γράφει ο Μάκης Μπεκιάρης *
Το ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Πάλλας» εγκαινιάστηκε την πρωτομαγιά του 1910. Ιδιοκτησία του Χασαν Εφέντη Μουσταφά κτίστηκε το 1909 σε σχέδια Γάλλων αρχιτεκτόνων Λίγες μέρες πριν είχε καταχωρηθεί η πρώτη διαφήμιση στον τοπικό τύπο (εφ. Σαλπιγξ).
"Την 1ην Μαΐου ανοίγει τας πύλας του εις το κοινόν το νεόδμητον Μέγα εν Θερμή ξενοδόχείον. Δωμάτια ευάερα και ευήλια, επίπλωσις τελειοτάτη, τροφή άφθονος καθαρά και υγιεινή, υπηρεσία πρόθυμος, τιμαί ακαταγώνισται. Θέα επί της θαλάσσης και των κατάφυτων βουνών. Τοποθεσία μαγευτική. Προσωπικόν ειδικόν μετακληθέν εκ Κων/λεως. Μαγειρική ανατολική και ευρωπαϊκή . Θερμώς συνιστάται εις όλους. Το μέγα τούτο ξενοδοχείον θα καταστή βεβαίως το εντευκτήριον του καλού κόσμου της καθ' ημάς Ανατολής. Διότι κείται παρά τα θαυμάσια θερμά ύδατα της Θερμής τα από των αρχαίων χρόνων ονομαστά δι' ιαματικάς ιδιότητας. Τα ύδατα ταύτα θερμοκρασίας 50ο εν τη πηγή και 43ο εν τη δεξαμενή συνιστώνται υπό των ιατρών ως ιαματικά κατά των ρευματισμών, της αναιμίας, του χρόνιου κατάρρου της μήτρας, της λιθιάσεως του ήπατος και της κύστεως, της αρθρίτιδος κλπ.".
Ο Χασαν δολοφονήθηκε το 1911 και το ξενοδοχείο πέρασε στην κυριότητα της συζύγου του και των δύο κοριτσιών του. Μετά την απελευθέρωση της Λέσβου το 1912 το ξενοδοχείο γνωρίζει μεγάλη δόξα. Σημαντικές προσωπικότητες της εποχής όπως ο Παύλος Κουντουριώτης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ο πρίγκηπας Παύλος και αργότερα ο Στρατής Μυριβήλης και ο Γιώργος Παπανδρέου το επισκέπτονται και φιλοξενούνται σε αυτό. Το 1914 φιλοξενεί μικρασιάτες πρόσφυγες του Α διωγμού. Με την μικρασιατική καταστροφή οι ιαματικές πηγές και το ξενοδοχείο περνούν ως ανταλλάξιμα στο Ελληνικό κράτος και στην συνέχεια στην Εθνική τράπεζα. Το 1933 αγοράστηκε μέσω δημοπρασίας από το ΤΣΑΥ.
Τα τελευταία χρόνια το ξενοδοχείο πέρασε στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
---------
Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο της ιστοσελίδας www.lesvosoldies.gr
Σημείωση: Μπορείτε να γίνεται μέλη της ομάδας Lesvosoldies στο facebook και να δείτε περισσότερα για το χθες της Λέσβου ή να καταθέσετε το δικό σας υλικό.
Δείτε αφιέρωμά μας στην image gallery που ακολουθεί από 28 σπάνιες φωτογραφίες.