«Ντρέπομαι να πίνω καφέ όταν άλλοι αγωνίζονται για την υπόθεση μου!»
Χαρά Ζήκα: Αυτή την Τρίτη 18 Φλεβάρη στις 11:30 πμ, στο χώρο κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ θα γίνει προσυγκέντρωση για να ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία από αγρότες/κτηνοτρόφους. Είναι η δεύτερη κινητοποίηση για φέτος και η επόμενη σε μια σειρά συσκέψεων και συνελεύσεων που έγιναν από αγρότες το τελευταίο εξάμηνο. Για ποιο λόγο βγαίνετε στο δρόμο;
Σταύρος Μαντατής: Η κινητοποίησή μας συμπίπτει με την πανελλαδική απεργία για το ασφαλιστικό και ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν. Εμείς ως αγρότες οργανωμένοι σε Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο αιτημάτων για το οποίο συναποφασίζουμε τρόπους επίτευξης ώστε να επιλυθούν. Το συλλαλητήριο είναι μία μορφή πίεσης. Υπάρχουν κι άλλες μορφές και σε κάθε μία από αυτές επιχειρείται να τεθούν με σαφήνεια τα αιτήματα. Σε όποιο χώρο κι αν γίνει αυτό επιδιώκεται να έχουμε θέση ισχύος για να διεκδικήσουμε πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματα μας.
Χαρά Ζήκα: Όπως γνωρίζω, η τοπική οικονομία της Λέσβου σήμερα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην αγροτική παραγωγή. Με τον αριθμό των 350.000 αιγοπροβάτων είναι η τρίτη γαλακτοπαραγωγική στην Ελλάδα. Η παραγωγή του λαδιού βρίσκεται κι αυτή πολύ υψηλά στην Ελλάδα, όπως και πολλών άλλων αγροτικών προϊόντων. Η πολιτεία στηρίζει τους αγρότες/κτηνοτρόφους;
Σταύρος Μαντατής: Το μέλλον μας σχετίζεται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια. Σε αυτό εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες είμαστε εμπόδιο. Οι πολιτικοί είτε το στηρίζουν είτε όχι. Για παράδειγμα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου που είμαι δημότης και ασκώ τις αγροτικές μου δραστηριότητες, συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Κι όμως δεν έχει ορίσει αντιδήμαρχο αγροτικών θεμάτων. Πρόσφατα επισκέφτηκε το νησί ο κ. υφυπουργός, κάνανε συναντήσεις, αντάλλαξαν δώρα και βγήκαν φωτογραφίες. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των συναντήσεων για τους αγρότες; Είναι ενδεικτική και η στάση της Γενικής Γραμματέως Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία δεν κατέβηκε να παραλάβει τα αιτήματα μας στο προηγούμενο αγροτικό συλλαλητήριο. Είναι η ίδια ακριβώς αναλγησία και αδιαφορία που αντιμετώπισε από την κυβέρνηση η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων -με την οποία συντασσόμαστε- στη πρόσφατη συνάντηση με τα κόμματα. Όμως δεν πρέπει να στεκόμαστε στα πρόσωπα που βρέθηκαν σε αυτές τις θέσεις αλλά στην πολιτική που εκφράζουν. Όλα αυτά πρέπει να προβληματίσουν τους αγρότες αλλά και να τεθούν μαζί με τα αιτήματα μας σε Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια. Να πάρουμε απαντήσεις κι όποιος είναι μαζί μας, ας το δείξει στην πράξη. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στο νησί χωρίς τους αγρότες.
Χαρά Ζήκα: Ποια είναι τα αιτήματά σας ;
Σταύρος Μαντατής: Ένα από τα κυριότερα μας αιτήματα είναι η θεσμοθέτηση κατώτατων εγγυημένων τιμών.
Ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όταν συχνά τον ρωτάνε στα πάνελ εκπομπών γιατί δεν θεσμοθετεί κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας, δεν φαίνεται καθόλου πρόθυμος να το διαπραγματευτεί. Σε αντίθεση με την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου που μοιάζει πολύ διαλλακτικός (Εκπομπή "ΚΑΛΗΜΕΡΑ", ΣΚΑΪ 10.12.19). Ο κ. Υπουργός επικαλείται για την άρνηση του, την ελεύθερη οικονομία και το ότι οι έμποροι θα αγοράσουν στην κατώτατη τιμή. Αυτό είναι λάθος! Πρόσφατα σε κράτη όπως η Πολωνία και η Ισπανία που ανήκουν στην Ε.Ε. επιχειρήθηκαν τέτοιες παρεμβάσεις στην οικονομία. Μάλιστα η Πολωνική κυβέρνηση το πέτυχε για το σιτάρι και την ελαιοκάμβη. Υπάρχουν τα παραδείγματα με τους δασμούς από τις ΗΠΑ στα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ. Αντίθετα, στην Ελλάδα δεν συμβαίνει άτι ανάλογο ενώ εισάγονται νόμιμα ή παράνομα αγροτικά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας από χώρες όπως η Τυνησία. Είναι ξεκάθαρα θέμα πολιτικής βούλησης, ποιούς επιλέγεις να υπερασπιστείς. Επίσης εμείς θέλουμε να επιτύχουμε την κατώτατη τιμή που μας καλύπτει το κόστος παραγωγής και φυσικά μας εξασφαλίζει ένα περιθώριο κέρδους. Όχι φυσικά κατώτατη τιμή στο μισό του κόστους. Κάνουμε προτάσεις, ας βρούνε λύση στο Υπουργείο.
Χαρά Ζήκα: Με την εξωστρέφεια, με το να γίνουν τα προϊόντα ποιοτικά και ανταγωνιστικά, με την λεγόμενη ευφυή γεωργία δεν μπορείτε να περιορίσετε τις απώλειες στο εισόδημα;
Σταύρος Μαντατής: Η εξωστρέφεια δεν αφορά τους παραγωγούς, τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους που παράγουν και πουλάνε σε εξευτελιστική τιμή την παραγωγή τους. Η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων είναι αδιαμφισβήτητα κορυφαία και είναι ανταγωνιστικά όμως εμείς οι παραγωγοί δεν πληρωνόμαστε με βάση την ποιότητα των προϊόντων μας και ο ανταγωνισμός αφορά στην κερδοφορία εμπόρων, βιομηχανιών και μεταποιητών, τους οποίους διαχρονικά στηρίζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΚΑΠ της Ε.Ε. Η ευφυής γεωργία με τις επενδύσεις που απαιτούνται αφορούν λίγους μεγαλοαγρότες-επιχειρηματίες και όχι την συντριπτική πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων.
Με αυτές τις τιμές που επικρατούν στην αγορά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οικονομική ευρωστία. Η παραγωγή δεν συμβαδίζει με οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς. Αυτό που δυστυχώς όμως διαφαίνεται πλέον είναι ότι οι συνάδελφοι σταδιακά οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.
Χαρά Ζήκα: Συνεπώς ό μόνος τρόπος είναι να αναζητάτε την ελπίδα και την προοπτική μέσα από τον συλλογικό αγώνα, βγαίνοντας στο δρόμο;
Σταύρος Μαντατής: Ακριβώς! Το πιο λυπηρό είναι οι ίδιοι οι αγρότες να απαξιώνουν τις διεξόδους που υπάρχουν στο συλλογικό αγώνα. Να μην διεκδικούν κάτι καλύτερο και να αποδέχονται την κατάσταση.
Στη μνήμη μου έρχονται κάποιες φιγούρες αγροτών από τα συλλαλητήριά μας. Διακρίνεις εύκολα στα ρυτιδιασμένα τους πρόσωπα και καταλαβαίνεις πως για χρόνια είναι δουλεμένοι μέσα στα χωράφια. Αυτοί κατεβαίνουν γιατί ζητάνε κάτι καλύτερο, όπως ζητάνε και οι αγρότισσες με τα παιδιά τους στον ώμο. Τι ντροπή να κάθομαι να πίνω καφέ και να ξέρω πως τέτοιοι συνάδελφοι διεκδικούν και για εμένα.
Χαρά Ζήκα: Εύχομαι καλή επιτυχία στις κινητοποιήσεις σας! Εγώ ήμουν μαζί σας στο προηγούμενο συλλαλητήριο και θα είμαι ξανά την Τρίτη. Πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να έρθουμε στην πορεία γιατί δεν επηρεάζεται μόνο ο κλάδος σας αλλά η οικονομία ολόκληρου του νησιού!
politispress