«Ζηλεύουν το ένα το άλλο… Τι να κάνουμε;»
Γράφει η Μαρία Βερβέρη *
Όλοι οι γονείς προσπαθούν να εκφράσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την αγάπη τους στα παιδιά τους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο να γίνει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τα αγαπάνε το ίδιο. Κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα, τα δικά του ενδιαφέροντα, τις δικές του ανάγκες και συνεπώς οι γονείς φέρονται ανάλογα στο καθένα. Γι’ αυτό μην υπερπροσπαθείτε και «πελαγώνετε» προσπαθώντας πάντα να κάνετε τα πράγματα να φαίνονται δίκαια προς τα παιδιά σας. Το μυστικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να προσπαθείτε να ελαχιστοποιείτε τις καταστάσεις που πιθανά θα φέρουν ρήξη στις αδερφικές σχέσεις και μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια δυσανασχέτηση.
Αρχικά, χρειάζεται να είστε παρατηρητικοί, ώστε να αναγνωριστούν τα σημάδια της ζήλιας. Ένα παιδί που ζηλεύει μπορεί να εκφραστεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: Μπορεί να γίνει επιθετικό με στο αδερφάκι του ή μαζί σας χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Μπορεί να εμφανίσει άρνηση να πάει στο σχολείο, να συμμετάσχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις και εξόδους. Αρνείται πεισματικά να φάει ή αρνείται ή δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ξυπνάει στη μέση της νύχτας, απαιτεί να κοιμηθεί στο δωμάτιό σας. Μιμείται συμπεριφορές του βρέφους, κατουριέται, μιλάει και κλαίει σαν μωρό κλπ
Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές οι οποίες βοηθούν να ελαχιστοποιηθεί η αντιζηλία ανάμεσα στα αδέρφια:
1)Ποτέ μην συγκρίνετε τη συμπεριφορά του ενός παιδιού με το άλλο. «Γιατί δεν μοιάζεις λίγο στην αδερφή σου;», «Γιατί δεν γίνεσαι πιο οργανωτικός, όπως ο αδερφός σου;». Τέτοιου είδους εκφράσεις μπορεί να ερμηνευθούν από το παιδί σαν «Νομίζει ότι είναι καλύτερος από εμένα» ή «Τον αγαπάει περισσότερο από εμένα».
2)Να ακούτε προσεκτικά όλα τα παιδιά σας. Με αυτόν τον τρόπο τους περνάτε το μήνυμα ότι σέβεστε τις απόψεις τους και ότι θέλετε να ακούσετε όλες τις πλευρές. Το σημαντικό είναι να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με κάθε παιδί, έτσι ώστε να γνωρίζει ότι εκτιμάτε και μετράτε τη γνώμη του.
3)Ποτέ μην συγκρίνετε τις σχολικές τους επιδόσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ελπίζετε. Αντί να αποτελέσει κίνητρο για να προσπαθήσει περισσότερο το παιδί, μπορεί να δυσανασχετήσει έντονα.
4)Ενισχύστε την μοναδικότητα του κάθε παιδιού. Κάθε παιδί έχει ανάγκη να ακούει από τους γονείς του τι το κάνει μοναδικό σε σχέση με τα αδέρφια του. Η γνώση των δυνατών του σημείων και των ταλέντων του ενισχύει την αυτοεκτίμηση του και ταυτόχρονα το διαχωρίζει από τα αδέρφια του.
5)Βρείτε χρόνο για κάθε παιδί ξεχωριστά. Ένας τρόπος για να κάνετε το παιδί σας να νιώσει σημαντικό και πολύτιμο, είναι να περνάτε χρόνο μόνο οι τρεις σας (οι γονείς και το παιδί).
6)Ενισχύστε την συνεργατική συμπεριφορά. Μην παραβλέπετε έναν από τους πιο σπουδαίους τρόπους για να ενισχύσετε την αρμονία ανάμεσα στα αδέρφια. Αρπάξτε την ευκαιρία όταν τα δείτε να μοιράζονται εμπειρίες μαζί, να βοηθούν το ένα το άλλο και να συνεργάζονται. Επιβραβεύεστε αυτήν την συμπεριφορά και μετά από αυτό είναι πιο πιθανό να την επαναλάβουν από μόνα τους.
Τέλος, να τονίσουμε ότι η ζήλια μεταξύ αδερφών είναι σύνηθες φαινόμενο. Ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός στη γένεση και στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει συμβιβασμός όταν δημιουργούνται διαφορές και να υπάρχει σεβασμός στην προσωπικότητα του κάθε μέλους της οικογένειας.
* Η Μαρία Βερβέρη είναι Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων, University of Leiden, Ολλανδία) και εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο, Καβέτσου 17, Μυτιλήνη (τηλ. 2251048933, 6945447016). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το http://mariaververi.blogspot.gr
Η Μαρία Βερβέρη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net