«Ξαναπαντρεύομαι…Πώς θα το πω στα παιδιά;» - Γράφει η Μαρία Βερβέρη
Γράφει η Μαρία Βερβέρη *
Όταν παντρεύεστε για δεύτερη φορά, βρίσκεστε στο κατώφλι μια νέας συντροφικότητας που ελπίζετε πως θα κρατήσει για πάντα. Σας δίνεται η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή σας και έτσι διώχνετε από το μυαλό σας οποιαδήποτε αμφιβολία για το μέλλον. Και πολύ καλά κάνετε!
Ωστόσο παρόλο που τα συναισθήματα αυτά είναι ανθρώπινα, δεν είναι αρκετά για να ξεκινήσει ο γάμος με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ο δεύτερος γάμος είναι πολύ διαφορετικός από τον πρώτο, γιατί συνήθως υπάρχουν παιδιά. Αποτελεί, λοιπόν, ένα ολόκληρο νέο κεφάλαιο ζωής για εσάς αλλά και τα παιδιά σας. Σε αυτό το νέο ξεκίνημα τόσο εσείς σαν γονείς όσο και τα παιδιά έχουν ανησυχίες αλλά και φόβους. Εσείς όσο και αν προσπαθείτε να εμποδίσετε αυτούς τους φόβους, πάντα θα υπάρχει στο μυαλό σας το ερώτημα: «Επέλεξα σωστά αυτή την φορά;». Τα παιδιά, από την δική τους τη μεριά, σίγουρα χαίρονται όταν σας βλέπουν ευτυχισμένους, ωστόσο δεν παύουν να έχουν και εκείνα ιδιαίτερες ανησυχίες. Όπως, μήπως το νέο πρόσωπο τραβήξει πάνω του όλη την προσοχή του γονιού; Μήπως θα το αγαπάτε λιγότερο τώρα που αγαπάτε κάποιον άλλον / κάποιαν άλλη;
Κι όμως παρά τους προβληματισμούς σας, δικαιούστε να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα και να ξαναφτιάξετε τη ζωή σας. Σίγουρα, η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα δεν θα είναι χωρίς δυσκολίες, αλλά θα προσπαθήσετε όλοι μαζί και εσείς και τα παιδιά αλλά και ο/η νέος/νέα σύντροφος.
Μόλις, λοιπόν, αποφασίσετε να ξαναπαντρευτείτε, πρέπει να μαζέψετε τα παιδιά και να τους το πείτε. Καλύτερα, για αρχή, να το κάνετε χωρίς το νέο / τη νέα σύντροφο σας, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να σας ρωτήσουν αυτά που θέλουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Είναι πολύ σημαντικό για τη σχέση σας με τα παιδιά να δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Επιτρέψτε να σας κάνουν ερωτήσεις και να σας εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Δώστε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε, καθώς έτσι θα αποτρέψετε φανταστικά σενάρια των παιδιών. Είναι πολύ βοηθητικό, να διαβεβαιώσετε το παιδί ότι το αγαπάτε και αυτό δεν αλλάζει, ότι θα είστε διαθέσιμος/η για εκείνο, και όλα αυτά να τα αποδεικνύετε, με πράξεις. Συζητήστε μαζί του, δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα. Ωστόσο, καλό θα ήταν, να γνωρίζει σταδιακά την νέα/ τον νέο σας σύντροφο, ως δικό /ή σας νέα / νέο σύντροφο, και όχι ως δεύτερη μαμά ή μπαμπά! Τονίστε στο παιδί ότι αυτός ο νέος άνθρωπος δεν θα αντικαταστήσει τον γονιό του. Απαραίτητη είναι η σταθερή σας παρουσία, την οποία χρειάζεται το παιδί, για να νιώσει ασφάλεια.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι όσες και αν είναι οι δυσκολίες, σε κάθε περίπτωση η καλή διάθεση, ο διάλογος και η ενότητα μπορούν να άρουν κάθε αντιξοότητα.
* Η Μαρία Βερβέρη είναι Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων, University of Leiden, Ολλανδία) και εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο, Καβέτσου 17, Μυτιλήνη (τηλ. 2251048933, 6945447016). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το http://mariaververi.blogspot.gr/
Η Μαρία Βερβέρη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net