Πώς μπορώ να οριοθετήσω το παιδί μου;
Γράφει η Μαρία Βερβέρη*
Τα παιδιά χρειάζονται όρια στη συμπεριφορά τους. Η παιδική ηλικία είναι η εποχή που πρέπει να μπουν τα όρια και οι περιορισμοί στην κακή συμπεριφορά. Κάθε μορφή τιμωρίας και πειθαρχίας πρέπει να είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού σας. Είναι πολύ σημαντικό στους κανόνες που θα βάλετε να είστε σταθεροί και συνεπείς. Βάλτε λογικά όρια και κρατήστε τα. Το παιδί σας θα μπερδευτεί και θα απογοητευθεί αν τη μια μέρα του επιτρέπετε να κάνει κάτι και την επόμενη το μαλώνετε για το ίδιο πράγμα.
Αρχές πειθαρχίας των παιδιών
1. Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε το παιδί να καταλάβει πότε μια συμπεριφορά του θεωρείτε μη αποδεκτή. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να περιγράψουμε στο παιδί την μη αποδεκτή συμπεριφορά με σταθερό τόνο και όχι με φωνές. Πρέπει να του εξηγήσουμε τι μας ενοχλεί στη συμπεριφορά του με συγκεκριμένους όρους που το παιδί θα καταλάβει. Επίσης πρέπει να του εξηγήσουμε ποιες αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η συμπεριφορά του.
2. Πρέπει να ορίσουμε σαφώς και με απλά λόγια τα προβλήματα που προκαλούνται από τη συμπεριφορά του παιδιού και να του προτείνουμε μια λύση.
3. Επίσης, σημαντικό είναι να θυμούνται οι γονείς ότι εκείνοι λειτουργούν σαν παράδειγμα. Να προσπαθούν να μείνουν ήρεμοι ακόμη και στα «δύσκολα». Αντί να αντιδρούν άμεσα, μια καλή ιδέα είναι να χαλαρώσουν και να σκεφτούν ποια είναι η καταλληλότερη αντίδραση σε αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Εξηγούμε στο παιδί τι μας ενόχλησε και με ποιον τρόπο θα θέλαμε να έχει συμπεριφερθεί ή να συμπεριφέρεται γενικότερα.
4. Η καλή συμπεριφορά πρέπει να επιβραβεύεται πάντα. Συχνά, οι γονείς ζητούν από το παιδί να αλλάξει συμπεριφορά, όταν όμως αυτό συμβαίνει το θεωρούν σαν κάτι δεδομένο με αποτέλεσμα να μην επιβραβεύουν την επιθυμητή συμπεριφορά, δίνοντας το μήνυμα στο παιδί πως δεν έχει μεγάλη σημασία το να κάνει το «σωστό». Πρέπει συνεπώς να αναγνωρίζουν και να επιβραβεύουν με συγκεκριμένο έπαινο οποιαδήποτε προσπάθεια και βήμα κάνει το παιδί προς το στόχο του.
5. Το σημαντικότερο είναι οι γονείς αλλά και όσοι ασχολούνται με το παιδί να δείξουν σταθερότητα στη συμπεριφορά τους και στις αντιδράσεις τους μετά την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού. Σταθερότητα δεν σημαίνει αυστηρότητα, ούτε σκληρότητα, ούτε τιμωρία. Η σταθερότητα έχει σχέση με τη συνεργασία μεταξύ των γονέων και με τη συνέπεια ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις τους. Είναι απαραίτητο οι γονείς να συμφωνούν μεταξύ τους και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Είναι επίσης σημαντικό να πραγματοποιούν αυτά που λένε, δηλαδή να μη λένε άλλα και να κάνουν άλλα, ούτε να υπόσχονται ή να απειλούν το παιδί για πράγματα που τελικά δεν πρόκειται να κάνουν ποτέ.
* Η Μαρία Βερβέρη είναι Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων, University of Leiden, Ολλανδία) και εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο, Καβέτσου 17, Μυτιλήνη (τηλ. 2251048933, 6945447016). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το http://mariaververi.blogspot.gr/
Η Μαρία Βερβέρη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net